Νέος φορέας στα «σκαριά» από Διαμαντοπούλου - Ραγκούση - Φλωρίδη
Οι συναντήσεις των «9» που οδηγούν στον νέο φορέα
Ο κύβος ερρίφθη και, έπειτα από σχεδόν τρίμηνη κύηση, στις αρχές του νέου έτους, όπως όλα δείχνουν, θα εξαγγελθεί η δημιουργία του νέου φορέα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρωταγωνιστές του εγχειρήματος είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ο Γιάννης Δατσέρης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη και ο Παντελής Καψής. Οι προαναφερθέντες συναντιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καταφέρνοντας να διατηρήσουν τις αλλεπάλληλες επαφές τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η πλέον κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που έγινε την περασμένη Τετάρτη το πρωί σε σπίτι των νοτίων προαστίων, όπου οι «9» κατέληξαν σε συμφωνία τόσο επί των διαδικαστικών ζητημάτων όσο και επί των πολιτικών θέσεων.
Με βάση όλες τις πληροφορίες, στα μέσα Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές, το οποίο θα απευθύνει κάλεσμα προς το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη δημιουργία νέου φορέα. Το κείμενο θα υπογράφεται πιθανότατα από εν ενεργεία βουλευτές, από πρώην βουλευτές και πολιτευτές, από αυτοδιοικητικούς, από επιστήμονες, τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς, αλλά και από στελέχη της νεότερης γενιάς, μιας και ο στόχος των εμπνευστών της προσπάθειας είναι και να απευθυνθούν στις νεότερες ηλικίες. Επιπλέον, το εγχείρημα θα έχει πανελλαδική δικτύωση και, ως εκ τούτου, οι υπογραφές θα προέρχονται από όλους τους νομούς της Ελλάδας και όχι μόνο από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Με βάση τον σχεδιασμό, αναμένεται έως την άνοιξη η εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτό μητρώο και η πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου. Το θέμα του επικεφαλής δεν απασχολεί προσώρας τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία και όλοι επισημαίνουν ότι το ποιος/α θα είναι ο επικεφαλής θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα προσέλθουν στην κάλπη και θα ψηφίσουν.
Πιθανό «όχι» από Φώφη
Βεβαίως, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η απάντηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όταν θα γίνει το κάλεσμα για συμμετοχή στις διεργασίες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυρία Γεννηματά δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί στις προσπάθειες, απαντώντας αρνητικά -έως και απαξιωτικά -στην πρόσκληση. Αλλωστε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις πρόσφατα έλεγε σε κλειστή συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι «ήταν παιδούλα όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία ήταν υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».
Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι οι συζητήσεις με το Ποτάμι και τις υπόλοιπες δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου έληξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου υπάρχει διαρκώς ανοιχτή πρόσκληση. Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώθηκαν και κατά την τελευταία συνεδρίαση του συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο πολιτικής απόφασης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε εντός του 2017 να πραγματοποιηθεί συνέδριο που «μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης». Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο θα αποφασιστεί στις αρχές του νέου έτους, χωρίς, ωστόσο, στην πολιτική απόφαση να υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα της ηγεσίας και της εκλογής από τη βάση.
Ο Βενιζέλος και οι άλλοι
Εκτός, βεβαίως, από την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι σαφές ποια στάση θα κρατήσουν στο κάλεσμα βουλευτές όπως ο Γιάννης Μανιάτης και η Χαρά Κεφαλίδου, οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (Διακουλάκης, Τούντας, Ιωακειμίδης, Αθανασόπουλος) και, βεβαίως, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο τελευταίος αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, καθώς δεν ανοίγει σχεδόν σε κανέναν τα χαρτιά του και ακολουθεί τον δικό του σχεδιασμό με παρεμβάσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
«Ναι» από το Ποτάμι
Εν αντιθέσει με τη Συμπαράταξη και δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης μετέχει στις διεργασίες, το Ποτάμι θα αποδεχτεί ασμένως το κάλεσμα και θα ενταχθεί στις προσπάθειες. Αλλωστε, η πολιτική λογική λέει ότι ο κ. Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, ποντάροντας στους πυρήνες που έχει το κόμμα σε όλη την Ελλάδα. Από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί αν ο κ. Θεοδωράκης θα επιλέξει να «διαλύσει» ή όχι το Ποτάμι.
Ο ρόλος Σημίτη
Ο κ. Κώστας Σημίτης, παρότι δεν εμπλέκεται άμεσα, έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των συζητήσεων. Τουλάχιστον δύο από τους βασικούς εμπλεκομένους τον επισκέπτονται στο γραφείο του και τον ενημερώνουν σε τακτά διαστήματα, ενώ οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές είναι «πολιτικά παιδιά του». Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο, για αυτό και μιλάει πλέον δημοσίως για την ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος. Η έγνοια του κ. Σημίτη είναι η εμπλοκή σε κεντρικό επίπεδο νέων στελεχών και προσώπων, προκειμένου να μην περάσει προς τα έξω ότι η προσπάθεια ουσιαστικά στηρίζεται στο «παλαιό πολιτικό σύστημα». Για παράδειγμα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «στην πολύ ωραία εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία με ομιλητή τον Νίκο Χριστοδουλάκη, ο μέσος όρος ηλικίας του ακροατηρίου ήταν άνω των 60 ετών».