Αλλαγή ατζέντας από τo ΠΑΣΟΚ - Θέτει τις υποκλοπές σε δεύτερη µοίρα και δίνει προτεραιότητα σε θέµατα που αφορούν τον πολίτη
Αλλαγές στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βάζει σε δεύτερη μοίρα την υπόθεση των υποκλοπών
«Το θέµα των υποκλοπών, στο πεδίο των κινήσεων σε κοινοβουλευτικό αλλά και σε νοµικό επίπεδο, έχει εξαντληθεί, πλέον θα αναδεικνύεται πολιτικά. Ακούµε την κριτική που γίνεται και από ψηφοφόρους µας περί µονοθεµατικής ατζέντας. Για εµάς η ακρίβεια θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής µας», λέει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Από τη δήλωση αυτή προκύπτει ξεκάθαρα ότι στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν λάβει το µήνυµα για τις προτεραιότητες που οφείλει το κόµµα να έχει απέναντι στους πολίτες, χωρίς ωστόσο να «σβήνουν» το θέµα των υποκλοπών, που πλέον επικοινωνιακά περνά πιο πίσω στην ατζέντα.
Το σχετικό υπόµνηµα έχει άλλωστε κατατεθεί και όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη αναµένουν τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης. Το πρωτοσέλιδο της «Απογευµατινής» της Κυριακής, µε τίτλο «Οι υποκλοπές “γέφυρα” για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ», επιβεβαιώθηκε απόλυτα από το κλίµα που επικράτησε στη συνάντηση Κασσελάκη - Ανδρουλάκη, τις δηλώσεις των δύο προέδρων περί κοινών πρωτοβουλιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και βέβαια από το γεγονός ότι τα δύο κόµµατα πρώτη φορά έβγαλαν κοινή άτυπη ενηµέρωση για το περιεχόµενο της συζήτησης στο τετ α τετ. Το ερώτηµα που εύλογα δηµιουργείται ωστόσο, µετά τη µετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ µε αφορµή την εκδήλωση για τον Κώστα Σηµίτη, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης όχι απλώς δεν έδωσε το «παρών», αλλά έριξε και σφοδρά πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι το αν αυτή η «γέφυρα» υφίσταται ακόµα ή ναρκοθετήθηκε ήδη.
«Γέφυρα»
Παρά τους κλυδωνισµούς, η «γέφυρα» µεταξύ των δύο κοµµάτων για τις υποκλοπές υφίσταται, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συµφωνούν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νοµικούς ακροβατισµούς για τον διορισµό των νέων διοικήσεων των ανεξάρτητων Αρχών και τη συµπλήρωση των 3/5 στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την ένταση, µε την πρώτη ευκαιρία θεωρητικά θα πάρουν κοινές πρωτοβουλίες. Η συµπλήρωση περί θεωρητικής συµφωνίας οφείλεται στο γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ επιθυµούν εκείνοι να δείξουν τον δρόµο των πρωτοβουλιών και ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει. «Εµείς στο συγκεκριµένο ζήτηµα θα θέσουµε τις πολιτικές προτάσεις µας από θέση ισχύος και όχι ως παρακολούθηµα του ΣΥΡΙΖΑ», λέει χαρακτηριστικά νοµικός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που ασχολείται µε το θέµα των υποκλοπών. Ενώ για την αλλαγή κλίµατος, εξαιτίας της σύγκρουσης για τα πεπραγµένα της διακυβέρνησης Σηµίτη, απαντά ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ το αν µπορεί να συµπράξει όταν από τη µια πλευρά ζητά σηµεία συγκλίσεων και από την άλλη χρεώνει τη χρεοκοπία της χώρας στο ΠΑΣΟΚ.
Τα Τέµπη
Αξίζει, ωστόσο, να σηµειωθεί κάτι που πέρασε στα «ψιλά γράµµατα»: για την τραγωδία των Τεµπών η συµπόρευση των δύο κοµµάτων δεν είναι το ίδιο εύκολη. Ο λόγος είναι ότι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, που αφορά τη σύµβαση «717», εκτός του Κώστα Καραµανλή συµπεριλαµβάνεται και ο Χρήστος Σπίρτζης, ως επίσης πρώην υπουργός Μεταφορών. Συνοπτικά θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ µε αυτό ως δεδοµένο να συµφωνήσει στην αναζήτηση ευθυνών και για τον δικό του πρώην υπουργό, που είναι µάλιστα και από τους βασικούς υποστηρικτές της συµµαχίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στο κάδρο λοιπόν το µόνο εύφορο έδαφος για συµπόρευση είναι οι υποκλοπές, που περνούν σταδιακά όµως σε δεύτερη µοίρα.
*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής