Στο συνέδριο - που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο - παραπέμπει όλες τις εξελίξεις για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την αποχώρηση της Εφης Αχτσιόγλου και των “6+6”. Στην χθεσινή κομματική συνεδρίαση, ωστόσο, ο νέος πρόεδρος αναβάθμισε την Πολιτική Γραμματεία σε πολιτικό κέντρο.
Η απόφαση αυτή έχει την σημασία της καθώς σε αυτό το πολιτικό όργανο το οποίο θα συνεδριάζει κάθε δεκαπέντε ημέρες μετέχουν στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππας, η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Με λίγα λόγια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε να ανοίγει το παιχνίδι σε όλα τα πολιτικά στελέχη ανεξάρτητα με το εάν του κάνουν κριτική ή όχι.
Ακόμα αποφασίστηκε να μην υπάρχει αντιπαράθεση στις δημόσιες αντιπαραθέσεις που θα έχουν με τους πρώην συντρόφους τους καθώς δεν θέλουν να συνεχιστεί η κακή εικόνα που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη ανέφερε ότι οι βουλευτές που έφυγαν θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες του λέγοντας ότι «υπάρχουν και ιστορικά και πολιτικά παραδείγματα βουλευτών που φεύγοντας παρέδωσαν την έδρα τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές -και για τον κ. Κούλογλου, και τον κ. Κόκκαλη, αλλά και για τον κ. Παπαδημούλη που έχει και πολιτική εμπειρία και ιστορική γνώση για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Ο καθείς και η κάθε μία θα κριθούν από τον κόσμο και την ιστορία».
Προβληματισμένος ο Κασσελάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε, πάντως, προβληματισμένος αφού όπως είπε «προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».
Ακόμα αναφερόμενος στα διαδικαστικά θέματα τα οποία προέκυψαν από την αποχώρηση των στελεχών της Εφης Αχτσιόγλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς», σημείωσε.
Η μοναδική αντιπαράθεση που υπήρξε ήταν ανάμεσα στον Διονύση Τεμπονέρα και τον Νίκο Παππα. Ο Διονύσης Τεμπονέρα στην ομιλία του μέσα στην Πολιτική Γραμματεία αναφερόμενος με έντονο τρόπο στο αφορολόγητο τόνισε ότι «η θέση μας για αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, είναι προβληματική, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων θα πληρώσουν ξανά το μάρμαρο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιμείνουμε στη φορολόγηση του πολύ μεγάλου πλούτου( ενέργεια, σούπερ μάρκες, φαρμακοβιομηχανία, μεταφορές κατασκευές, τράπεζες). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της απεργίας για να αυξηθούν οι μισθοί».
Ο Νίκος Παππας αντέδρασε έντονα και απεθυνόμενος στον Διονύση Τεμπονέρα του είπε: «εγώ εφαρμόζω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση του οποίου συμμετείχες και εσύ».
Καταλήγονατας μάλιστα τόνισε πως «δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 150.000 μέλη που ψήφισαν στις εκλογές 1.000 μέλη έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από το κόμμα, ενώ από την ΚΕ από τα συνολικά 302 στελέχη έχουν αποχωρήσει τα 102. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μείον έντεκα βουλευτές καθώς η κίνηση της Εφης Αχτσιόγλου και οι “6+6” άφησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 36 βουλευτές, ενώ παράλληλα έβαλαν τις βάσεις για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.
Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απέδωσαν την κίνηση αυτή σε προσωπικά κίνητρα λέγοντας ότι «είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία».
Τα στελέχη που αποχώρησαν, πάντως, αποφάσισαν να συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσουν το όνομα του νέου πολιτικού φορέα, αλλά και τις θέσεις που θα πάρουν τα στελέχη της νέας κίνησης. Πηγές από αυτή την πλευρά έλεγαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ενώ όλα δείχνουν ότι επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Η Εφη Αχτσιόγλου θα συμβάλει στην διαμόρφωση του νέου φορέα χωρίς ωστόσο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.