Η αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ , η ακραία κόντρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, με την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και η επίδειξη δύναμης της προεδρικής ομάδας απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη -που πολύ την αποδίδουν στον Αλέξη Τσίπρα- για το θέμα των δημοψηφισμάτων σηματοδοτούν τη διάλυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή η αποχώρηση δύο βουλευτών της «Ομπρέλας» -του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα- από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παραδώσουν την έδρα τους, αλλά και το γεγονός ότι άλλοι 7 βουλευτές έχουν υπογράψει το κείμενο της Έφης Αχτσιόγλου με το οποίο κάνουν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη έχουν φέρει νέα δεδομένα στην Κουμουνδούρου.


Νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ

Κι αυτό γιατί τυχόν αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον -κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα γίνει σύντομα- θα μειώσει την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι πληροφορίες λένε ότι κι ένας μειονοτικός βουλευτής θα ακολουθήσει τους «6 συν 6» και την Έφη Αχτσιόγλου, όλα δείχνουν ότι πλέον μιλάμε για τη δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Γι’ αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε την πρόβλεψη του καταστατικού, την οποία έχουν υπογράψει όλοι και η οποία λέει ότι όποιος αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να παραδώσει στο κόμμα την έδρα του.

Η Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου, στην οποία συνέβησαν πολλά, έντονα και διαλυτικά, έφερε το τέλος του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο από 3% έφτασε να γίνει κυβέρνηση και σήμερα κινδυνεύει να χαθεί από τον πολιτικό χάρτη. Ο Στέφανος Κασσελάκης με μία ιδιαίτερα σκληρή ομιλία έσπρωξε με κάθε τρόπο τα στελέχη της «Ομπρέλας» -που έτσι και αλλιώς είχαν πάρει τις αποφάσεις τους- προς την έξοδο από το κόμμα και παράλληλα έστρωσε και το χαλί προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Έφη Αχτσιόγλου και τους «6 συν 6».

Διαβάστε ακόμα: Άνοιξε η πόρτα της εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι σκέψεις Τσακαλώτου και οι επόµενες κινήσεις της Οµπρέλας μετά την αποχώρηση

Το μήνυμα των "προεδρικών"

Παράλληλα η τάση των προεδρικών -δηλαδή η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα- έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, καταθέτοντας τροπολογίες κατα του δημοψηφίσματος αλλά και μομφή κατά θεσμικών παραγόντων που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν στην εσωστρέφεια.

Στην πραγματικότητα τα στελέχη αυτά -Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπόυλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης- έστειλαν με τον πιο σαφή τρόπο μήνυμα ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να αισθάνεται παντοδύναμος και ότι η στήριξή τους δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με έναν ελιγμό, καθώς προφανώς δεν ήθελε να έχει απέναντί του και όσους τον στήριξαν, έκανε αποδεκτή την τροπολογία αυτή, λέγοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές», άρα δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος δημοψηφίσματος, επισημαίνοντας ότι οι πειθαρχικές ποινές θα εξετάζονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η απόφαση της Κ.Ε. πέρασε, μάλιστα, ομόφωνα.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Η σκληρή και απόλυτη στάση Κασσελάκη έναντι των "ανταρτών" έφερε τη διάσπαση - Ζητεί τις έδρες τους πίσω

Η "Ομπρέλα"

Ο Στέφανος Κασσελάκης από την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής εμφανίστηκε αποφασισμένος να οδηγήσει τα στελέχη της «Ομπρέλας» εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ομιλία ιδιαίτερα σκληρή και απαξιωτική εμφανίστηκε να μην έχει άλλα περιθώρια ανοχής απέναντί τους, μιλώντας μάλιστα για «πέμπτη φάλαγγα» και για «μικρούς ανθρώπους». Έτσι, τα 46 στελέχη της ΚΕ που ήταν ενταγμένα στην «Ομπρέλα» -ανάμεσά τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, η Πέτη Πέρκα (ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βρούτσης και ο Γιώργος Σταθάκης είχαν φύγει νωρίτερα)- και τα οποία είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία, κατέθεσαν λίγο πριν από τη λήξη της Κ.Ε. ένα κείμενο με το οποίο εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους αποχωρούν από το κόμμα τους.

