Εγκλωβισμένη μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα η κυβέρνηση
Υποχωρεί και αποδέχεται την παρουσία του ΔΝΤ για να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Αναδιπλώνεται και επανακαθορίζει την στάση της απέναντι στο ΔΝΤ η κυβέρνηση καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι διαδικασίες απομάκρυνσης του από το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε μετά από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος επιμένει ότι η όποια αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να περάσει από το Γερμανικό κοινοβούλιο αλλά και απ όλα όσα στο παρελθόν είχαν εγκρίνει το τρίτο μνημόνιο.
Έτσι χθες και παρά τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα για την απομάκρυνση του ταμείου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι προκειμένου να αμβλυνθούν οι υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξει του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει την πρόταση του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων.
« Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν. Επομένως, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το κάνουμε, είναι για να αμβλύνουμε, τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.»
Όπως έγινε γνωστό η πρόταση για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων – μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η επέκταση του κόφτη για την περίοδο 2018-2020-δεν έχει καν τεθεί επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται στις 26 Ιανουαρίου στην συνεδρίαση του Eurogroup να παρουσιάσει όλο το σχέδιο το οποίο προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση για να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτό θα περιλαμβάνει τα βήματα για το δημοσιονομικό για μετά το 2018 καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.