Σπίρτζης στα Παραπολιτικά 90,1: Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ανοίγει τον δρόμο για γενικότερες συγκλίσεις
"Είναι ώρα να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσουν άμεσα οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Ο προοδευτικός χώρος δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω διαιρέσεις", είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης
Την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να αλλάξει η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα το στέλεχος του κόμματος Χρήστος Σπίρτζης.
Ο Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε «αναμενόμενα» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς, όπως είπε, το κόμμα έχει δείξει προς τα έξω ότι δεν υπάρχει πολιτική διαδικασία, αλλά ένας πόλεμος που δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως είναι ώρα να πέσουν οι τόνοι και να ξεκινήσουν άμεσα οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των διαγραφών, λέγοντας πως ο προοδευτικός χώρος «δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω διαιρέσεις».
Τέλος, το στέλεχος του κόμματος επανέλαβε την πρότασή του για συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι «ανοίγει τον δρόμο για γενικότερες συγκλίσεις».Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στα Παραπολιτικά 90,1
Με αφορμή τα δημοσκοπικά ευρήματα για τον ΣΥΡΙΖΑΧ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι αναμενόμενα, γιατί όταν το κόμμα μας έχει δείξει προς τα έξω ότι δεν υπάρχει μια πολιτική διαδικασία, αλλά υπάρχει ένας πόλεμος που δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του, είναι λογικό και δημοσκοπικά να αποτυπώνεται αυτό. Πρέπει να παρθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα αλλάξει το κλίμα. Η κακή επιλογή του να γίνει μια απολίτικη διαδικασία για την εκλογή προέδρου δυστυχώς έδωσε όχι πολιτικά χαρακτηριστικά και στην εκλογή του προέδρου αλλά και στη συνέχεια και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πέσουν οι τόνοι. Να ξεκινήσουμε άμεσα τις προσυνεδριακές διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε και την αυτοκριτική μας να κάνουμε και τις προτάσεις να καταθέσει ο καθένας και την προσπάθεια σύνθεσης με θετικά αποτελέσματα προς το συνέδριο να έχουμε.
Για τη δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά σταλινικά χαρακτηριστικά, με αφορμή τον έλεγχο των εμφανίσεων των στελεχών στα media...
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη διάταξη που προβλέπεται στο καταστατικό μας, εγώ θα υποστηρίξω ό,τι υποστήριξα και την προηγούμενη φορά, δηλαδή ότι πρέπει προς τα έξω τουλάχιστον ή σημαντικά θέματα να τα προσδιορίσουμε, πρέπει και ομογενοποίηση να υπάρχει αλλά και μια ενιαία φωνή να βγαίνει. Να μη δείχνουμε την εικόνα ενός σκόρπιου καφενείου που άλλος τραβάει από τη μια μεριά, άλλος από την άλλη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και δεν υπάρχει συντεταγμένη πορεία. Από εκεί και πέρα, το να παίρνει άδεια κάποιο στέλεχος από το Γραφείο Τύπου του κόμματός του νομίζω ότι όντως είναι σταλινικό.
Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Κασσελάκη...
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Νομίζω ότι είναι και καλό και θεμιτό. Με τα προβλήματα που υπάρχουν και με τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν νομίζω ότι δεν πρέπει να μείνει εκεί ο κ. Μητσοτάκης αλλά να προκαλέσει και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Έχουμε εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που δεν έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί. Έχουμε δύο πολέμους, τον ένα τον βιώνουμε αυτές τις μέρες με δραματικά αποτελέσματα στις ζωές απλών αθώων πολιτών και της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Οφείλουμε να πάρουμε σαν χώρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως κάναμε διαχρονικά, για την ειρήνευση της περιοχής και νομίζω ότι η στάση της χώρα μας στον ΟΗΕ δεν ήταν η βέλτιστη για να μην πω τίποτα χειρότερο.
Για τις διαγραφές
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είμαι υπέρ των διαγραφών γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και ο προοδευτικός κόσμος της χώρας γενικότερα για περαιτέρω διαιρέσεις. Δεν μπορούν να συνεχιστούν προσωπικές επιθέσεις, δεν μπορούν να συνεχιστούν να εκφράζονται απρεπώς απόψεις και χαρακτηρισμοί. Θεωρώ ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν απ' όλες τις πλευρές. Πιστεύω ότι τις καταστατικές προβλέψεις πρέπει να τις σεβαστούμε όλοι.
Για την πρότασή του για ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές
Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχω ακούσει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν διαδραματίσει διακριτούς ρόλους και στα δύο κόμματα να στηρίζουν αυτή την πρόταση. Δηλαδή να υπάρχει στενή συνεργασία, να υπάρχει πολιτικό πλαίσιο και προγραμματική συμφωνία. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων μπορεί να μην το θέλουν, αλλά αυτό έχει να κάνει με μια μικροκομματική οπτική και λογική που μπορεί να το βλέπει η ηγεσία κάθε κόμματος. Αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, είχαμε στρατηγική ήττα ο προοδευτικός κόσμος, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και απορώ με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πανηγύριζαν. Αθροιστικά όλα τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου δεν φτάνουν το ποσοστό της ΝΔ και έχουμε και τρία τουλάχιστον κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., άρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας χώρος που να εκφράζει ενιαία πλειοψηφικά τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας και θα είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση διακυβέρνησης. Η πρόταση η δική μου δεν είναι σώνει και καλά να κατέβουμε σε ένα ψηφοδέλτιο, είναι μια προταση που κατά τη γνώμη μου ανοίγει τον δρόμο να αποτελέσει βάση συζήτησης για συγκλίσεις γενικότερα. Αν δεν ανταποκριθούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, η άποψη μου είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τη βάση που θα υπερβούν τα δύο κόμματα.