ΠΑΣΟΚ: ‘’Ηχηρό ράπισμα στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης η νέα αύξηση του πληθωρισμού’’
Στην ανακοίνωση του ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάνει λόγο για ‘’επικοινωνιακά τεχνάσματα’’ μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο
Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο από 1,6% τον Σεπτέμβριο καταδεικνύει την πλήρη ανεπάρκεια των έωλων μέτρων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί από τους επικοινωνιακούς της τακτικισμούς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικονομικού Τμήματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει:
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι τιμές των τροφίμων βασική πηγή της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά
Με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν για έναν ακόμα μήνα τη βασική πηγή της ακρίβειας τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν μια συσσωρευμένη επιβάρυνση εδώ και 28 συνεχόμενους μήνες, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμη.
Διαβάστε επίσης: Γλαβίνας για Τέμπη: Να συσταθεί προανακριτική επιτροπη - Η ΝΔ βρήκε ''αποκούμπι'' στο ΚΚΕ με την πρόταση του για εξεταστική επιτροπή
Παρά τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού προς τις πολυεθνικές ότι ''η Ελλάδα δεν είναι μπανανία'' και παρά την ''αύξηση των ελέγχων'' στην αγορά που θυμήθηκε να εξαγγείλει πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Ανάπτυξης, επιταχύνθηκε ρυθμό αύξησης στις τιμές των τροφίμων τον Οκτώβριο φθάνοντας το 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στο λάδι (26% σε έλαια και λίπη), στα φρούτα (20,5%) και τα λαχανικά (12,3%).
Την ίδια ώρα, πρωταθλητές της Ε.Ε. στο κόστος στέγασης είναι οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το ποσοστό του εισοδήματος που ξοδεύουν οι Έλληνες για στέγαση είναι το υψηλότερο στην Ε. Ε. και έφτασε το 2022 στο 34,2%, όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 19,9%. Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών στα ενοίκια σε ετήσια βάση είναι υπερδιπλάσιες, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, με τον μέσο πραγματικό μισθό να παρουσιάζει μείωση κατά 5,1% το 2022, εννέα στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής λόγω της ακρίβειας, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό τους φέτος σύμφωνα με του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Είναι πλέον εμφανές στην ελληνική κοινωνία ότι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού επιπέδου των μεσαίων στρωμάτων και ιδίως των πιο ευάλωτων δεν είναι τα επιδόματα της κυβέρνησης που ανακυκλώνουν την ακρίβεια, αλλά μόνιμα μέτρα θωράκισης των πραγματικών μισθών και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.