Κομισιόν και κυβέρνηση εναντίον ΔΝΤ και στη μέση ο Σόιμπλε
Πώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της κατάστασης
Ένα μεγάλο ερωτηματικό συνοδεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τον σάλο που έχει προκληθεί από το χθεσινοβραδινό άρθρο του Πολ Τόμσεν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μετά την κριτική που άσκησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείο στην ελληνική κυβέρνηση και την απάντηση που ήρθε σήμερα δια στόματος Δημήτρη Τζανακόπουλου πλέον διαμορφώνονται δύο «στρατόπεδα» αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Από τη μία το ΔΝΤ και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν, μετά την επίσημη δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης.
«Διαβάσαμε με προσοχή την ανάρτηση στο blog των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του προγράμματος τους ESM είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις του ESM και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά τη στάση της Κομισιόν στη διένεξη κυβέρνησης-ΔΝΤ.
Το ευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον του ΔΝΤ ενισχύθηκε μετά την τοποθέτηση εκπροσώπου του ESM που επικαλείται το πρακτορείο Reuters o οποίος δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ξαφνιάστηκαν από την ανάρτηση του κ. Τόμσεν για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο Βερολίνο και στη στάση που θα τηρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάνω στο θέμα και αν θα ταχθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η στάση του Γερμανού υπουργού αποτελεί κλειδί για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν σήμερα αλλά και για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καθώς αυτό που προκύπτει ουσιαστικά από τις Βρυξέλλες είναι ότι πρόθεσή τους είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν ότι όσα θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με την Άνγκελα Μέρκελ θα βρίσκονται πολύ κοντά σε όσα είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει με παρρησία στη θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και όχι να πιέζει για πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Επιπρόσθετα θα τονίσει ότι σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας για την Ευρώπη, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η ανάπτυξή της δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νομοθέτηση νέων μέτρων που θα ισχύσουν μετά το 2019.