ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλή: Σήμερα ψηφίζεται η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική για τα Τέμπη - Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα
Δύο αιτήματα για ξεχωριστές προτάσεις για Προανακριτικές Επιτροπές αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία των Τεμπών
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
δυστύχημα των Τεμπών συζητά και ψηφίζει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά την απόφαση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ.
Στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 8 το βράδυ, την πρόταση θα υπερψηφίσουν τουλάχιστον 253 βουλευτές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τους «Σπαρτιάτες» και την Πλεύση Ελευθερίας.
Η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρεται σε σύσταση της επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας η έρευνα να έχει αφετηρία το 1997.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων, πλην του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Εν τω μεταξύ, δύο αιτήματα για ξεχωριστές προτάσεις για Προανακριτικές αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς, όπως τονιζόταν από την Κουμουνδούρου, η μία κίνηση δεν αποκλείει την άλλη. Μία την οποία κατέθεσε για τη σύμβαση 717 και την επέκτασή της, όπου ζητά την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών από το 2010, και μία δεύτερη, που αναμένεται να καταθέσει για τις ευθύνες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα βασίζεται στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής για τη σύμβαση 717, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και -όπως αναφέρουν- κάνει λόγο για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για κακουργηματική απιστία του Κώστα Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δική του πρόταση Προανακριτικής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά τη θητεία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Για να περάσει χρειάζονται 151 ψήφοι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί και από την κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που δεν θα συμβεί.
για το Στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, που αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 8 το βράδυ, την πρόταση θα υπερψηφίσουν τουλάχιστον 253 βουλευτές από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τους «Σπαρτιάτες» και την Πλεύση Ελευθερίας.
Τι αναφέρει η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη
Η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρεται σε σύσταση της επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας η έρευνα να έχει αφετηρία το 1997. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων, πλην του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Αιτήματα για Προανακριτικές από τον ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, δύο αιτήματα για ξεχωριστές προτάσεις για Προανακριτικές αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς, όπως τονιζόταν από την Κουμουνδούρου, η μία κίνηση δεν αποκλείει την άλλη. Μία την οποία κατέθεσε για τη σύμβαση 717 και την επέκτασή της, όπου ζητά την έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών από το 2010, και μία δεύτερη, που αναμένεται να καταθέσει για τις ευθύνες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών.Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα βασίζεται στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής για τη σύμβαση 717, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και -όπως αναφέρουν- κάνει λόγο για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για κακουργηματική απιστία του Κώστα Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δική του πρόταση Προανακριτικής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά τη θητεία των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες. Για να περάσει χρειάζονται 151 ψήφοι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφιστεί και από την κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που δεν θα συμβεί.