Κεντροαριστερά: Πόλεμος διαρκείας για τη «σφήνα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του νέου εγχειρήματος και ποιος ο οδικός χάρτης - Τι απαντούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη
Έντονη κινητικότητα εμφανίζει ο αποκαλούμενος χώρος της Κεντροαριστεράς, καθώς το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, για τη δημιουργία ενός νέου φορέα στον χώρο του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού κέντρου, το οποίο φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη μάλιστα κίνηση άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι υπενθυμίζουν ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν η αποτυχία της πρωτοβουλίας των 58 οδήγησε στη δημιουργία του Ποταμιού.
Πρωταγωνιστές στο εγχείρημα, σύμφωνα με συναντήσεις που έχουν γίνει, φέρονται να είναι η πρόεδρος του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Με την Επόμενη Ελλάδα», ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο πρώην Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δατσέρης, πρώην υφυπουργοί, ο εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση» και πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενώ σε κάποιες από τις συναντήσεις της κίνησης συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αρχικά μετείχε σε αυτές τις διεργασίες, φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει αποτραβηχτεί, δείχνοντας προς μια «νέα Αριστερά».
Αυτός είναι ο λεγόμενος πρώτος κύκλος, καθώς σε δεύτερο επίπεδο μετέχουν βουλευτές, πολιτευτές, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι, ενώ στήνεται ένα ευρύ δίκτυο, με έντονο το στοιχείο της περιφέρειας.
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Τον προχωρημένο προβληματισμό για ένα «σύγχρονο, ισχυρό προοδευτικό κόμμα» επιβεβαίωσε ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι έχει φτάσει «η ώρα των αποφάσεων».
Αλλά και από το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου υπογραμμίζονται οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για τη δημιουργία ενός κόμματος στον χώρο του Κέντρου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μηνιαία ανάλυσή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει διάθεση αποκλεισμού από κανέναν για κανέναν, αλλά και ότι οι όποιοι αποκλεισμοί θα οφείλονται σε βασικές πολιτικές αποκλίσεις σε κομβικά ζητήματα. Επισημαίνουν, δε, ότι καλοδεχούμενο είναι και το ΠΑΣΟΚ, αρκεί, όπως ξεκαθαρίζουν, να εγκαταλείψει η ηγεσία του τις πολιτικές εμμονές.
Οι εμπνευστές μάλιστα της ιδέας ξεκαθαρίζουν με απόλυτο τρόπο ότι ο σκοπός τους είναι η ενότητα όλων των δυνάμεων και όχι ο περαιτέρω κατακερματισμός του ταλαιπωρημένου αυτού χώρου, υποστηρίζοντας ότι στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο υπάρχουν σκόρπιες, αλλά σοβαρές πολιτικές δυνάμεις, που θα μπορούσαν, συγκεντρωμένες σε πολιτική δύναμη, να εμπνεύσουν έναν νέο ελληνικό δρόμο αναγέννησης της χώρας.
Παραπέμπουν μάλιστα στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου σύμφωνα με τους ίδιους, δείχνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας και να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα του μετεκλογικού σκηνικού.
ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Ο οδικός χάρτης μπορεί να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό το νέο αυτό κόμμα να κάνει την εμφάνισή του τις πρώτες ημέρες του νέους έτους.
Αναφορικά με την οργανωτική και πολιτική συγκρότηση του νέου αυτού φορέα, θα παραπέμπει στο μοντέλου του συνεδρίου του Επινέ, όπου στο ιδρυτικό του συνέδριο το 1971 διάσπαρτες δυνάμεις – σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, εναλλακτικές, αυτοδιαχειριστικές, φιλελεύθερες, κεντρώες, ακόμη και αριστερίστικες-συνενώθηκαν υπό τον Μιτεράν και αναδείχθηκαν σε κυβερνητική παράταξη τις επόμενες δεκαετίες.
Έτσι, πρόθεση είναι να υπάρξει η διεξαγωγή ενός τέτοιου ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση, όπου θα συζητηθούν όλα, όπως το προγραμματικό πλαίσιο, η φυσιογνωμία, το όνομα, τα σύμβολα, η οργανωτική δομή και εκλογή ηγεσίας μέσω ανοικτής διαδικασίας, ενώ θεωρείται ότι όσο περισσότεροι πάρουν μέρος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία που, όπως συζητιέται, μπορεί να είναι ηλεκτρονική.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, που εδώ και καιρό είναι ενήμεροι για τις διεργασίες, επίσημα δείχνουν να αδιαφορούν, ενώ ανεπίσημα ορισμένοι φαίνεται να ανησυχούν.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν στελέχη της που υποβαθμίζουν τη σχετική πρωτοβουλία, προβλέποντας μάλιστα ότι το εγχείρημα δεν θα έχει κοινωνική απήχηση, ενώ στον αντίποδα άλλα στελέχη εκφράζουν έντονο προβληματισμό, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά το διαζύγιο με το Ποτάμι έχει χαράξει αυτόνομη στρατηγική, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στη λογική των ίσων αποστάσεων, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να γίνει το δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ, με εμπνευστή της συγκεκριμένης γραμμής να φέρεται ο Κώστας Λαλιώτης.
