Το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης είναι σεβαστό, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι εκλεγμένος πρόεδρος, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1  και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε η όποια διαφωνία να συζητείται στο κόμμα και όλοι να εστιάσουν σε ιδέες, πολιτικές και όχι πρόσωπα, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη αποδοκιμασία δηλώσεων στελεχών.

Σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της Αριστεράς, ενώ τόνισε πως υπάρχει χώρος για ενότητα, συνθέσεις και υπερβάσεις.

Ακόμα, επισήμανε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν αυτόνομη πορεία και υπάρχει περιθώριο για προγραμματικές συγκλίσεις.

*Διαβάστε εδώ: Στην πόρτα εξόδου του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης - ''Θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι αριστερός'', λέει για τον Κασσελάκη


Διονύσης Τεμπονέρας: Διαφωνώ με την κριτική που άσκησε ο Γιώργος Σταθάκης στο άρθρο του

Όσον αφορά στο άρθρο του Γιώργου Σταθάκη, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε πως διαφωνεί με αυτή την κριτική, τονίζοντας ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί εντός κι όχι εκτός ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας, «χρειάζονται δημοκρατικά μέτωπα, που δεν είναι απαραίτητο να έχουν πάντα ιδεολογική ενότητα».

Σχετικά με τη φημολογούμενη αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου (σύμφωνα με όσα αναφέρονται για αποχώρηση της «Ομπρέλας» την Κυριακή), ο Διονύσης Τεμπονέρας τη χαρακτήρισε ως ένα κακό σενάριο, το οποίο απεύχεται.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Διονύση Τεμπονέρα

Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του κ. Σταθάκη: Το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης είναι απολύτως σεβαστό. Ο Στ. Κασσελάκης είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μπορώ να δεχτώ κάθε πολιτική κριτική η οποία θα πρέπει να γίνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, σε ένα συγκεκριμένο ύφος και εντός των οργάνων ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μια περιδίνηση και πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί από εκεί και πέρα θλίβομαι αν υπάρχουν επιλογές –αναφαίρετο δικαίωμα βεβαίως- που δείχνουν έναν άλλο δρόμο αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Κατά την άποψη μου μια διάσπαση αυτή τη στιγμή δημιουργεί αποστράτευση, δημιουργεί απογοήτευση, δυστυχώς ευνοεί την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η όποια διαφωνία θα έπρεπε να διατυπωθεί και να δοθεί μέσα σε συντεταγμένες διαδικασίες, μπροστά μας έχουμε ένα συνέδριο εκεί θα μπορούσαμε να δούμε και τα ιδεολογικά και τα προγραμματικά μας ζητήματα. Θεωρώ βιαστικές τις κινήσεις αυτές, χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής, μια περίοδος χρόνου να ξεδιπλωθούν τα πολιτικά σχέδια και αν χρειαστεί να διαφωνήσουμε να τα βάλουμε κάτω και να διαφωνήσουμε ή να συμφωνήσουμε. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2013 που ιδρύθηκε απετέλεσε τόπο συνάντηση διαφορετικών οραμάτων της Αριστεράς άρα με ένα τρόπο απαντώντας στο ερώτημα το οποίο διατυπώθηκε από συντρόφους μου στην εκδήλωση της Εποχής λέγοντας ότι σαφώς υπάρχει χώρος και για την Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά και για το δημοκρατικό σοσιαλισμό, το χώρο των κινημάτων, της οικολογίας κοκ. Ιδεολογική ενότητα δεν είχε εξασφαλισμένη ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια πολιτική συμφωνία και μια πολιτική ενότητα συνεπώς και αυτό δημιουργούσε προβλήματα τα οποία ανακύπτουν είτε τώρα είτε παλαιότερα, από εκεί και πέρα νομίζω όμως ότι έχουμε μια ευκαιρία πάνω σε μια νέα αρχή την οποία θα κάνουμε να μην εστιάσουμε σε πρόσωπα, να εστιάσουμε σε πολιτικές, να εστιάσουμε σε ιδέες και επάνω σε αυτές να στηρίξουμε την επόμενη μέρα.

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του κ. Σταθάκη ότι η Αριστερά δεν έχει θέση, δυστυχώς, στο κόμμα Κασσελάκη –Παππά –Πολάκη: Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη αυτή, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της Αριστεράς. Δεν έχουμε κάνει ένα άλμα στο κενό, κακώς κάποιοι εστιάζουν σε επίπεδο προσώπων. Θυμίζω ότι ακόμα δεσμευόμαστε όλοι από τις συνεδριακές αποφάσεις που έχουν χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα της αριστεράς, από τις προγραμματικές μας θέσεις, από το κυβερνητικό σχέδιο που καταθέσαμε πριν από τρεις μήνες και άρα οι όποιες τοποθετήσεις πριν ξεδιπλωθούν οι βασικοί άξονες της πολιτικής ή πριν διαφωνήσουμε ή συμφωνήσουμε στο συνέδριό μας για τα ζητήματα αυτά συνιστούν μια πρόωρη προβολή στο μέλλον. Θεωρώ ότι η μάχη πρέπει να δοθεί εντός και υπάρχει το περιθώριο και για συνθέσεις και υπερβάσεις παλιών διαφορών.

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει με το θέμα των διαγραφών: Κακώς εστιάζουμε τόσο πολύ στο ζήτημα των διαγραφών. Είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική αποδοκιμασία των δηλώσεων αυτών, πρόκειται για αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες είτε μιλάνε για φυτευτούς –βαλτούς είτε για σύστημα διαπλοκής που έχει εγκατασταθεί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά. Δεν μένω στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς μένω στην πολιτική ουσία και λεω ότι αν υπάρχει ακόμα διάθεση για ενότητα αυτό πρέπει να αποδειχθεί με βήματα συγκεκριμένα από όλες τις πλευρές. Αν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις είναι βιαστικές.

Ερωτηθείς τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Τσακαλώτου για το ΣΥΡΙΖΑ: Είναι ένα κακό σενάριο το οποίο απεύχομαι βεβαίως ο καθείς έχει τη δυνατότητα και την επιλογή να ακολουθήσει τη δική του πορεία θεωρώ όμως ότι υπάρχει και χώρος για ενότητα αλλά και χώρος για συνθέσεις και υπερβάσεις.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν την πολιτική τους αυτόνομη πορεία και αυτοτέλεια από εκεί και πέρα όμως υπάρχει όλο το περιθώριο για προγραμματικές συγκλίσεις επί του πεδίου.