Τα εγκαίνια του προσομοιωτή διαρροής και την ονοματοδοσία της Σχολής Ελέγχου Βλαβών πραγματοποίησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, στις εγκαταστάσεις της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως του ΠΝ στο Σκαραμαγκά, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ και ΓΕΝ Αντιναύαρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ.

Η ονοματοδοσία της Σχολής Ελέγχου Βλαβών σε Σχολή «Πλοίαρχου Μηχανικού Κωνσταντίνου Αράπη», έγινε ως αναγνώριση με αυτόν τον τρόπο της σημαίνουσας προσωπικότητος του Α’ Μηχανικού του θρυλικού αντιτορπιλικού  «ΑΔΡΙΑΣ», το οποίο στη διάρκεια των συμμαχικών επιχειρήσεων στα Δωδεκάνησα το φθινόπωρο του 1943, προσέκρουσε σε γερμανική νάρκη στα ανοικτά της Καλύμνου και του αποκόπηκε ολόκληρη η πρώρα του μέχρι το ύψος της γεφύρας! Ο κυβερνήτης του σκάφους τότε Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Τούμπας ΒΝ με επιδέξιες ενέργειες και με το εναπομείναν πλήρωμα, κατηύθηνε το μισό επιπλέον σκάφος του στις έναντι του σημείου τουρκικές ακτές του Γκιουμουλτσούκ και το προσαιγιάλωσε εκεί με ασφάλεια. Ο αείμνηστος Κ.Αράπης, ως υπεύθυνος Α’ Μηχανικός, χάρη στις ενέργειες του μαζί με το πλήρωμα φρόντισε για την εξασφάλιση της πλευστότητας και του ασφαλούς πλου του σκάφους προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου και έφτασε ανήμερα της εορτής του Προστάτου του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, εν μέσω θριαμβευτικής υποδοχής από τα εκεί βρετανικά, ελληνικά και συμμαχικά πλοία.

Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας για ανάπτυξη, μέσα από τη συνεργασία και τη σύμπραξη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω του Πολεμικού Ναυτικού, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα.» Και πρόσθεσε: «Τέτοιου είδους συνέργειες, θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα βγάλουν τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε πολλά επίπεδα. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε τις υποδομές, έχουμε την τεχνογνωσία και πάνω απ’ όλα έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αυτή είναι και η βάση της αισιοδοξίας μας ότι θα τα καταφέρουμε.»

Ο ίδιος αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο νέος προσομοιωτής διαρροών που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα από Έλληνες, προσωπικό του ΠΝ και των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και από ιδιώτες, επισήμανε: «Ο νέος προσομοιωτής δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων να εκπαιδεύονται συνεχόμενα, να εκπαιδεύονται ποιοτικά και ρεαλιστικά. Να εκπαιδεύονται όπως θα πολεμήσουν  (train as you fight), όπως λέγεται και στο ΠΝ. Αυτή η δυνατότητα εκπαίδευσης, δεν μένει όμως περιορισμένη σε στεγανά, εντός του ΠΝ. Παρέχεται και μάλιστα εξίσου ποιοτικά στα πληρώματα των εμπορικών πλοίων, των οποίων οι εταιρείες, καταβάλλοντας τα δίδακτρα της εκπαίδευσης, δημιουργούν μία πηγή εσόδων διόλου ευκαταφρόνητη, άκρως ενθαρρυντικό στοιχείο ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι , στα δύσκολα οι άξιοι φαίνονται. Ή καλύτερα …o καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται».