Στις 15 Ιανουαρίου η «πρώτη» του νέου προοδευτικού κεντρώου φορέα
Τι αναφέρεται στην επιστολή που στάλθηκε στα ΜΜΕ
Οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Ραγκούσης με επιστολή τους προς τα ΜΜΕ, κάνουν γνωστή την πρόθεσή του να ανακοινώσουν στις 15 Ιανουαρίου, το «νέο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα για την Ελλάδα της Δικαιοσύνης και της Παραγωγής».
Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους δεν πρόκειται για «ένα ακόμη κόμμα, αλλά ένα νέο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα» ενώ προστίθεται ότι «η προσπάθεια που ξεκινά μετά από πολλές απόπειρες, έχει στόχο την ειλικρινή και καλά οργανωμένη πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, για την ένωση δυνάμεων, με νέες δομές και νέο περιεχόμενο».
Σε άλλο σημείο της επιστολής υπογραμμίζεται ότι «είναι ώρα κρίσιμων αποφάσεων στον προοδευτικό χώρο. Ή θα παγιωθούν ή θα αλλάξουν οι συσχετισμοί πολιτικής δύναμης που διαμορφώθηκαν μέσα στην κρίση και εξαιτίας αυτής. Πρόκειται για ιστορική ευθύνη που βαραίνει όλους μας».
«Η χώρα έχει ανάγκη το νέο, ενωμένο και μεγάλο προοδευτικό κίνημα κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη δημιουργία του. Ξεκινάμε απο Βορρά (Θεσσαλονίκη) και Νότο (Κρήτη) τις εκδηλώσεις επαφής με τους πολίτες που ανεξαρτήτως της κομματικής τους στο χώρο τοποθέτησης η μή θα συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους» καταλήγει η επιστολή.
Αναλυτικότερα
«Ένα νέο κόμμα;
Όχι ένα ακόμη κόμμα, αλλά ένα νέο μεγάλο ενωμένο προοδευτικό κίνημα, απαντούν.
Η προσπάθεια που ξεκινά μετά από πολλές απόπειρες, έχει στόχο την ειλικρινή και καλά οργανωμένη πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, για την ένωση δυνάμεων, με νέες δομές και νέο περιεχόμενο.
Το πολιτικό σύστημα διαλύθηκε , η συντηρητική παράταξη συσπειρώνεται, αλλά παραμένει ίδια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της χώρας. Είναι, επομένως, ο προοδευτικός χώρος που πρέπει να ορίσει τις συντεταγμένες και το σχέδιο για την Ελλάδα του 2025 πέρα και πάνω από τα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία των προηγούμενων δεκαετιών.
Ήρθε η ώρα ο προοδευτικός χώρος να περιθωριοποιήσει τους δημαγωγούς κι όχι να συνεχίσει να κυριαρχείται από αυτούς.
Το πρόβλημα του προοδευτικού χώρου δεν είναι μόνο ο κατακερματισμός, όπως απλουστευτικά αναφέρεται.
Είναι, κυρίως, η έλλειψη ενός πειστικού εναλλακτικού λόγου για το μέλλον. Είναι η απουσία ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση, που θα υπερβαίνει το μνημόνιο χωρίς να καταφεύγει στην ψευτοαναίρεση και το δήθεν σκίσιμό του.
Είναι η επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τους νέους, τους ανέργους, όσους παράγουν και δημιουργούν, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα, είτε στην ιδιωτική οικονομία είτε στο κράτος.
Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και ελληνικό.
Ένας νέος φορέας με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά, κυρίως, με προοπτική στο μέλλον, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα γρήγορα στη χώρα.
Αυτό σημαίνει ένα καλό σχέδιο για μια μεγάλη ιδρυτική συνέλευση , για μια έντονη πολιτική διαδικασία εκλογής αρχηγού από τους προοδευτικούς πολίτες – μέλη του νέου κινήματος.
Διαδικασία όπου θα συζητηθούν με νέες ιδέες, μεγάλες αλήθειες και θα ληφθούν αποφάσεις για αλλαγή πλεύσης. Με ειλικρίνεια και εμφανείς πράξεις ότι όλοι θα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τις προσωρινές θέσεις που κατέχουμε σήμερα, τα διαδικαστικά προβλήματα από άλλοθι για αδράνεια θα γίνουν ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σ΄αυτό που όλοι θέλουμε. Το παρελθόν, που το χρησιμοποιούν οι δημαγωγοί, να πάψει να μας χωρίζει. Όμως μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον.
Είναι ώρα κρίσιμων αποφάσεων στον προοδευτικό χώρο. Ή θα παγιωθούν ή θα αλλάξουν οι συσχετισμοί πολιτικής δύναμης που διαμορφώθηκαν μέσα στην κρίση και εξαιτίας αυτής. Πρόκειται για ιστορική ευθύνη που βαραίνει όλους μας.
Πριν την παρουσίαση της πρόσκλησης θα γίνουν συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα για να ακουστούν και οι απόψεις και οι προτάσεις των πολιτών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο αλλά αισθάνονται πολιτικά άστεγοι και αυτοί είναι πάρα πολλοί.
Τίποτα δεν είναι προκατασκευασμένο, όλα θα συνδιαμορφωθούν.
Η χώρα έχει ανάγκη το νέο, ενωμένο και μεγάλο προοδευτικό κίνημα κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη δημιουργία του.
Ξεκινάμε απο Βορρά (Θεσσαλονίκη) και Νότο (Κρήτη) τις εκδηλώσεις επαφής με τους πολίτες που ανεξαρτήτως της κομματικής τους στο χώρο τοποθέτησης η μή θα συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους».