Μητσοτάκης για Κυπριακό: Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στον χρόνο
Συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη στο Μαξίμου, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για το Κυπριακό.
Έληξε, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για το Κυπριακό, ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης, την ερχόμενη Πέμπτη.
«Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι και το τέλος της διαπραγμάτευσης, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά», είπε ο πρωθυπουργός, στον διάλογο που είχε με τον κ. Μητσοτάκη. «Είναι σημαντικό να υπάρχει εθνική γραμμή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε πως παρότι έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση μέχρι τώρα, «τα μεγάλα θέματα στο Κυπριακό είναι μπροστά μας».
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες έκανε γνωστές τις προθέσεις του για απόλυτη στήριξη στην Κύπρο και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας παράλληλα μια λύση που να αντέξει στο χρόνο.
Διαβάστε αναλυτικότερα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γίνεται την ημέρα που ξεκινούν στη Γενεύη οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.
Η δική μας θέση είναι γνωστή.
Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος.
Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις.
Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση. Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης.
Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις.
Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.
Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτήν την δύσβατη πορεία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια.
Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τη στάση της άλλης πλευράς. Οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας.
43 χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».