«Στην ονομαστική ψηφοφορία θα ακολουθήσω την απόφαση της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οποία διετύπωσα την άποψή μου για να διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης και να εξαντλήσω τις δυνατότητες ενοποίησης του ευρύτερου προοδευτικού μεσαίου χώρου», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια προκλητική πρωτοφανή προσπάθεια αλλοίωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» και ότι το ζητούμενο της κυβέρνησης δεν είναι η υπερψήφιση της εφάπαξ παροχής σε κάποιους συνταξιούχους - διότι αυτή την παροχή την είχαν ούτως ή άλλως δεχθεί, με τη δική τους αιτιολογία όλα τα κόμματα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία της ψευδούς εντύπωσης, ότι υπάρχει δήθεν ένα ευρύτερο μέτωπο στήριξης των επιλογών και των χειρισμών της κυβέρνησης».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έβλαψε και βλάπτει τη χώρα, παίζει εν ου παικτοίς», αλλά εκείνο που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι το ήπιο σενάριο: κάποια μέτρα εφάπαξ προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα χάσουν πολύ περισσότερα μέσα από την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου - και αυτό είναι το δόλωμα προκειμένου να ψηφιστούν με σχετική άνεση, πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. «Αυτό το σενάριο που είναι το πιο ανώδυνο, προϋποθέτει ότι θα εφαρμοστεί αμέσως. Δηλαδή ένας συμβιβασμός με τους θεσμούς που δεν θα ταπεινώνει την κυβέρνηση, δεν θα την αναγκάζει να αποσύρει, να ξε-ψηφίσει τα σημερινά μέτρα. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σενάριο. Το σκληρό σενάριο», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι αυτό είναι «το σενάριο της ρήξης, με εκβιασμό και πάλι δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών».

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι υπάρχουν ορισμένοι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες, που άλλα λένε δημοσίως, άλλα κάνουν ως κυβέρνηση και άλλα ψηφίζουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup, και νομίζουν ότι ενθαρρύνουν τον ελληνικό λαό ενώ στην πραγματικότητα ενθαρρύνουν τον απόλυτο τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, βλάπτουν την ελληνική οικονομία διότι δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις για τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και αυτό αποδεικνύεται στην συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2015. «Τότε οι ευρωπαίοι εταίροι δεν ζήτησαν κύρωση από τη Βουλή την οποία αν είχαμε δεν είχε βυθιστεί και η χώρα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προέβλεψε ότι με τον τρόπο που πορεύεται η χώρα, «βυθιζόμαστε στο μνημόνιο 3+ με το ΔΝΤ, διότι η κυβέρνηση έχασε και προς την μεριά του Ταμείου και προς την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, με αποτέλεσμα να έχουμε δεσμευτεί στο Μνημόνιο 4 επ αόριστον μετά το 2018, με σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς ευνοϊκό δάνειο και χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση». Ο Ε. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η χώρα δεν έχει τραπεζικό σύστημα και έχει εκχωρηθεί πλήρως η εποπτεία, όχι σε ξένους θεσμούς, αδιαφανώς σε ιδιώτες που δεν τους γνωρίζουμε, δεν έχει πολιτική ασφάλειας, δεν έχει εξωτερική πολιτική. «Θέλω να ελπίζω ότι κάποιοι δεν θα εμπλέξουν και θέματα ιστορικά, μείζονος σημασίας, εθνικά, όπως το Κυπριακό, καθιστώντας τα συμπλήρωμα ενός τεχνητού σκηνικού ρήξης», είπε ο κ. Βενιζέλος.