Σαμαράς και Βενιζέλος: Υποκινούν ανταρσίες, ονειρεύονται επιστροφή
Παρασκηνιακές διεργασίας που, εάν μεταβληθούν σε συντονισμένο και οργανωμένο σχέδιο, μπορεί να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο
Των Γ. Κατσίγιαννη – Θ. Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Την ώρα που άπαντες προεξοφλούν ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν για τη διακυβέρνηση της χώρας με γνώμονα το ανερχόμενο δίπολο που σχηματίζεται, τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, στο παρασκήνιο λαμβάνουν χώρα διεργασίες που, εάν μεταβληθούν σε συντονισμένο και οργανωμένο σχέδιο, μπορεί να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο το επόμενο διάστημα.
Απότοκο ενός διαλυτικού μίγματος διασπαστικών πρωτοβουλιών, αποσκιρτήσεων και καθοριστικής σημασίας διαφοροποιήσεων σε πολλούς κομματικούς φορείς. Η προσοχή, στην παρούσα φάση, είναι στραμμένη στη δημιουργική κινητικότητα που αναπτύσσουν δύο πρόσωπα τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, ο μεν πρώτος ως πρωθυπουργός, ο δε δεύτερος ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο. Αμφότεροι σε ατομικό επίπεδο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι από τη στιγμή που όλες οι προειδοποιήσεις που απηύθυναν στον ελληνικό λαό να μη φέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ -το ατύχημα που η χώρα δεν πρέπει να ζήσει, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά- επαληθεύτηκαν από το γεγονός ότι η Αριστερά δεν τήρησε καμία από τις βασικές της δεσμεύσεις.
Αλλωστε, την ενδεχόμενη επιστροφή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας την είχε προαναγγείλει πέρυσι τέτοιες ημέρες στη Βουλή με το δικό του «Hasta la vista, baby» ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης. «Μόλις καταρρεύσει ο Αλ. Τσίπρας, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι αυτοί που θα κληθούν πάλι να αναλάβουν να σώσουν τη χώρα», είχε αναφέρει σε δημοσιογραφική παρέα στη Βουλή, γεγονός που είχε προκαλέσει πολλά σχόλια και συζητήσεις.
Προς το παρόν, οι δύο πρώην αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα δεν φαίνεται να εργάζονται από κοινού επάνω σε ένα σενάριο που θα επιβεβαιώνει την «προφητεία» του Χρ. Λαζαρίδη. Ωστόσο εκείνο που τους καθιστά ακόμη ενεργό δίδυμο είναι οι πολλές ομοιότητες στη στρατηγική που ακολουθούν εντός των κομμάτων τους. Δηλαδή, πραγματοποιούν περιοδείες ανά την Ελλάδα, στις οποίες συνήθως συμμετέχουν ένθερμοι υποστηρικτές τους, στα πολιτικά τους γραφεία βλέπουν κάθε τρεις και λίγο βουλευτές και κομματικά στελέχη, μιλούν προς τα Μέσα διά των εκπροσώπων τους, ενώ ουκ ολίγες φορές, ιδιαίτερα ο Ευ. Βενιζέλος, σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή και ενίοτε ανεξάρτητη γραμμή από την επίσημη του κόμματός τους. Και οι δύο επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. και ειδικότερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ, αν και στηρίζουν εμφανώς τους διαδόχους τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, αφήνουν ευσχήμως οι ίδιοι ή συνεργάτες τους αιχμές για επιλογές, τακτικές ή στρατηγικές που ακολουθούν οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά.
Ο Σαμαράς οργανώνεται στο «καμαράκι» της Δημοκρίτου
Σε νέες βάσεις μπαίνουν οι μυστικές διεργασίες του συστήματος Σαμαρά, με φόντο την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αλλά και τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν μετά τον πρόσφατο «γαλάζιο» ανασχηματισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα γεύματα με στελέχη της Ν.Δ. ανά την περιφέρεια και τις επιλεγμένες παρεμβάσεις μέσω συγκεκριμένων ΜΜΕ, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε εσχάτως ένα ακόμη πιο ξεκάθαρο δείγμα των προθέσεών του. Ο λόγος για την πολιτική ομιλία που εκφώνησε προ ημερών στην Ξάνθη, η οποία αποτέλεσε τρανή απόδειξη όχι μόνο της επιθυμίας του να υπενθυμίζει συχνά-πυκνά την παρουσία του, αλλά και των σχεδιασμών του περί ολικής επαναφοράς του σε πρώτο πλάνο.
Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι αναφορές του στην ακριτική πόλη περί δικαίωσης των κυβερνητικών του πεπραγμένων, με τη σχετική επιχειρηματολογία άλλωστε να ακούγεται όλο και πιο τακτικά από πολιτικά στελέχη που συνδέθηκαν με την περίοδο παραμονής του στην ηγεσία της Ν.Δ. και κατόπιν στο Μέγαρο Μαξίμου. ΚΡΟΥΣΜΑ. Τελευταίο «κρούσμα», μία ανάρτηση στο Facebook του διαχρονικού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και άλλοτε επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου και της «γαλάζιας» επικοινωνίας, Γιώργου Μουρούτη, για την 7η επέτειο της επικράτησης του πρώην πρωθυπουργού στις κάλπες της Ν.Δ. το 2009, ανάρτηση η οποία αποτέλεσε αφορμή για ουκ ολίγες συζητήσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά κοινή ομολογία, το περιεχόμενό της παρέπεμπε περισσότερο σε παρακαταθήκη για το μέλλον παρά σε πολιτικό μνημόσυνο. Ενδεικτικό του νοήματος είναι το κλείσιμο του κειμένου, στο οποίο, κατά την αγαπημένη συνήθεια του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, παρετίθεντο λόγια του Οδυσσέα Ελύτη. «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά». Είναι σαφές πως η αλληγορία αυτή έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των αντίστοιχων τοποθετήσεων νοσταλγών της εποχής Σαμαρά περί της πιθανότητας ολικής επαναφοράς του Μεσσήνιου. Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινείτο και η αναφορά του ίδιου του Αντ. Σαμαρά στον εθνικό μας ποιητή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ξάνθη. «Να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή. Με τα πανιά μας πάντα ανοικτά και τις άγκυρές μας πάντα ανεβασμένες», τόνισε με νόημα κάνοντας για πολλοστή φορά αναφορά στο έργο του Οδ. Ελύτη. ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ. Το σχόλιο του Γιώργου Μουρούτη (που περιείχε υπονοούμενα και αιχμές και για την περίοδο Καραμανλή) συμπίπτει χρονικά με τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από το περιβάλλον Σαμαρά για τον πρόσφατο εσωκομματικό ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο λόγος για τη χαρακτηριστική υποβάθμιση στελεχών που συνέδεσαν άρρηκτα το όνομά τους με τη διακυβέρνηση της περιόδου 2012-2015, όπως του Χαράλαμπου Αθανασίου και του Θεόδωρου Φορτσάκη (αμφότεροι επιλογές του πρώην πρωθυπουργού για το Επικρατείας της Ν.Δ.), ή για τον αποκλεισμό βουλευτών που βρίσκονται παραδοσιακά κοντά στον Μεσσήνιο, όπως ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέδειξαν το συγκεκριμένο γεγονός ως μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. έναντι της εσωκομματικής δράσης των «σαμαρικών». «Ξεχνάει ο Κυριάκος πως εμείς τον βγάλαμε», ήταν η κλασική ατάκα των στενών συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά όλο αυτό το διάστημα, οι οποίοι θεωρούσαν ελλιπή τη στήριξη που παρείχε η «γαλάζια» νέα ηγεσία στα έργα και τις ημέρες του πρώην πρωθυπουργού. Τέτοιου είδους απόψεις εκφράζονται όλο και περισσότερο μετά την ανακοίνωση της σκιώδους κυβέρνησης της Ν.Δ., ενώ ιδιαίτερα επικριτικός προς την Πειραιώς είναι και ο ιστότοπος antinews.gr, που, ως γνωστόν, απηχεί τις απόψεις του περιβάλλοντος Σαμαρά. Την ίδια ώρα, στο στρατηγείο του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Δημοκρίτου, στο Κολωνάκι (σ.σ.: Κάποιοι στη Ν.Δ. θεώρησαν ότι σε αυτό αναφερόταν ο κ. Μουρούτης με το «καμαράκι» του Ελύτη), εξακολουθούν να εμφανίζονται σταθερά οι συνεργάτες του Κώστας Μπούρας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Κώστας Τσιμάρας, Δημήτρης Κανελλόπουλος και Θόδωρος Δραβίλλας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός φροντίζει να κρατά τις επαφές του με πρόσωπα όπως ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, ο Δ. Μαυραγάνη κ.ά.
