Δημοσκοπήσεις-σοκ για το Μέγαρο Μαξίμου
Αρνητικά μηνύματα για την κυβέρνηση, αλλά και τον πρωθυπουργό - Τι λένε στο Μαξίμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν από τις καθημερινές δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά. Σε σχεδόν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να βρίσκεται κάτω από τη… βάση, ενώ ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» στους συνταξιούχους δεν ήταν αρκετός για να αλλάξει το κλίμα. Μόνο τα χαρακτηριστικά του Αλέξη Τσίπρα -έντιμος, με καλές προθέσεις εμφανίζονται να έχουν μια σταθερότητα, αν και η δημοτικότητά του έχει φτάσει στα τάρταρα, ενώ η καταλληλότητά του για πρωθυπουργός έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά έναντι του… κανένα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία και καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε την… πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς τον λαό, με σκοπό την επαναπροσέγγιση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βάσει των στοιχείων βρίσκονται ακόμα στα αζήτητα.
ΕΠΑΦΕΣ
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι τη συγκεκριμένη στιγμή το πλέον αξιοποιήσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση είναι το «χάρισμα» που έχει στις προσωπικές επαφές ο Αλέξης Τσίπρας και το οποίο πολλές φορές έχει αποδειχθεί σωτήριο, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στον γυναικείο πληθυσμό. Γι’ αυτό άλλωστε άρχισε τις εβδομαδιαίες επαφές του στη Θεσσαλονίκη, τις συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και εκπροσώπους οργανώσεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει τις περιοδείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν ακόμα ότι μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση στις αρχές Μαρτίου το κλίμα θα αλλάξει εντελώς, καθώς θα υπάρξει μείωση της ανεργίας μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και από κινήσεις που θα κάνουν ξένοι επενδυτές. Τότε πιστεύουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα πράγματα θα αλλάξουν πολύ στις δημοσκοπήσεις.
Οπως επισημαίνουν μάλιστα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μέσα από αυτές τις κινήσεις ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων από το 16% των αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ πριν στηθούν οι κάλπες θα έχει επιστρέψει στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, φτάνοντας το κυβερνών κόμμα της Κουμουνδούρου γύρω στο 25%.
ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Το ποσοστό αυτό δεν θα δώσει τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα τον αφήσει μέσα στο κυβερνητικό παιχνίδι, καθώς η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και, έτσι, τα πράγματα δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε νέες εκλογές, αυτή τη φορά με απλή αναλογική. Οσοι από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν μελετήσει τα δημοσκοπικά ευρήματα ισχυρίζονται ότι πολύ λίγα από τα υπάρχοντα κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% για να μπουν στη νέα Βουλή. Αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας, αφού, όπως όλα δείχνουν, νέοι κομματικοί σχηματισμοί με αμφίβολη ή ακραία ιδεολογία θα κληθούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Επιπρόσθετα, οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι η Ν.Δ. δεν θα καταφέρει να κερδίσει με αυτοδυναμία τις επόμενες εκλογές για μια σειρά από λόγους, οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι από το ιδεολογικό προφίλ της. Κατ’ αρχάς, επισημαίνουν ότι όλες οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει φτάσει στην «οροφή» των ψηφοφόρων που θα το ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βαθμός συσπείρωσης του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γύρω στο 85%, αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται με απόλυτη αποσυσπείρωση. Το στοιχείο αυτό δίνει ελπίδες στην κυβέρνηση ότι στην τελική ευθεία και με την πόλωση που θα έχει δημιουργηθεί το κεντροαριστερό κομμάτι των ψηφοφόρων θα συσπειρωθεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ο δεύτερος και επίσης σημαντικός λόγος -λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι και μόνο το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί «περίεργους» συνειρμούς, καθώς ο αρχηγός της Ν.Δ. προέρχεται από μια οικογένεια που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, γεγονός που προκαλεί «δυσανεξία» στους Έλληνες ψηφοφόρους.
Ακόμα, θεωρούν ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του αρχηγού της Ν.Δ. μάλλον ανασταλτικά λειτουργούν για τους Έλληνες ψηφοφόρους παρά τους πείθουν για αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής. Επισημαίνουν, δε, ότι η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελέσει μεγάλη βάση «αντίστασης» για την επικράτηση της Ν.Δ., καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε εξαγγείλει μεγάλο αριθμό απολύσεων.
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανταλλάσσουν πυρά γύρω από αυτό το θέμα, καθώς η Ν.Δ. προσπαθεί να μεταπείσει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι στην πολιτική λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι οι απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Σώρρας και το δεξιό ακροατήριο
Ακόμα ένα θέμα που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στο να αποκτήσει αυτοδυναμία η Ν.Δ. -λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρουείναι η δυναμική που έχει το κίνημα του Αρτέμη Σώρρα. Ο «αυτόκλητος σωτήρας» της χώρας φαίνεται πλέον ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη Ν.Δ., καθώς εμφανίζεται σε παραδοσιακές δεξιές περιοχές να κερδίζει σημαντικά ποσοστά, επηρεάζοντας τους ψηφοφόρους με το επιχείρημα ότι θα πληρώσει τα δάνειά τους. Ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που αποτελούσε ένα από τα παραδοσιακά προπύργια της Ν.Δ., ο Σώρρας εμφανίζεται να έχει μεγάλη απήχηση στο δεξιό ακροατήριο. Καθώς μάλιστα όλα δείχνουν ότι το επόμενο βήμα του θα είναι να πολιτευθεί, η Ν.Δ. ξεκίνησε ήδη την αποδόμησή του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο αυτό ανέλαβε ο εκφραστής του λαϊκού κομματιού της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με καθημερινές εμφανίσεις προσπαθεί να πείσει τους επηρεασμένους πολίτες ότι ο εμφανιζόμενος ως πολυεκατομμυριούχος που θα σώσει την Ελλάδα από την κρίση δεν έχει ούτε ευρώ για τσιγάρα. Σε αυτή την ανάλυση, τα στελέχη της κυβέρνησης δεν ξεχνούν να επισημαίνουν ότι η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση, αφού, πέρα από τα αντικειμενικά προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα ΜΜΕ εμφανίζονται εχθρικά απέναντί της, στηρίζοντας, όπως λένε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προωθώντας τον για τη θέση του αυριανού πρωθυπουργού.