Σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Κομισιόν η σύλληψη Κουρτάκη-Τζένου
Ερώτηση από την Εύα Καϊλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη - Το θέμα φτάνει στον Επίτροπο Έτινγκερ
Μετά τις καταγγελίες της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που έφτασαν μέχρι το Συμβούλιο της Ευρώπης η σύλληψη του Γιάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου το απόγευμα της Τρίτης έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την καταστρατήγησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στην ερώτησή τους οι δύο ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μία κατάσταση που βλέπει κανείς μόνο σε ανελεύθερα καθεστώτα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας από την Επιτροπή να τοποθετηθεί πάνω σε όσα έχουν συμβεί και ζητώντας επίσης το χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των ΜΜΕ.
Σχετικά με την κατάθεση της ερώτησης σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν: «Σκηνές σύλληψης δημοσιογράφων και αγωγές εκατομμυρίων ευρώ εναντίον τους, γιατί έχουν «τολμήσει» να εκφράσουν τη γνώμη τους, βλέπει κανείς μόνο σε ανελεύθερα καθεστώτα. Είναι συνταγματικά προστατευόμενη η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου; Αν ναι, δεν μπορεί κανείς να παίζει με τους θεσμούς, ούτε να σιωπά μπροστά στην καταρράκωσή τους. Η Ε.Ε οφείλει να αποκτήσει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου, δημιουργώντας μηχανισμό ελέγχου και κυρώσεων για τα κράτη μέλη.»
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης δημοσιογράφων και σκιτσογράφων από μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η σύλληψη διευθυντή εφημερίδας, μέσα στα γραφεία της εφημερίδας και η εκδίκαση αγωγής κατά σκιτσογράφου με αίτημα για αποζημίωση ύψους 2.000.000 ευρώ. Η ανωτέρω κατάσταση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των ΜΜΕ και της ελεύθερης έκφρασης δημοσιογράφων σε επίπεδο ΕΕ. Σε συνέχεια δε, παλαιότερης ενημέρωσης/δέσμευσης του Επιτρόπου Έττιγκερ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής ανεξάρτητης αρχής η οποία θα μπορεί να ελέγχει τα κράτη μέλη, ερωτάται η Επιτροπή:
-Πώς τοποθετείται απέναντι στη γενίκευση των φαινομένων τρομοκράτησης μέσω της δικαιοσύνης «αντιφρονούντων» δημοσιογράφων και σκιτσογράφων από κυβερνήσεις Κρατών-Μελών;
-Πότε αναμένεται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ΜΜΕ και της ελευθερίας έκφρασης σε επίπεδο ΕΕ και η λειτουργία ενός μηχανισμού ελέγχου και κυρώσεων για τα Κράτη Μέλη που δε σέβονται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;