Ο Βενιζέλος κάνει φράξιες σε ταβέρνες και δείπνα
Η αυτόνομη στρατηγική που ακολουθεί εδώ και καιρό στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ευ. Βενιζέλος έχει ως φαινομενική αφετηρία το δικό του διπλό «όχι», που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να το μετατρέψει σε «ναι» η Φώφη Γεννηματά. Δηλαδή, το «όχι» σε ενδεχόμενη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» στην επιστροφή του «διασπαστή» Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα. Η «είδηση» ότι εσχάτως βρέθηκε σε ψαροταβέρνα της Νέας Σμύρνης με κορυφαίους υπουργούς του πάλαι ποτέ ισχυρού εκσυγχρονιστικού μπλοκ, οι οποίοι είτε βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως οι Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Φλωρίδης, είτε έχουν αποστασιοποιηθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μπορεί να διαψεύστηκε, ωστόσο ήρθε να ενισχύσει τα σενάρια που τον φέρνουν να προετοιμάζει, σε συνεννόηση και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, έναν νέο πολιτικό φορέα στον χώρο του Κέντρου.
Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, αναφορικά με την «αποκάλυψη» του επίμαχου δείπνου, υποστηρίζει πως ήταν ακόμη μία «επινόηση» της Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Χ. Τρικούπη, για να καλύψει την έλλειψη σαφούς πολιτικού προσανατολισμού και αντιπολιτευτικού στίγματος, τον τελευταίο καιρό επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου «δαιμονοποίησή» του. «Σκηνοθετεί» ακόμη και ανύπαρκτα γεγονότα σε βάρος του, με την ελπίδα ότι θα διαμορφώσουν ικανές συνθήκες ώστε, σε περίπτωση που η Φ. Γεννηματά επιλέξει να τον διαγράψει, όπως της έχουν εισηγηθεί διάφοροι συνεργάτες της, τότε να έχει ως άλλοθι ένα «επίπλαστο δίκιο». Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, που περιλαμβάνει διαρκείς προκλήσεις προς το πρόσωπό του, εντάσσει ο ίδιος και την επιστολή του Κ. Λαλιώτη προς τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στην οποία ναι μεν «διέψευδε ότι έχει εισηγηθεί τη διαγραφή του», την ίδια στιγμή, δε, του έδειχνε την πόρτα της εξόδου από το κόμμα. ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηματά θεωρούν πως ο Ευ. Βενιζέλος, με όχημα τον όμιλο «e-κύκλος» που έχει ιδρύσει, δεν εργάζεται για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά μαζί με άλλες κινήσεις-δορυφόρους της Κεντροαριστεράς, όπως αυτές των Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Αλ. Παπαδόπουλου, και σε παρασκηνιακή συνεννόηση με τον Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι, μεθοδεύουν την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ.
Σκοπός τους η δημιουργία ενός νέου κόμματος, όπως αυτό για το οποίο συζητούσαν πριν από μερικούς μήνες περίπου τα ίδια πρόσωπα με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην οικία του Β. Κοντογιαννόπουλου. Η διαφορά είναι πως τότε το πρόσωπο που είχε βολιδοσκοπηθεί για να αναλάβει επικεφαλής ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος και είχε αρνηθεί, ενώ εσχάτως, στην ψαροταβέρνα της Νέας Σμύρνης, αναμίχθηκε και το όνομα του προκατόχου του, Γ. Προβόπουλου. Τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με κεντρώα χαρακτηριστικά και μεταρρυθμιστική ταυτότητα στηρίζουν και άλλα πρώην κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Θ. Πάγκαλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Λ. Γρηγοράκος και ο πρώην υπουργός Γ. Ραγκούσης.
Ο τελευταίος πάντως δεν συνδέει τη θέση του αυτή με τις συζητήσεις που μπορεί να διεξάγουν προς την ίδια κατεύθυνση ο Ευ. Βενιζέλος, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά το απειλητικό κλίμα που καλλιεργεί σε βάρος του η Χαριλάου Τρικούπη, δεν δείχνει διατεθειμένος να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, καθώς και το επόμενο διάστημα προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων και περιοδειών ανά την Ελλάδα μέσω του «e-κύκλος», προβάλλοντας και υπερασπιζόμενος το δικό του πολιτικό αφήγημα για τους εθνικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν θα έβλεπε αρνητικά τη συγκρότηση ενός νέου οικουμενικού σχήματος, μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, η οποία θα μπορούσε να προκύψει και δίχως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή, σε περίπτωση που προηγηθούν εκλογές, σε αυτό το σχήμα να υποχρεωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία.