Παυλόπουλος για Κυπριακό: Επιδιώκουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση
«Κορυφαίος στόχος η υπεράσπιση των Εθνικών μας Δικαίων» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του
Σε όλο το τρίπτυχο των εθνικών θεμάτων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) με θέμα: «Τα εθνικά μας θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».
«Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ' ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση» τόνισε χαρακτηριστικώς ο κ.Πρόεδρος.
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι καθ’ ον χρόνο βρίσκονται σε εξέλιξη οι
διαπραγματεύσεις κορυφής για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος στη Γενεύη, δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του
Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς ενίσχυση των όσων είπε μάλιστα επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποιήσεως των δύο Γερμανιών, προϋποθέσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση από το έδαφος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και του τελευταίου (τότε) Σοβιετικού στρατιώτη.
Επιγραμματικώς ο κ.Παυλόπουλος, ανά θεματική ενότητα που απασχολεί την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, σημείωσε τα εξής:
Αναφορικώς με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων τόνισε: «…και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτή τη γραμμή υπάρχει απόλυτη ταύτιση και συμπόρευση μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ηγεσιών τους».
Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, ο κ.Πρόεδρος επισήμανε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σ’ αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ο ίδιος ως προς το ζήτημα της ονομασίας την ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρακολούθησε το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της αντιστοίχου στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.