Ωστόσο, μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αντιλαμβάνεται την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ως μία πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να ενταχθεί στους κόλπους της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φωνές που ζητούν ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα, υπενθυμίζοντας την απόφαση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία – αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – αλλά και αρκετά στελέχη προερχόμενα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο .
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Στη Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα προκάλεσε εκνευρισμό η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» με τον Γιάννη Ραγκούση που, όπως διοχετεύθηκε στον Τύπο, όχι μόνον «συζήτησαν ζητήματα που έχουν σχέση με τις προσπάθειες για την ενότητα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», αλλά συμφώνησαν ότι «στην κρίσιμη αυτή φάση για τη χώρα και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πλέον η ώρα των αποφάσεων που θα οδηγήσουν, με την άμεση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με την οργάνωση ενός ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου και με την εκλογή ηγεσίας από τη βάση».
Ανάλογο κλίμα υπήρξε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του συντονιστικού της ΔΗΣΥ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν φωνές που έκαναν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην οργανωτική συγκρότηση της Συμπαράταξης, ζητώντας πιο αποφασιστικά βήματα, ενώ άλλα στελέχη επανέφεραν το ζήτημα του ιδρυτικού συνεδρίου, με τη Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, να παρεμβαίνει, κάνοντας λόγο για συνέδριο Συμπαράταξης και όχι παράταξης, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση πριν καν αυτή ανοίξει. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω συζήτηση πήρε απλά μια μικρή παράταση κι οι εξελίξεις θα είναι εκείνες που θα την επαναφέρουν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου τους πρώτους μήνες του 2017 τάσσεται και η ΔΗΜΑΡ, θέση που από ό,τι φαίνεται ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο τριβής με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Στις διεργασίες που συντελούνται συμμετέχει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφορικά με το μέλλον του κόμματός του, ξεκαθαρίζει ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει συμπλήρωμα κανενός παλαιού κόμματος, ενώ δηλώνει έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο στο Κέντρο από το μηδέν.
Μαζί με τα στελέχη του Ποταμιού παρακολουθούν στενά το όλο εγχείρημα, ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού σταθμίζει τη «σοβαρότητα» που θα έχουν οι προσπάθειες αυτές και τα πρόσωπα που θα εμπλακούν, καθώς αυτό που δεν θέλει επ’ ουδενί είναι να φανεί ότι ο ίδιος και τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προχωρούν στη δημιουργία νέου κόμματος.
Σύμφωνα πάντως με καλά γνωρίζοντες, η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία των εξελίξεων.
Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την αυτονομία του Ποταμιού για κάτι μεγαλύτερο.
«Εάν υπάρχουν συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα νέο κίνημα, που και εμείς θα δώσουμε συνεισφορά, τότε θα το κάνουμε», δήλωσε πρόσφατα.
Πάντως, με βάση όλες τις πληροφορίες κα το κλίμα που μεταφέρουν οι εμπλεκόμενοι στις συζητήσεις, είναι η πρώτη φορά που οι πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας είναι αυξημένες. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξοι ή οι απαισιόδοξοι.
Τον δικό της δρόμο τραβάει η Δημοκρατική Ευθύνη – Αλέκος Παπαδόπουλος, Θωμάς Παπαλιάγκας κ.ά. – με την κίνηση να ετοιμάζεται για το ιδρυτικό της συνέδριο.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συζητήσεις που γίνονται και είναι ενήμερος για τις προθέσεις των εν λόγω στελεχών, αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμετάσχει.
Παρακολουθεί, αλλά από απόσταση, τις διεργασίες, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στον «Κύκλο Ιδεών» που έχει συγκροτήσει, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις, με έμφαση στα πολιτικά ζητήματα της χώρας.
Μέσω του Κύκλου Ιδεών έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγες εκδηλώσεις σε Αθήνα και επαρχία, όπου σύμφωνα με τους συντελεστές, δεν έχει σκοπό τη συλλογή ψηφοφόρων αλλά την είσοδο νέων ιδεών στη δημόσια συζήτηση και ένα σχέδιο εφαρμογής τους.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και από τις δύο πλευρές – ΔΗΣΥ, ΚΙΔΗΣΟ – επικρατεί σιγή ασυρμάτου.
Στελέχη του επιμένουν ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα έχει αυτόνομη παρουσία, ωστόσο, αν τελικά η συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επιτευχθεί, δεν θα περάσει χωρίς επιφυλάξεις και τριβές, αφού η «βενιζελική πτέρυγα» πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί χωρίς ενστάσεις την επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού.
Την ανάγκη για ένα νέο σχήμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχει επισημάνει από την πλευρά του και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Μάλιστα, στο νέο του βιβλίο υπάρχει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνει τη δημιουργία νέου φορέα στον χώρο.
«Η Κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται ένα νέο “όχημα”», λέει, εξηγώντας ότι «η πολιτική της επιτυχία απαιτεί νέα πρόσωπα, τρόπους λειτουργίας που δεν θα θυμίζουν παλαιά σχήματα, πολιτικές τοποθετήσεις που δεν θα περιορίζονται σε επιφανειακά σχόλια για τα γεγονότα της στιγμής».
*Εφημερίδα ΚΑΡΦΙ