Νέα δεδοµένα διαµορφώνει εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου το µήνυµα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών , µε φόντο και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούµενη Κυριακή περί κακής βραδιάς για τη Ν.∆., αλλά και ανάγκης να προχωρήσει η κυβέρνηση «µε τα πόδια καλά γειωµένα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια αυτών των ημερών, και παράλληλα µε τις ξεκάθαρες προτροπές που απηύθυνε στα µέλη του υπουργικού συµβουλίου την Τετάρτη, διαµηνύοντας ότι πρέπει να εκλείψουν οι ακρότητες και η έπαρση, αλλά και «να βουτάµε τη γλώσσα στο µυαλό µας και µετά να µιλάµε», ο πρωθυπουργός από κοινού µε τους στενούς συνεργάτες του µπήκαν στη διαδικασία µιας βαθύτερης ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσµατος.

Στο πλαίσιο αυτό, αφενός είναι κοινός τόπος πως δεν υπήρξε ουδεµία µεταβολή στη δυναµική των κοµµάτων σε σχέση µε τις εθνικές κάλπες (η παράµετρος αυτή επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα από την εικόνα του πρώτου γύρου και το πολύ πιο αντιπροσωπευτικό δείγµα των ψηφοφόρων), αφετέρου όµως είναι σαφές πως ανεξαρτήτως των αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών των επιλογών των πολιτών τη 15η Οκτωβρίου, το εκλογικό αποτέλεσµα κάθε άλλο παρά στερείται αµιγώς πολιτικού περιεχοµένου.

*Διαβάστε εδώ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ο Τσίπρας σιωπά - Γιατί δεν παίρνει θέση ο πρώην πρόεδρος του κόμματος

Ως εκ τούτου, τα µηνύµατα θα πρέπει να ερµηνευθούν σε συνδυασµό µε τις σηµαντικές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση το αµέσως επόµενο διάστηµα εντός κι εκτός συνόρων, και οι οποίες απαιτούν την αδιασάλευτη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της.

Υπό αυτό το πρίσµα, άπαντες συνοµολογούν πως η διαρκής αξιολόγηση προσώπων και καταστάσεων από το Μέγαρο Μαξίµου έχει περάσει πια σε άλλο επίπεδο. Εξάλλου, οι αναφορές και τα σήµατα τα οποία εξέπεµψε ο πρωθυπουργός αυτή τη βδοµάδα είχαν αν µη τι άλλο καθαρό στόχο, αλλά και συγκεκριµένους αποδέκτες, µε φόντο τον τρόπο µε τον οποίο επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν και να αρθρώσουν δηµόσιο λόγο κορυφαίοι υπουργοί και κοµµατικά στελέχη στην τελευταία στροφή πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στοιχεία, όπως η επίδειξη αλαζονείας και η αδυναµία αντίληψης της κρισιµότητα των καιρών, θα είναι κοµβικά από δω και µπρος σε ό,τι αφορά το πρόσηµο των πεπραγµένων των κυβερνητικών στελεχών.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις

Ενδεικτικό της συζήτησης που έχει ανοίξει είναι το γεγονός των πληροφοριών που είδαν προ ηµερών το φως της δηµοσιότητας, σχετικά µε µια σειρά από εισηγήσεις που έχουν «καταφθάσει» στο πρωθυπουργικό γραφείο για την προώθηση ανακατατάξεων στο κυβερνητικό σχήµα και µάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστηµα.

Σύµφωνα µε τους υπέρµαχους των απόψεων αυτών, που διατυπώθηκαν στο ύψιστο επίπεδο µέσα στην εβδοµάδα, µια τέτοια κίνηση θα κατεδείκνυε περίτρανα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι µόνο προβαίνει σε άµεση αντίδραση, αντιλαµβανόµενος πλήρως το αποτύπωµα της λαϊκής ετυµηγορίας και κλείνοντας κάθε χαραµάδα περί ανοχής αντίστοιχων συµπεριφορών στο µέλλον, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει στην πράξη τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τους προηγούµενους µήνες και προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις. ∆εν θα πρέπει άλλωστε να λησµονείται ότι η κουβέντα για έναν µίνι ανασχηµατισµό, ή για παρεµβάσεις µε δοµικά χαρακτηριστικά, έχει ξεκινήσει ήδη από την περίοδο των πυρκαγιών του καλοκαιριού, επανήλθε εµφατικά µετά τις πληµµύρες στη Θεσσαλία και πλέον το θέµα συζητείται επί νέας βάσης.

