Προετοιμασμένη για μία μακρά σε διάρκεια και ζωηρή σε ένταση Σύνοδο Κορυφής είναι η ελληνική αποστολή και εν προκειμένω ο πρωθυπουργός που συμμετείχε χθες στις εργασίες της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να φέρει εις πέρας μία άκρως απαιτητική αποστολή.

Ήτοι να γεφυρώσει συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τόσο στο μέτωπο της διεύρυνσης, όπου κυριαρχεί το ζήτημα της απονομής στην Ουκρανία καθεστώτος προς ένταξη χώρας, όσο και σε αυτό της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου έως το 2027. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στη βελγική πρωτεύουσα με εν πολλοίς ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, κάτι που επικαιροποίησε κατά τις χθεσινές του παρεμβάσεις τόσο στο Ουκρανικό όσο και στη συζήτηση περί Μέσης Ανατολής, αλλά και στις πολύ δύσκολες διαβουλεύσεις γύρω από τη νέα συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετοι πόροι


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν χθες να τοποθετηθούν γύρω από τη νέα συμβιβαστική πρόταση που κόμισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει επιπρόσθετους κοινοτικούς πόρους, ύψους 2 δισ. ευρώ, για το Μεταναστευτικό, ακόμη 2 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά και έξτρα 1,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο φόντο των εκτεταμένων φυσικών καταστροφών, που βίωσε και η χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Δήλωση κατά την άφιξη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Την ατζέντα μας θα απασχολήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα, άλλωστε, υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας αυτής. #EUCO

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, December 14, 2023

Πληροφορίες της «Απογευματινής» επιμένουν ότι η Αθήνα φέρεται ικανοποιημένη ως ένα βαθμό από τα ποσά που περιλαμβάνονται στη νέα πρόταση Μισέλ, διατηρεί, πάντως, την ετοιμότητα να παρέμβει, καθώς είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια κρατών-μελών της ομάδας των λεγόμενων Φειδωλών, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία, να ροκανίσουν περαιτέρω το προσφερόμενο πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του παρέμβαση χαρακτήρισε την πρόταση Μισέλ ισορροπημένη και τόνισε ότι η αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού πρέπει να κλειδώσει «πακέτο» με την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

6058901


Επίσης, διεμήνυσε ότι για την Ελλάδα, που είναι χώρα πρώτης γραμμής, οι έξτρα πόροι για το Μεταναστευτικό είναι απόλυτη προτεραιότητα και ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάτι λιγότερο από το προσφερόμενο ποσό στην εν λόγω συμβιβαστική πρόταση. Νωρίτερα, κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. H Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παράλληλα με τις διεργασίες σε επίπεδο ηγετών, τεχνικά κλιμάκια εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος, αλλά και να μην εγκλωβιστούν οι ηγέτες σε τεχνικά ζητήματα που ενδεχομένως να «επιτείνουν» το ήδη σοβαρό αδιέξοδο.
Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής | Αταίριαστοι | 14/12/2023

Το μήνυμα


6058932

Ούτως ή άλλως, η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και να μην εγκριθούν τα αιτήματα για έξτρα πόρους στο Μεταναστευτικό και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και πως χρειάζεται φρέσκο χρήμα (fresh money). Σε κάθε περίπτωση, από την ελληνική κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα ότι η Αθήνα διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία στην κατεύθυνση της ανακατανομής πόρων, όχι όμως για ζητήματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές», όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Προγράμματα Συνοχής.

Στα της διεύρυνσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κινήθηκε γύρω από την πεισματική άρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, να συναινέσει στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας αλλά και στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ, στο Κίεβο. Η εικόνα ήταν κακή αρχικά, αλλά μετά την έκτακτη σύσκεψη ανάμεσα στη θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, βρέθηκε άκρη και κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Βουδαπέστης. Έτσι, ο κ. Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά και τη Μολδαβία.

6057278
6057285