Στην αποτύπωση της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας του ίδιου και της Ν.∆., όπως αυτή εµφανίζεται στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά το εγχώριο πολιτικό µέτωπο. Στον αντίποδα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν εγκλωβισµένοι είτε σε εσωκοµµατικές έριδες, όπως συµβαίνει στην περίπτωση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, είτε σε στόχους και στρατηγικές εσωτερικής κατανάλωσης, οι οποίες δεν αγγίζουν τα µεγάλα ζητήµατα που απασχολούν τους πολίτες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να δηµιουργήσουν µια ισχυρή δυναµική, όπως µε τόση αγωνία αναµένουν στο άλλοτε κραταιό Κίνηµα.

Το ισχυρό χαρτί

Χαρακτηριστική είναι η αµηχανία των δύο κοµµάτων της Κεντροαριστεράς έναντι των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το φορολογικό νοµοσχέδιο και δη οι περιβόητες προβλέψεις για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Πρόκειται ουσιαστικά για ακόµη µία ένδειξη της αδυναµίας τους να επωφεληθούν από µία δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, όπως συµβαίνει σύµφωνα µε τις µετρήσεις σε κάθε αντίστοιχη περίσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. «Βλέπουν τις κρίσεις να περνούν και αδυνατούν να επωφεληθούν, αφού δεν µπορούν να καταθέσουν αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις. Ετσι η κυβέρνηση αποκτά µεγαλύτερη άνεση χειρισµών για να δώσει λύσεις και να υπερπηδήσει τα εµπόδια», σηµειώνει στην «Α» της Κυριακής πρόσωπο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αναλύσεις που λαµβάνουν χώρα στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίµου.

Το ίδιο αποτέλεσµα είχε και η συζήτηση των τελευταίων ηµερών για την τραγωδία των Τεµπών, όταν τη στιγµή που Κουµουνδούρου και Χ. Τρικούπη επικεντρώθηκαν στην τακτική της αποδόµησης του Αδ. Γεωργιάδη και των σχετικών δηλώσεών του (τις οποίες ο ίδιος ανασκεύασε, παραδεχόµενος το απολύτως λανθασµένο της διατύπωσής του), η κυβερνώσα παράταξη, διά του εκπροσώπου της Π. Μαρινάκη, έκανε λόγο περί πλήρους αποδοχής του αιτήµατος που υπέβαλε το ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Μίλησαν δικαίως ή αδίκως για κυνισµό του Γεωργιάδη και ήταν τελικά εκείνοι που αντιµετώπισαν κυνικά ένα παράπλευρης σηµασίας ζήτηµα, προκειµένου να επωφεληθούν πολιτικά, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την ουσία της διερεύνησης του δυστυχήµατος που δροµολογήθηκε µε ενέργειες της κυβέρνησης», τονίζουν έµπειροι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί, σχολιάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ηµερών.

Παράλληλα µε αυτή τη διαχείριση, στην κυβέρνηση επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν το µήνυµά τους για πάταξη της φοροδιαφυγής και αντιµετώπιση ακρίβειας και αισχροκέρδειας, προβάλλοντας αναλόγως τις παρεµβάσεις των τελευταίων εβδοµάδων και επιχειρώντας να δηµιουργήσουν προσδοκία βελτίωσης της κατάστασης στο µέλλον, σ’ ένα µέτωπο που συνιστά το πρώτο και κύριο αντικείµενο προβληµατισµού για τους Ελληνες και όπου µε βάση τα ευρήµατα των ερευνών δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στη σκέψη των πολιτών, παρά µόνο η ανάγκη παρουσίασης απτών αποτελεσµάτων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανάδειξη των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού στο διπλωµατικό πεδίο για τη Γάζα, όπου είναι σαφής και πανθοµολογούµενη η αναγνώριση της χώρας ως του πλέον αξιόπιστου εταίρου της ∆ύσης, πλησίον µιας περιοχής που φλέγεται σε Βορρά και Νότο.

Το Κέντρο

Ο πρωθυπουργός ως ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και εγγυητής της διατήρησης των ισορροπιών στη χώρα, ενόψει των µεγάλων προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενισχύεται περαιτέρω -όπως καταδεικνύει και η τεράστια διαφορά που τον χωρίζει από τους αντιπάλους του στον δείκτη για την εµπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς αρχηγούς- από το γεγονός ότι ο µεν Στέφανος Κασσελάκης παλινδροµεί πολιτικά µεταξύ του αµερικανικού του προφίλ και των ιδιαίτερων παραδόσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο δε Νίκος Ανδρουλάκης αναζητεί ακόµη τη φόρµουλα για να επωφεληθεί ικανοποιητικά τόσο από την όποια κυβερνητική φθορά όσο και από την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η Κουµουνδούρου.

