«Την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα», συζήτησαν σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλα.

Ο Επίτροπος, με δήλωσή του μετά τη συνάντηση, χαιρέτισε ως θετική την μετακίνηση των πιο ευάλωτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους και την αποστολή πλοίου του ελληνικού ναυτικού στη Λέσβο, ζητώντας να γίνει το ίδιο και στη Σάμο.

«Πρέπει επειγόντως να υποδειχθεί χώρος στα νησιά για τη δημιουργία κατάλληλων χειμερινών χώρων υποδοχής», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως στις οικογένειες με παιδιά».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να αποτρέπεται η διαφυγή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και να διασφαλισθεί η επιστροφή τους.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα» και ότι έχει θέσει «στη διάθεση των ελληνικών αρχών και διεθνών οργανισμών πάνω από 1 δισ. ευρώ».

Η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου είναι η ακόλουθη:

"Συζητήσαμε με τον υπουργό κ. Μουζάλα την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να παραμένει στο κρύο κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Χαιρετίζω την μετακίνηση των πιο ευάλωτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους για τον χειμώνα χώρους υποδοχής, και την αποστολή πλοίου του ελληνικού ναυτικού για τη φιλοξενία των μεταναστών που έχουν ανάγκη στη Λέσβο. Το ίδιο πρέπει να γίνει άμεσα και στη Σάμο.

Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις πιο ευάλωτες ομάδες, κυρίως στις οικογένειες με παιδιά.

Η ΕΕ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Έχει θέσει στη διάθεση των ελληνικών αρχών και διεθνών οργανισμών πάνω από 1 δισ. ευρώ για την δημιουργία, μεταξύ άλλων, κατάλληλων εγκαταστάσεων υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζω την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στην ηπειρωτική χώρα.

Πρέπει επειγόντως να υποδειχθεί χώρος στα νησιά για τη δημιουργία κατάλληλων χειμερινών χώρων υποδοχής.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και κλειστών δομών, ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και να διασφαλισθεί, με αποτελεσματικό τρόπο, η επιστροφή τους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ουσιαστική βελτίωση της συνολικής κατάστασης στα νησιά, αλλά και θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω την ικανοποίησή μου σχετικά με τον διορισμό τεσσάρων συντονιστών στα νησιά, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, και αναμένεται ο διορισμός του ενός που υπολείπεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά."