Στην εμπόλεμη ζώνη του Ισραήλ ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης με αποστολή αλληλεγγύης (Εικόνες)
Στο πλαίσιο της αποστολής και με τη συνοδεία μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης μετέβη στις νότιες περιοχές της χώρας που δέχθηκαν τα σφοδρότερα πυρά από την τρομοκρατική επιδρομή της Χαμάς.
Σε αποστολή αλληλεγγύης στο Ισραήλ βρέθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης το διάστημα από 22 έως 25 Οκτωβρίου, μαζί με πολυμελή ομάδα βουλευτών εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτών της Ε.Ε., μελών των ομάδων φιλίας με το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο της αποστολής και με τη συνοδεία μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ οι βουλευτές μετέβησαν στις νότιες περιοχές της χώρας που δέχθηκαν τα σφοδρότερα πυρά από την τρομοκρατική επιδρομή της Χαμάς. Βρέθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη και επισκέφθηκαν το Kibbutz Reim, όπου διεξαγόταν και το μουσικό φεστιβάλ που βάφτηκε στο αίμα, όταν Παλαιστίνιοι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έφηβους και νέους, το Kibbutz Beeri και την πόλη Σντερότ, που δέχθηκε τυφλούς βομβαρδισμούς από ρουκέτες που εκτόξευσαν δυνάμεις της Χαμάς από την γειτονική Λωρίδα της Γάζας. Ενημερώθηκαν αναλυτικά από τους τοπικούς διοικητές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, συναντήθηκαν με το δήμαρχο της Σντερότ και τις αστυνομικές αρχές. Τα μέλη της αποστολής είδαν από κοντά το χειρότερο πρόσωπο του πολέμου και της τρομοκρατίας, επισκεπτόμενοι σπίτια, καταστήματα ακόμα και νηπιαγωγεία με εμφανέστατα και νωπά ακόμα τα ίχνη της βάρβαρης και απάνθρωπης τρομοκρατικής επιδρομής. Εξίσου επώδυνη και σκληρή ήταν η επίσκεψη στη Βάση Shura που λειτουργεί ως χώρος ταυτοποίησης των νεκρών, και η πολύωρη συνάντηση με αντιπροσωπεία συγγενών των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, η οποία μοιράστηκε με τους βουλευτές το δράμα που περνούν.
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης και οι ευρωπαίοι βουλευτές μετέβησαν και στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκαν στην Κνεσέτ με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και της αντιπολίτευσης και συζήτησαν αναλυτικά την πολιτική οπτική στο ζήτημα της Γάζας, την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και την στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ.
Στη συνέχεια η αποστολή επέστρεψε στο Τελ Αβίβ όπου και επισκέφθηκε το Γενικό Αρχηγείο των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ στην περιοχή Kirya του Τελ Αβίβ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους έλαβαν αναλυτική ενημέρωση ασφαλείας σχετικά με την τρομοκρατική επιδρομή της Χαμάς και την ισραηλινή αντίδραση, από ανώτερο αξιωματικό των στρατιωτικών πληροφοριών των IDF και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί του όλες τις πτυχές των γεγονότων που εξελίσσονται στην περιοχή. Η αποστολή στη συνέχεια επισκέφθηκε το ιατρικό κέντρο Ichilov, το οποίο αποτελεί το κέντρο πρώτης υποδοχής των ομήρων, των στρατιωτών και των πολιτών που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων. Εκεί, επισκέφθηκαν θαλάμους τραυματιών και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους ίδιους την εξιστόρηση των γεγονότων.
Στο διάστημα της παρουσίας του στην Ιερουσαλήμ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης συναντήθηκε και έλαβε την ευλογία του Μακαριώτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλου Γ΄, στην έδρα του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος, ο οποίος κατάγεται από τους Γαργαλιάνους, συζήτησε επί μακρόν με το βουλευτή Μεσσηνίας, τόσο για τις σχέσεις με τον Παλαιστινιακό λαό όσο και για τις πρόσφατες εξελίξεις.
«Οι επώδυνες εικόνες που αντικρύσαμε στο νότιο Ισραήλ, αλλά και όσα σπαρακτικά ακούσαμε από τους συγγενείς των απαχθέντων δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια, όπως τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει τον ανθρώπινο πόνο των αθώων θυμάτων και στις δύο πλευρές. Είναι αυτονόητο για όλους μας πως η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός βρίσκεται δίπλα στον λαό του Ισραήλ και απέναντι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας που χωρίς οίκτο, χωρίς ανθρωπιά δολοφονεί εν ψυχρώ και εξ επαφής μωρά, παιδιά, ηλικιωμένους και άμαχους. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και σεβόμενο απόλυτα τις ζωές των αμάχων Παλαιστίνιων. Αυτό που αντιλαμβάνεται ο συνομιλητής είναι η οργή και ο θυμός που διακατέχει την ισραηλινή κοινωνία, θυμός απέναντι στο Κράτος, που δεν λειτούργησε στον τομέα της πρόληψης και της ασφάλειας, και απέναντι στη Χαμάς και στη θηριωδία που έζησαν. Θυμός γιατί άδειασαν και μετατράπηκαν σε φαντάσματα πόλεις 15 και 20 χιλιάδων κατοίκων, γιατί οι κάτοικοι που τις εγκατέλειψαν κυριολεκτικά με τα ρούχα που φορούσαν και διαμένουν σε ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, δεν ξέρουν πότε θα γυρίσουν στα σπίτια τους, πότε θα επιστρέψουν στις ζωές τους. Το μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι να μην παρασύρει ο θυμός το Ισραήλ σε μια πιο επικίνδυνη κλιμάκωση. Αυτό μου τόνισε και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, του οποίου την ευλογία είχα την χαρά και την τιμή να λάβω στην έδρα του Πατριαρχείου και να γίνω κοινωνός της βαθιάς και εμπεριστατωμένης γνώσης του για τους δύο λαούς. Ο εχθρός όλων μας είναι η Χαμάς και η τρομοκρατία. Πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και βέβαια στην αδιαπραγμάτευτη απελευθέρωση όλων των ομήρων!» δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.