∆εν είναι τυχαίο, ότι όσο περνάει ο καιρός και δεν σταµατάει η κατηφόρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να επωφεληθεί αναλόγως και µε γεωµετρική πρόοδο από αυτή την κατάσταση, δείχνει προοδευτικά να αυξάνεται η δηµοσκοπική επιρροή του ΚΚΕ, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει διψήφια νούµερα. Επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που καταθέτουν έµπειροι δηµοσκόποι, µε βάση τους οποίους οι διαφορές των τριών αυτών κοµµάτων φλερτάρουν µε το όριο του στατιστικού λάθους. Υπό αυτό το πρίσµα, είναι σαφές πως η πολυσυζητηµένη µάχη της δεύτερης θέσης, ιδιαίτερα ενόψει ευρωεκλογών, αποκτά ακόµα µεγαλύτερες διαστάσεις. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της ξεκάθαρης έλλειψης τριβής µε το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, είναι σαφέστατα δέσµιος της εκκαθάρισης λογαριασµών που επιχειρείται δίχως αµφιβολία αυτήν την ώρα εντός του κόµµατός του, µε πρωταγωνιστές τους µεγαλοσχήµονες της παλαιάς φρουράς.

Οι τελευταίες µάλιστα εξελίξεις, µε τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, αλλά και το κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρο µέλλον που διαγράφεται, δυσκολεύουν περισσότερο την προσπάθειά του να δώσει αντιπολιτευτικό στίγµα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του οµνύουν στο άνοιγµα προς το Κέντρο, που δήθεν θα µπορούσε να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας, προκειµένου να διαφοροποιηθούν και από την επιχειρηµατολογία της Οµπρέλας και των προσφάτως ή εν δυνάµει αποχωρησάντων περί αποµάκρυνσης από τις αρχές της Αριστεράς. Οµως, όσο καλλιεργείται η αίσθηση ότι ουσιαστικά το µαχαίρι και το καρπούζι στον ΣΥΡΙΖΑ κρατά ο Παύλος Πολάκης, κάθε τέτοια φιλοδοξία τορπιλίζεται εν τη γενέσει της. Η κατάσταση που επικρατεί στην Κουµουνδούρου αποτυπώνεται γλαφυρά στο γεγονός ότι µόνο λίγες ώρες µετά τη συνάντηση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη για την πιθανή, αλλά και αναγκαία εξεύρεση κοινού τόπου στο κοινοβουλευτικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστριψε εντελώς αντίθετα το τιµόνι, καθώς επέλεξε να δικαιολογήσει την απόφασή του να µην παρευρεθεί στην εκδήλωση προς τιµήν του Κώστα Σηµίτη, κάνοντας λόγο για εποχές διαπλοκής και κατασπατάλησης των δισεκατοµµυρίων του ελληνικού λαού.

Ω του θαύµατος, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να του απονείµει τα εύσηµα. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όµως, κάθε άλλο παρά µπόρεσε και µάλιστα εντός έδρας να αντιδράσει σε ακόµη µια επίδειξη δύναµης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου. Βλέπετε, σε µια µέρα όπου κατά κάποιον τρόπο συµβολιζόταν εξαιρετικά η αµφίπλευρη στρατηγική του πρωθυπουργού µε τη διατήρηση αφενός της ενότητας της Ν.∆., η οποία βρέθηκε σύσσωµη στην εκδήλωση για την αείµνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, και αφετέρου το περαιτέρω άνοιγµα στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά µε την παρουσία του ιδίου και του µισού υπουργικού συµβουλίου στο Ιδρυµα Μείζονος Ελληνισµού για χάρη του Κώστα Σηµίτη, η Χαριλάου Τρικούπη έµενε κυριολεκτικά απλός θεατής. Κι όλα αυτά την ώρα που εξέχουσες προσωπικότητες του «πράσινου» εκσυγχρονισµού, όπως οι Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Μενδώνη, Τσακλόγλου, αλλά και οι αντίστοιχων αναφορών Θανάσης Κοντογεώργης και Χρήστος Στυλιανίδης, συµπλήρωναν -ως στελέχη του κυβερνητικού σχήµατος- µε τον πλέον εµφατικό τρόπο την εικόνα του απόλυτου κυρίαρχου στη δεξαµενή του πολιτικού Κέντρου, Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής