ΜΝΙ: Προειδοποιήσεις Ευρωπαίων σε Τσίπρα να μην απειλεί με εκλογές
Η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί «ο κόφτης»
Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του MNI, με το πρακτορείο να αναφέρει ακόμη ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να καθυστερήσει έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, αν κάποια από τις πλευρές δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της.
Οι συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, είναι «δύσκολες» τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική κυβερνητική πηγή που επικαλείται το MNI, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί σε δημόσιες εμφανίσεις τους ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν οι πρόωρες εκλογές.
«Η Ευρώπη κατανοεί ότι η νομοθέτηση και ποσοτικοποίηση μέτρων πέρα από το 2019 μπορεί να αποδειχθούν κάτι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση. Ομως το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019-2020 πρέπει να επιλυθούν πριν αποφασίσει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», ανέφερε η πηγή του MNI.
«Ο Τσίπρας έχει προειδοποιηθεί φιλικά να μην αναστατώσει την ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία», τόνισε σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
«Κάποια μέλη της ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, είναι ακόμη αρκετά καχύποπτα με τον Τσίπρα. Εχουν συζητηθεί οι σκέψεις ότι μπορεί να δοκιμάσει να ''εκβιάσει'' με εκλογές, προκειμένου να πάρει μία καλύτερη συμφωνία», σχολίασε η ίδια πηγή. «Αυτό το σκεπτικό είναι αντιπαραγωγικό και μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα», ανέφερε ακόμη.
«Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις της από την Ελλάδα επειδή θέλει μία ομαλή προεκλογική περίοδο. Ο Τσίπρας μπορεί να στοιχηματίσει και να χάσει», τόνισε ακόμη ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Το MNI σημειώνει ότι ο ίδιος κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρόωρες εκλογές πριν από δύο εβδομάδες, αλλά «μετά από αρκετά τηλεφωνήματα υπαναχώρησε, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όπως αναμένεται».
Ομως, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες περαιτέρω υποχωρήσεις. Σκοπεύει να εγείρει το θέμα στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ την Παρασκευή θα συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα, Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο MNI τη Δευτέρα ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την πιθανότητα επέκτασης του «κόφτη» κατά δύο χρόνια, το 2019 και το 2020, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ.
«Αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση, εάν προστεθεί ως συνημμένο στην υπάρχουσα συμφωνία του Eurogroup. Αλλά μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν, αλλά όχι να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευθεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον τομέα.
«Θα ήταν κάτι για να συζητήσουμε, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν από τις αρχικές απαιτήσεις τους. Η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει στις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε η πηγή από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε ερώτηση για τους φόβους των Ευρωπαίων ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει πρόωρες εκλογές, η ελληνική πηγή του MNI απάντησε «γνωρίζουμε απόλυτα ότι οι προεκλογικές περίοδοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις μας πιο δύσκολες, όχι ευκολότερες. Αν οι συζητήσεις παραταθούν έως τις ολλανδικές εκλογές, θα αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις γιατί το κοινοβούλιό τους θα διαλυθεί και δεν θα μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Ελληνας αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 δεν θα είναι πρόβλημα συμπληρώνοντας ότι τώρα συζητείται η περίοδος 2019-2020. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε όμως ότι πέρα από αυτό, εκκρεμούν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και τα εργασιακά, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει το MNI, ελπίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να του δώσει κάποια «πολιτική κάλυψη» και πιθανόν θα πείσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μαλακώσει τη σκληρή στάση του για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018.
Ομως, σημειώνει το πρακτορείο, παραδοσιακά η Μέρκελ δεν ανταποκρίνεται σε πολιτικές παρεμβάσεις και το Eurogroup έχει την ευθύνη για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό να βρει ένα συμπαθητικό «αυτί» στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ, που θα τους συναντήσει την Πέμπτη. Ομως, τονίζει το δημοσίευμα, κανένας από τους δύο τους δεν είναι σε θέση να επιβάλει την άποψή του στο Eurogroup. Μάλιστα, το MNI σημειώνει ότι ο Γιούνκερ έχει προειδοποιηθεί πολλές φορές να κρατά αποστάσεις από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Και ο Ολάντ, έχοντας ανακοινώσει ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής του ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ.