Παραμένει η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από λίγο στη Βουλή να συνιστά ψυχραιμία τόσο για την αξιολόγηση όσο και για τα πλεονάσματα και να περιορίζεται μόνο στις ελληνικές θέσεις, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την πίεση των δανειστών για μακροχρόνιους στόχους υψηλών πλεονασμάτων.

"Υπάρχει διαφωνία για τα πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5% ο στόχος για τα πλεονάσματα. Η θέση μας είναι πως μετά το 2018 μια συμβιβαστική λύση είναι 2,5% και το 1% που θα περισσέψει να πάει μόνο για ανάπτυξη. Το 1% που θα σωθεί θα πάει μόνο για ανταγωνιστικότητα και τη βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων" είπε ο κ. Τσακαλώτος αφήνοντας υπαινιγμούς ότι η στάση του ΔΝΤ στο ζήτημα δεν ήταν βοηθητική για την Ελλάδα. "Το ΔΝΤ λέει ότι δίνουμε διμέτωπη μάχη. Για μένα δεν ήταν εμφανής ο διμέτωπος αγώνας. Είδα μέτωπο μόνο προς μια μεριά" είπε.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας πως περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση. "Θα βρεθεί λύση νομίζω και για τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ύψος τους, το πως θα καλυφθούν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε τώρα μέτρα για να εφαρμοστούν 2019 και 2020. Να μην υπάρχει αίσθηση δράματος. Πάντα έτσι γίνεται όταν είναι να κλείσει η αξιολόγηση. Αν κρατήσουμε όλη την ψυχραιμία μας όλα θα πάνε καλά" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενή αναφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος λέγοντας ότι είναι τα μόνα σίγουρα και ότι το όφελός τους θα είναι άμεσο. "Δεν είναι σωστό αυτό που λένε πολλοί ότι το 2060 που θα μειωθεί το χρέος θα έχουν πεθάνει. Το όφελος θα είναι άμεσο. Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρρευτικά. Το πρόβλημα με το χρέος είναι πρόβλημα διάρκειας και το ότι το χρέος τότε θα είναι μικρότερο αλλάζει το κλίμα από τώρα.Οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα αν δουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Δίνει σήμα στους επενδυτές.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι και το δεύτερο κομμάτι του παζλ που είναι η πολιτική συμφωνία για τη β' αξιολόγηση έχει σχεδόν κλείσει. " Θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί. Έχει σχεδόν κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2017. Είναι 20 εκατομμύρια ευρώ. Είναι λίγο μεγαλύτερο για το 2018. Μικρή η διαφορά με ευρωπαϊκούς θεσμούς, λίγο μεγαλύτερη με ΔΝΤ. Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό" είπε λίγη ώρα αργότερα και έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Τσακαλώτος έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2018, λέγοντας ότι η διαφορά με την Κομισιόν είναι 100 με 150 εκατ ευρώ και με το ΔΝΤ είναι 100 εκατ. ευρώ παραπάνω. "Δεν έχουν εξεταστεί όλες οι προτάσεις μας. Στην πραγματικότητα εγώ πιστεύω ότι συγκλίνουμε. Ξεκινήσαμε από μια μεγάλη διαφορά, όμως είχαμε διαδοχικές συναντήσεις και διαδοχικές συγκλίσεις.

Αναφερόμενος τέλος στα εργασιακά ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, η αρχή της επεκτασιμότητας και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση λέγοντας ότι το ΔΝΤ που φαινομενικά είναι ο πιο σκληρός παίκτης δεν είχε καλή προετοιμασία στο ζήτημα.

Απαντώντας στην ομιλία Τσακαλώτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και πολύ μακριά από αυτά που ήθελε η κυβέρνηση. "Εμείς δεν θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να έλθουν επενδύσεις.

Δεν μας είπατε ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2018. Εγώ καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως και ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει. Εφαρμόζετε την πιο αυστηρή λίτότητα που γνώρισε ο τόπος" είπε.

Για μια ακόμη φορά πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας προφανώς την κυβέρνηση ζήτησε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, τόσο στο θέμα του πλεονάσματος, όσο και στα εργασιακά. 

"Δεν θα αυξηθούν οι φορολογικές εισφορές των ναυτικών"

Μιλώντας για την απεργία της ΠΝΟ, ο Υπουργός σημείωσε πως δεν θα αυξηθούν οι φορολογικές εισφορές των ναυτικών.

"Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα πως θα κλείσουμε το δημοσιονομικό κενό του 2008. Είχαμε μεγάλη λίστα μέτρων που πρότειναν και οι θεσμοί και εμείς. Μέσα εκεί -σ.σ στις προτάσεις των θεσμών-ήταν οι φορολογικές εισφορές των ναυτικών. Εμείς ποτέ δεν θα το εγκρίνουμε αυτό. Με κάθε βεβαιοτητα σας λέω ότι θα κλείσει ο προϋπολογισμός και του 2017 και του 2018 χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών", τόνισε.