Βαθιά λιτότητα και σκληρά μέτρα «δείχνουν» Eurogroup και ΔΝΤ
Τι κρύβουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού;
Ως προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι από τα σκληρά μέτρα που έρχονται για τους Έλληνες ερμήνευσαν πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. «Επιστρέφει μέρος των χρημάτων που ήδη έχει πάρει από τους συνταξιούχους, γιατί θα έρθουν σκληρότερα μέτρα γι’ αυτούς, ωστόσο ο Τσίπρας ήθελε να στείλει κι ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρώπη και τις αγορές, ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που κάνουν όλοι, μιας κι χάνει έναν-έναν τους συμμάχους του στην Ευρώπη – ότι τα σενάριά τους δεν θα επιβεβαιωθούν» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή τα μηνύματα που στέλνουν ξεκάθαρα τόσο το Eurogroup, όσο και το ΔΝΤ «δείχνουν» νέα σκληρά μέρα και βαθιά λιτότητα για την Ελλάδα.
Το Eurogroup, εκφράζοντας τη γραμμή Σόιμπλε, θέλει πλεονάσματα και λιτότητα για να δικαιολογεί στους φορολογούμενους των βόρειων χωρών τη... μηχανική υποστήριξη της Ελλάδας. Παραγνωρίζοντας ότι δημιουργεί μία οικονομία «ζόμπι».
Το ΔΝΤ που είναι οικονομικός και όχι πολιτικός οργανισμός, λέει απλά τι σημαίνει το ένα και τι το άλλο. Τα χαμηλά πλεονάσματα θέλουν «κούρεμα» του χρέους, τα υψηλά πλεονάσματα λιτότητα (νέα μέτρα) μέχρι να γεράσουν και αυτοί που σήμερα είναι στο σχολείο. Και λιτότητα σκληρή. Αντίθετα, το 1,5% που προτείνει απαιτεί μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους δανειστές.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Eurogroup ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας και άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι αρκετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά. «Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας» σημείωσε και ξεκαθάρισε τι ευθύνες: «Αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα, μπορούμε να το στηρίξουμε, εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%».