Στο πλαίσιο της ψηφιακής υγείας, επεκτείνουμε το έργο της τηλειατρικής, ώστε οι γιατροί να μπορούν να ελέγχουν εξετάσεις κατοίκων στα νησιά, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Είπε πως πρόκειται να ενεργοποιηθεί μία υπηρεσία με φορητές συσκευές οι οποίες θα καταγράφουν καθημερινά τους καρδιακούς παλμούς και μία σειρά από άλλα βιομετρικά δεδομένα των χρηστών, προκειμένου να εξασφαλίζουν την καλύτερη ρύθμιση των χρονίων νοσημάτων που αφορούν στα καρδιαγγειακά και την έγκαιρη μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Από τους επόμενους μήνες (μέσα στο 2024) θα αναπτυχθεί η ψηφιακή υγεία, και θα μπορούν να γίνονται εξετάσεις μέσω τηλεματικής και στα ακριτικά νησιά και απομκαρυνσμένα χωριά και ότι οι άνθρωποι θα έχουν αντίστοιχες συσκευές σαν τα smart watch που μπορεί να τις δίνει το κράτος και να έχει συνεχή στοιχεία το σύστημα.

Ερωτηθείσα για το κομμάτι της ψηφιακής υγείας ανέφερε: «Επεκτείνουμε το έργο της τηλειατρικής, είναι ένα έργο που αφορά όλο το υπουργείο. Έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές, για να έχουμε μεγαλύτερη αποδοτικότητα ο υπουργός και σε συνεργασία με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τον κύριο Θεμιστοκλέους και τον κύριο Βαρτζόπουλο, υλοποιούμε μια σειρά από έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Αξιοποιώντας τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας, θα δώσει δωρεάν η πολιτεία, τα περίφημα wearables, συσκευές αυτές που μπορούν να παρακολουθούν καρδιακά νοσήματα, έχουν την ικανότητα να καταγράφουν μια σειρά από δεδομένα, αυτά να τα βλέπει ο γιατρός και αν χρειάζεται να μεταφερθεί ο ασθενής επειγόντως στο νοσοκομείο, αυτό να γίνεται έγκαιρα, με ασφάλεια. Υπολογίζουμε να γίνει εντός του 2024».

«Χάνουμε πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας επειδή δεν έχουμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Τα μέσα τα ψηφιακά μας βοηθούν ούτως ώστε να κάνουμε την εύκολη επιλογή για όλους τους ανθρώπους». «Θα αφορούν κυρίως κατοίκους σε ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές και μικρά, πολύ μικρά νησιά», διευκρίνισε. Χάνουμε πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας επειδή δεν έχουμε οργανωμένο σύστημα πρόληψης

Σχετικά με το Προσωπικό Γιατρό σημείωσε: «Έγινε από πέρσι πολύ σημαντική δουλειά, από τον κύριο Θεμιστοκλέους, όταν ήταν γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με τον θεσμό του Αγροτικού Γιατρού, τόνισε ότι «Υπάρχει σχεδιασμός, πέρασε και από το υπουργικό συμβούλιο, για να αναβαθμιστεί. Χρειάζεται αναβάθμιση από πολλές απόψεις, για να μπορούν οι άνθρωποι που υπηρετούν υποχρεωτική θητεία, να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ανέφερε ότι ανοίγουν επιπλέον 35 εμβολιαστικά κέντρα. «Έχουμε επεκτείνει τη λειτουργία των υφιστάμενων, 8 το πρωί με 8 το βράδυ, κι αν χρειαστεί και υπάρξει ζήτηση, θα ανοίξουμε και άλλα. Έχουν γίνει ήδη 45.000 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί περίπου άλλοι 40.000».

«Δεν αμελούμε το αντιγριπικό εμβόλιο», πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός, που γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή για το απλό εμβόλιο.