ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στη Βουλή περνάει η δικαιοδοσία όλων των Ανεξάρτητων Αρχών!
Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων και μη Αρχών θα διορίζονται από τους βουλευτές με πλειοψηφία 3/5 και όχι 4/5, που ισχύει σήμερα
Στη δικαιοδοσία της Βουλής αναμένεται να περιέλθει η εποπτεία της λειτουργίας όλων των ανεξάρτητων αρχών της χώρας και όχι μόνο των συνταγματικά κατοχυρωμένων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Η σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Κοινοβουλίου, που εξετάζει το κανονιστικό καθεστώς τους, θα προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr να διορίζονται τα μέλη όλων των αρχών από τη Βουλή. Οχι όμως με την πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των βουλευτών που προβλέπεται σήμερα για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές, αλλά με την έγκριση των τριών πέμπτων (3/5).
Είδαμε, για παράδειγμα, τι συνέβη με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 για τον διορισμό των μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα επί μήνες τα κόμματα να μην μπορούν να βρουν πρόσωπα κοινής συναίνεσης και η αρχή να μένει ανενεργή, οδηγώντας στις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, θα υπάρχει μεν αυξημένη πλειοψηφία στον διορισμό των μελών, αλλά όχι σε απαγορευτικό ποσοστό.
Να θυμίσουμε ότι οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές είναι
α) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,
β) το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης,
γ) η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών,
δ) το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού
και ε) ο Συνήγορος του Πολίτη, που ασκεί και τα καθήκοντα του Συνηγόρου του Παιδιού και του Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει ορισθεί φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής της Αρχής της Ισης Μεταχείρισης.
Από την άλλη πλευρά, μη συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές είναι μεταξύ άλλων
η Επιτροπή (Προστασίας) Ανταγωνισμού,
η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων,
η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),
η Εθνική Αναλογιστική Αρχή,
η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ),
ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ),
η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ),
η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης,
η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων,
η Ελληνική Στατιστική Αρχή,
το Σώμα Φορολογικών Διαιτητών
και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων.
Τα μέλη όλων αυτών των επιτροπών διορίζονται μέχρι και σήμερα είτε με υπουργική απόφαση, είτε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το βέβαιο είναι ότι δεν επιλέγονται από τη Βουλή. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προτείνεται από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να περιέλθει ακόμη και η χρηματοδότηση των Αρχών, καθώς μέχρι τώρα, αν και διαθέτουν δικούς τους πόρους, εξαρτώνται από υπουργικές αποφάσεις για να διασφαλίσουν τη χρηματοδότησή τους. Για παράδειγμα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αν και έχει δικούς της πόρους από την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις επικοινωνιών, αυτοί πάνε εξ ολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό.
Στον αντίποδα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παρακρατεί τους ίδιους πόρους. Προκειμένου να υπάρχει ισονομία και πλήρης οικονομική ανεξαρτησία, το σύστημα αυτό αναμένεται να αλλάξει, βάσει των όσων θα προτείνει αναλυτικά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.