Στην επιστολή παραίτησής τους αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη «δεν μπορούν να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος». Μάλιστα, σε υστερόγραφο προς «όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς» δηλώνουν: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της».

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος –ενέργεια την οποία χαρακτηρίζουν «ανήκουστη», «βοναπαρτική» και «βαθιά αντιδημοκρατική»– ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Την καταγγέλλουν, επίσης, για «πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της Αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ζήσαμε».
Χαρακτηρίζουν την ομιλία του του στην Κ.Ε. «μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς», υπογραμμίζοντας πως «ως “αδιαμεσολάβητος” κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε». Σημειώνεται ότι από τους 46 αποχωρήσαντες οι 9 είναι το σύνολο των μελών της «Ομπρέλας» στην Πολιτική Γραμματεία.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΟτρολ: Έστησαν "πάρτι" για τις αποχωρήσεις - "Πυρά" σε Αχτσιόγλου και "Ομπρέλα" (Εικόνες)

Η Αχτσιόγλου και οι "6 συν 6"

Η σχέση της Έφης Αχτσιόγλου με τον Στέφανο Κασσελάκη κρέμεται από μία κλωστή, καθώς μία κλήση στο κινητό της Έφης Αχτσιόγλου από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που έμεινε αναπάντητη έφερε σκληρή κόντρα στα δύο στρατόπεδα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμενε ότι της τηλεφώνησε προκειμένου να την κατευνάσει, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου έλεγε ότι είδε έναν άγνωστο αριθμό στο τηλέφωνό της και γι’ αυτό δεν το σήκωσε. Πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι μέχρι τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφωνούσε στη βουλευτή Δυτικής Αττικής από το αμερικανικό τηλέφωνο και γι’ αυτό η Έφη Αχτσιόγλου δεν αναγνώρισε τον ελληνικό αριθμό.

Πέρα από το… σπασμένο τηλέφωνο, πάντως, η ίδια και τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα της αποχώρησαν το Σάββατο το μεσημέρι, αντιδρώντας στο γεγονός ότι το προεδρικό στρατόπεδο ήταν αρνητικό να συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος αρχικά και μετά τα όλα τα άλλα θέματα που υπήρχαν σε εκκρεμότητα. Οι πληροφορίες λένε ότι στο στρατόπεδο αυτό υπήρξαν σκέψεις για άμεση αποχώρηση από το κόμμα. Ωστόσο, αρκετοί θεώρησαν ότι θα πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από την «Ομπρέλα» και γι’ αυτό όλα δείχνουν ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν από αυτή την τάση θα γίνουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Πάντως, και η Έφη Αχτσιόγλου μαζί με τους «6 συν 6» έδωσαν χθες με το τέλος της Κ.Ε. ένα κείμενο με το οποίο ασκούν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ωστόσο ότι θα παραμείνουν στο κόμμα. Το κείμενο υπογράφουν 7 βουλευτές και συνολικά 11 στελέχη της Κ.Ε. Πρόκειται για τους Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Κωστή Καρπόζηλο, Δανάη Κολτσίδα, Νίκο Μπίστη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξη Χαρίτση.

Στο κείμενό τους τα στελέχη αυτά αναφέρουν ότι αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στ. Κασσελάκης επιδόθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το «άρρωστο» κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής περάσαμε στην «κομματίλα», το «πουμαρό», την «πέμπτη φάλαγγα»….. Αναφερόμενοι στο δημοψήφισμα σημείωσαν ότι «καταργεί το κόμμα, την Επιτροπή Δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών "δημοψηφισμάτων". Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό».

Τονίζουν ακόμα ότι «η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του "εσωτερικού εχθρού". Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, από την πλευρά του, επιχείρησε να καταγραφεί και αυτός ως μία νέα ισχυρή τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώντας από τη διαδικασία. Χθες πάντως εμφανίστηκε με δικό του κείμενο να τάσσεται κατά των δημοψηφισμάτων, καταλήγοντας ωστόσο ότι είναι μέλος του κόμματος το οποίο υποστηρίζει αταλάντευτα.

Διαβάστε ακόμα: Ψάχνουν τον δέκατο για να συγκροτηθεί νέα Κ.Ο. από τους διαφωνούντες - 7 + 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην έξοδο - Ο ρόλος Αχτσιόγλου και Χαρίτση