Βλέπετε, όσο περνάει ο καιρός αδυνατίζει το επιχείρηµα της δροµολόγησης µιας βιαστικής ανασύνθεσης του υπουργικού συµβουλίου πριν ακόµη συµπληρωθεί εύλογος χρόνος από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πολλώ δε µάλλον από την ώρα που ήδη έχουν υπάρξει αναγκαστικές αλλαγές εν µέσω θέρους και µόλις µερικές εβδοµάδες µετά τη θριαµβευτική νίκη της Ν.∆., όπως συνέβη στις περιπτώσεις Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη. Την ίδια στιγµή, εκτός των άλλων αναδύθηκε και ο παράγων του καλύτερου συντονισµού, της ευελιξίας και της αποτελεσµατικής αντιµετώπισης κρίσιµων θεµάτων που θα πρέπει να εξασφαλιστεί, σε µια περίοδο όπου οι καταιγιστικές εξελίξεις επηρεάζουν άµεσα κάθε πτυχή της διακυβέρνησης της χώρας.


Τα ανοιχτά µέτωπα

Σε αυτή τη φάση, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1, ο ανασχηµατισµός δεν βρίσκεται στα άµεσα πλάνα του, στη λογική ότι θέλει να δώσει χρόνο στο νέο σχήµα, το οποίο ξεκίνησε τη διαδροµή του εν µέσω ιδιαιτέρως δύσκολων συνθηκών και διαδοχικών εκλογικών περιόδων. Εξάλλου, στους κόλπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επικράτησε τελικώς η άποψη ότι µε τόσες εκκρεµότητες ανοικτές δεν θα είχε νόηµα να «καούν» κάποιες καλές εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο του κυβερνώντος κόµµατος.

Ωστόσο, και µε δεδοµένο ότι αυτές οι ενέργειες ουδέποτε προαναγγέλλονται, είναι σαφές πως ειδικά για ορισµένα κρίσιµα χαρτοφυλάκια ο χρόνος για την παρουσίαση απτού έργου αρχίζει να µετρά αντίστροφα.

«Η αξιολόγηση των κυβερνητικών παραγόντων είναι µια δυναµική διαδικασία. Από κει και πέρα είναι γνωστό ότι ο Μητσοτάκης δεν αρέσκεται να αποφασίζει ούτε υπό την πίεση των γεγονότων ούτε να προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασµού και µεγάλους µετασχηµατισµούς, που θα µπορούσαν να αποσυντονίσουν το σύστηµα. Εν µέσω όσων έχουν συµβεί, όµως, καταγράφει τα πάντα και όταν θεωρήσει πως χρειάζονται άµεσες πρωτοβουλίες θα παρέµβει είτε σε µεµονωµένες περιπτώσεις είτε ευρύτερα», σηµειώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας.

Αλλωστε, εδώ και καιρό το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει κυκλώσει εµβληµατικές στοχεύσεις και προτεραιότητες, η πορεία των οποίων θα κρίνει τις γενικότερες κυβερνητικές ισορροπίες και τον χρόνο του ανασχηµατισµού.

Ο λόγος για την οργάνωση και αντίδραση στο πεδίο της κλιµατικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, τη βελτίωση των υποδοµών, την οχύρωση έναντι της νέας επέλασης της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους ενέργειας, αλλά και την αποφυγή φαινοµένων βίας και ανοµίας. Πέραν ωστόσο των προσώπων, στο τραπέζι βρίσκεται πάντα και το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των αρµοδιοτήτων των χαρτοφυλακίων που εµπλέκονται στη διαχείριση των εν λόγω µεγάλων διακυβευµάτων στην κατεύθυνση των περαιτέρω διορθωτικών πρωτοβουλιών σε ό,τι αφορά το επιτελικό κράτος, αλλά και την εξασφάλιση ικανοποιητικών χειρισµών σε επίπεδο καθηµερινότητας.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής