Η «ταπεινωτική» επιστολή στους Θεσμούς που...τσαλάκωσε τον Τσακαλώτο
Από το Μαξίμου «διέρρευσε» το επίμαχο έγγραφο στο συγκρότημα Ψυχάρη
H μέχρι πρότινος πολιτική και επικοινωνιακή προσπάθεια του Ευ. Τσακαλώτου να διατηρήσει αλώβητο το αριστερό προφίλ του, προσφέροντας έτσι και το αντίστοιχο ιδεολογικό άλλοθι στην περίφημη ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας προβάλλει ως αρχηγός, τερματίστηκε άδοξα με την «ταπεινωτική» επιστολή που αναγκάστηκε να στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών, για να εκφράσει την απόλυτη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις υποδείξεις τους.
Η δύσκολη αυτή αποστολή που ανέλαβε να φέρει εις πέρας για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Ευ. Τσακαλώτος ήταν ίσως η χειρότερη στιγμή της πολιτικής του καριέρας και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγήθηκε στα πρόθυρα της παραίτησης από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να μην υπογράψει την επίμαχη επιστολή. Κι αυτό γιατί ανέλαβε να ζητήσει άφεση αμαρτιών από τους Ευρωπαίους ομολόγους του για μια απόφαση (δηλαδή για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα για έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων και μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά) για την οποία ο ίδιος, μαζί και τον αναπληρωτή του, Γ. Χουλιαράκη, εξ αρχής δεν είχε σαφή εικόνα σχετικά με το τι ακριβώς θα περιλάμβανε και πόσο θα κόστιζε.
ΚΑΥΓΑΔΕΣ
Την αρχική ευθύνη για τις επίμαχες αυτές αποφάσεις δεν την είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, γεγονός που, όπως είχαμε αποκαλύψει σε προηγούμενο δημοσίευμα, πυροδότησε άγριους καυγάδες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ασφαλώς, ο Ευ. Τσακαλώτος αισθάνθηκε ακόμη χειρότερα όταν η επιστολή συμμόρφωσης προς τους δανειστές είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς στο πλαίσιο των συνεννοήσεων που είχε κάνει με το Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες είχε θέσει ως όρο για να την υπογράψει να μη διοχετευτεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδος.
Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους ομολόγους του ότι δεν επρόκειτο να τη μοιράσουν σε ξένους δημοσιογράφους. Ωστόσο, υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο των επιθέσεων που δεχόταν, για να μην υφίσταται όλη την αρνητική κριτική ο Αλ. Τσίπρας, άφησε την επίμαχη επιστολή με την υπογραφή του Ευ. Τσακαλώτου να «διαρρεύσει» στο συγκρότημα Ψυχάρη. ΑΜΗΧΑΝΙΑ. Η αποκάλυψη του περιεχόμενου της επιστολής «πάγωσε» τόσο την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά κυρίως έφερε σε προφανή αμηχανία τα στελέχη της ομάδας των «53», στην οποία ο Ευ. Τσακαλώτος φιγουράρει ως ηγέτης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επιστολή συμμόρφωσης στις υποδείξεις των δανειστών δεν φιλοξενήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα τους, την commonality.gr, που συνεχώς προβάλλει τις θέσεις του κ. Τσακαλώτου, όταν αυτές φυσικά περιλαμβάνουν αιχμές κατά του ΔΝΤ ή του Β. Σόιμπλε.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι κανένας από την ομάδα των «53» δεν είχε το σθένος να αρθρώσει κουβέντα για την επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές συζητήθηκε εντόνως στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως στους κύκλους που θεωρούν ότι οι «53» δρουν εκ του ασφαλούς, για να πουλούν αριστεροσύνη κατά περίπτωση και επιλεκτικά, με την ανάδειξη ζητημάτων που είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ο μόνος που επιχείρησε να απολογηθεί με εύσχημο τρόπο στον κόσμο της Αριστεράς για την «ταπεινωτική» επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου προς τους δανειστές ήταν ο αρθρογράφος της «Αυγής», Θ. Καρτερός, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε πως, εάν είχε κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση της Ν.Δ., τότε «θα είχαμε ανέβει στα κεραμίδια».
Πρόκληση για την κυβέρνηση η «Αυγή»
Η περίπτωση της «Αυγής» αποτελεί μια διαρκή πρόκληση τον τελευταίο καιρό για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο άνθρωπος που φέρεται να ελέγχει τη «γραμμή» της είναι ο πρώην υπουργός Παιδείας και επί σειράν ετών διευθυντικό στέλεχός της, Ν. Φίλης, ο οποίος στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος είχε υποστηριχθεί από την ομάδα των «53» για το μέτωπο που είχε ανοίξει με την Εκκλησία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ομάδα των «53» κινείται αντικειμενικά σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής δράσης, αφού στα σοβαρά, που αφορούν στην οικονομική πορεία της χώρας και τις σχέσεις της με τους δανειστές, αποφεύγει να τοποθετηθεί επικριτικά, δεδομένου ότι, εκτός από τον Ευ. Τσακαλώτο, στις τάξεις της ανήκει και η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ενώ εξίσου μεροληπτική στάση κρατάει και στα επιμέρους ζητήματα που μπορεί να την αναζωογονήσουν ιδεολογικά στο αριστερό ακροατήριό της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της διπρόσωπης στάσης της, ακόμη και στα «λιμά» γεγονότα της επικαιρότητας, είναι το θέμα που προκλήθηκε με την κριτική που ασκήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες σχέσεις που έκανε με τη Χρυσή Αυγή.
Ενώ για την επίσκεψη κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή περιοδεία με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελλόριζο, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προκάλεσε τον κακό χαμό, με επίσημη τοποθέτησή της στην ιστοσελίδα της στο Ιντερνετ, δεν συνέβη το ίδιο όταν λίγα 24ωρα μετά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ζητούσε από το πολιτικό σύστημα τη στήριξή του για να εκδημοκρατιστεί η Χρυσή Αυγή.
Σημειωτέον, δε, ότι, το διάστημα που ο Ν. Παρασκευόπουλος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, ένας εκ των έμπιστων συμβούλων του ήταν ο Π. Λάμπρου, που ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων στελεχών της ομάδας των «53», και μάλιστα είναι εκ των βασικών κειμενογράφων των θέσεών τους.