Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του, εκτιμά ότι δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, ενώ η σχετική συζήτηση γίνεται για το πότε θα νομοθετηθεί η μείωση του ορίου του αφορολόγητου, οι περαιτέρω αλλαγές στο Ασφαλιστικό, άλλες νέες παρεμβάσεις, πχ στον ΦΠΑ, νέες περικοπές στην κοινωνική πρόνοια και ότι είναι δεδομένη η παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη» μετά το 2018.

Απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, στον Real Fm, επισήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ΔΝΤ ή Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ούτε πρέπει να μπούμε, πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός, σε αυτό το δίλημμα, γιατί και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, θα έχουμε προγράμματα, μνημόνια στην ουσία -προγράμματα τα λένε τώρα- νέες συμφωνίες, μνημόνιο θα είναι. Θα έχουμε δηλαδή πάλι μόνιμο υποζύγιο τον ελληνικό λαό».

Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τη θέση για την χρησιμότητα της παρουσίας του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, γιατί είναι θετικό σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με τους Γερμανούς, είπε ότι «η Γερμανία, ως βασική δύναμη στην ΕΕ δεν θέλει να επιφορτιστεί εκείνη όλα αυτά τα ζητήματα, πράγμα για το οποίο την πιέζουν και η Γαλλία και η Ιταλία, φυσικά και η ελληνική αστική τάξη και αυτή είναι και η αντιπαράθεσή τους με το ΔΝΤ».

Ανέφερε, στην συνέχεια, ότι ταυτόχρονα (η Γερμανία) «θέλει να έχει και έναν εταίρο που θα πιέζει για όλο και περισσότερα μέτρα. Να παίζει δηλαδή το ρόλο του “λαγού”».

Επισημαίνοντας ότι όλες αυτές οι εκδοχές θα σημαίνουν νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε: «Βεβαίως και ο κ. Σόϊμπλε και η Γερμανία σκέφτονται, έχουν στο μυαλό τους ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που θα αντικαταστήσει εδώ σε μια πορεία το ΔΝΤ. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων, για το ποιος θα κερδίσει από όλη αυτή την μοιρασιά, ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη κερδοφορία για το κράτος του, για τους ομίλους που υπηρετούν».

Ερωτηθείς για την πορεία της Ευρώπης, είπε ότι είναι υπαρκτό το ζήτημα να πάψει να είναι μόνιμος σχηματισμός, συμπεριλαμβάνοντας και την απόσχιση χωρών και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφθεί όλα τα ζητήματα, για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ, «ακόμα πριν την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, πολύ περισσότερο μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη μετατροπή της σε ΕΕ, ακόμα πολύ περισσότερο με την ΟΝΕ και την ένταξη στην Ευρωζώνη επί Σημίτη».

«Είναι επόμενο αυτά να συμβαίνουν, η ανισόμετρη ανάπτυξη των κρατών μελών ισχύει και θα ισχύει δια παντός, όσο υπάρχει καπιταλισμός. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος και αφού τέτοια διακρατική ένωση είναι η ΕΕ και η Ευρωζώνη, είναι επόμενο να συμβαίνουν αυτά» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Κληθείς να διατυπώσει ένα σχόλιο για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, επισήμανε ότι γενικά οι ΗΠΑ έχουν συνέχεια στα βασικά σημεία της εξωτερικής πολιτικής τους.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία της διεθνούς οικονομίας, όπως η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα και η σημαντική αύξηση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ προς αυτήν, που έχει ως συνέπεια η Κίνα να έχει περάσει στην πρώτη θέση των πιστωτών των ΗΠΑ, που ενώ εξακολουθούν να είναι η πρώτη, οικονομικά και στρατιωτικοπολιτικά, δύναμη, απειλείται από την οικονομική άνοδο της Κίνας και την πολιτικο-στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. Σημείωσε δε ότι ένα τμήμα της αστικής τάξης των ΗΠΑ πιέζει για αλλαγή πολιτικής και φορέας αυτών των απόψεων είναι ο Ντ. Τραμπ.

«Βεβαίως βλέπουμε και τον οικονομικό προστατευτισμό, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του αμερικάνικου κεφαλαίου μέσα από την οικονομική πίεση, δηλαδή τα φθηνά εισαγόμενα εμπορεύματα που έχει σήμερα. Και από την άλλη μεριά, η εξωτερική πολιτική που εδώ έχει σημασία και για την περιοχή μας, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, να στραφεί απέναντι στην Κίνα, ως μάλλον υπ’ αριθμόν ένα οικονομικό αντίπαλό της» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα δημοσκόπησης που εμφανίζουν το ΚΚΕ να ανεβάζει το ποσοστό του στο 6,5% και ως τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή, με 7,5% και μια τάση μείωσης, είπε ότι «αυτή η τάση μείωσης της ΧΑ θα πρέπει να συνεχιστεί».

«Να υπάρξει μέτωπο απέναντι σε αυτή τη ναζιστική-εγκληματική οργάνωση, αυτό το μόρφωμα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, γιατί φασίστες στην ουσία, ναζιστές, έτσι όπως είναι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής και όσοι οργανωμένοι είναι μέσα εκεί, δεν μπορεί να είναι ούτε 7% ούτε 8% ούτε 9%. Δεν είναι πάνω από 1-2% στην ελληνική κοινωνία». Και πρόσθεσε ότι «είναι θράσος, είναι πρόκληση οι διάφοροι Λαγοί των κυκλωμάτων της νύχτας και της εργοδοσίας, των εργολάβων, οι υπόδικοι δηλαδή εγκληματίες, να στρέφονται ενάντια σε παιδιά που είναι θύματα των πολέμων. Στη συνέχεια να στρέφονται ενάντια σε εκπαιδευτικούς και γονείς που επιτελούν το έργο τους, έτσι όπως αρμόζει ανθρώπινα σε πραγματικούς Έλληνες εργαζόμενους και τέλος να στρέφονται και ενάντια σε δημοσιογράφους - όπως η πρόσφατη χθεσινή δίωξη και απόπειρα σύλληψης της κ. Στεφανίδου- σε όσους δηλαδή δεν συμφωνούν μαζί τους ή αντιδρούν σε αυτό το δηλητήριο που σκορπούνε στην κοινωνία».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ικανοποιημένο με αυτό το ποσοστό (που εμφανίζεται στην δημοσκόπηση) και απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει αριστερός, είπε: «Του λέμε να μην στέκεται στη γωνία, να μην κάθεται προβληματισμένος μόνο ή απλά οργισμένος, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με συμπόρευση με το ΚΚΕ. Δεν ζητάμε να συμφωνήσει σε όλα μαζί μας».

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στο κλίμα ψεύτικης ευφορίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί από τους «κυβερνώντες στην Ελλάδα και δυστυχώς και στην Κύπρο», επισήμανε ότι το αφετηριακό σημείο είναι πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής «που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποχωρήσουν εδώ και τώρα όλες οι κατοχικές δυνάμεις. Η ασφάλεια έτσι εξασφαλίζεται».

«Επίσης, δε χρειάζονται εγγυητές ή δήθεν προστάτες. Η Τουρκία ξέρει ότι για να κληθεί για επέμβαση ένα κράτος εγγυητής, όπως ήταν μέχρι τώρα ή όπως θέλει να συνεχιστεί, χρειάζεται πρόσκληση του κράτους, κάποιου κράτους. Ως τέτοια θέλει τους Τουρκοκύπριους, γι’ αυτό και επιμένει στη λογική των δύο κρατικών οντοτήτων, δηλαδή της συνομοσπονδίας στην ουσία, αυτό παζαρεύει και τα έχει καταφέρει ως ένα μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής, από όσο μαθαίνουμε από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να έχει αυτή τη δυνατότητα το τουρκοκυπριακό κρατίδιο να την καλεί, έτσι ώστε να παριστάνει τον εγγυητή και να επεμβαίνει. Άρα, σε αυτά δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρά τα ζητήματα διακυβέρνησης εδαφικού και περιουσιακού, σημειώνοντας ότι «λειτουργούν, έτσι όπως είδατε μέχρι τώρα υπέρ της διχοτομικής λύσης».

Υπογράμμισε ότι δεν δικαιολογείται καμία επανάπαυση, ενώ χαρακτήρισε εξίσου αδικαιολόγητη τη θέση ότι οι απειλές Ερντογάν κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εκτοξεύονται μόνο για εσωτερική κατανάλωση (στην Τουρκία).

«Υπάρχει και αυτό το στοιχείο αναμφίβολα, με τη δύσκολη εσωτερική κατάσταση που βρίσκεται αυτός στην Τουρκία. Όμως, στοχεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα, αυτό κάνει πάντα και βεβαίως δεν αποκλείουμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για θερμά επεισόδια το επόμενο διάστημα και πιο δυναμικές ενέργειες εκ μέρους της τούρκικης επιθετικής εξωτερικής πολιτικής» κατέληξε στην συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.