Αλέξης και Φώφη στήνουν παγίδα σε Κυριάκο
Οι σύνδεσµοι ανάµεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι ζυµώσεις στο παρασκήνιο µε «καρότο» την απλή αναλογική και ο στόχος της αναχαίτισης της Ν.∆. στον δρόµο προς την εξουσία
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πόλεµος φθοράς εκ µέρους του ΣΥΡΙΖΑ, για να µην αποκτήσει δυναµική το εγχείρηµα της ανασυγκρότησης στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ή αναζωπύρωση του παρασκηνιακού «φλερτ» ανάµεσα στο Μέγαρο Μαξίµου και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, µε απώτερο στόχο να εµποδίσουν από κοινού την κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας στις επερχόµενες εθνικές εκλογές, στερώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να διασφαλίσει αυξηµένη πλειοψηφία στη Βουλή για τον σχηµατισµό κυβέρνησης µε κορµό τη «γαλάζια» παράταξη;
Υπό το πρίσµα αυτού του ερωτήµατος εξετάζεται η αιφνίδια ανακίνηση της συζήτησης για την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόµου, παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη το περασµένο καλοκαίρι διχάστηκε και δεν υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής, µε αποτέλεσµα η Κουµουνδούρου να µην κερδίσει το στοίχηµα των 200 θετικών ψήφων ώστε το νοµοθέτηµά της να εφαρµοστεί από τις αµέσως επόµενες εκλογές.
Αν και βουλευτές της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, κυρίως όσοι είχαν παροτρύνει τη Φ. Γεννηµατά το περασµένο καλοκαίρι να µη συναινέσει στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόµου (µεταξύ αυτών ο Ευ. Βενιζέλος και άλλοι που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής του), θεωρούν ότι η επαναφορά της σχετικής συζήτησης είναι ακόµα µία τυχοδιωκτική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «διεµβολίσει» τον χώρο της Κεντροαριστεράς, εν τούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαµορφώνεται µια υπόγεια συµπαιγνία µεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του Μεγάρου Μαξίµου.
Σκοπός η αναχαίτιση της θριαµβευτικής πρωτιάς της Νέας ∆ηµοκρατίας στις επόµενες κάλπες, ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να µην είναι ο επόµενος πρωθυπουργός της Ελλάδος. Και αυτό ακόµη και αν του δοθεί η ευκαιρία να έχει τον πρώτο λόγο στη διαδικασία σχηµατισµού κυβέρνησης, αφού τότε θα αναγκαστεί, ελλείψει κοινοβουλευτικών συµµάχων, να προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής για την ηγεσία της χώρας, εφόσον οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι ένα σενάριο καταστροφικό.
ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Με βάση τα παραπάνω, η εκ νέου τροποποίηση της εκλογικής νοµοθεσίας αναδεικνύεται για ακόµα µία φορά σε εργαλείο για τη ρύθµιση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, ενόψει της επόµενης εθνικής αναµέτρησης, ενώ, ανάλογα µε τη συγκυρία, µπορεί να επηρεαστεί η αναδιαµόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής και άλλων κοινοβουλευτικών κοµµάτων. Οπως του Ποταµιού και της Ενωσης Κεντρώων, που κινδυνεύουν µε αφανισµό από τον πολιτικό «χάρτη», εάν η αναµέτρηση διεξαχθεί χωρίς την εφαρµογή της άδολης και ανόθευτης εκλογικής αναλογικής – που, µεταξύ άλλων, θα προβλέπει και το σπάσιµο των µεγάλων περιφερειών, τη µείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή και την απόλυτη κατάργηση του µπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόµµα.
∆εδοµένου ότι η επιθυµία τόσο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ όσο και του Αλ. Τσίπρα είναι να µην είναι ο Κ. Μητσοτάκης ο επόµενος πρωθυπουργός, η από κοινού προσπάθειά τους για αλλαγή του εκλογικού νόµου, µετά τις απαραίτητες παρασκηνιακές συνεννοήσεις, συνιστά επίσης µια ιδεολογική ανταπόκριση έναντι της ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατίας, που ως γνωστόν εδώ και αρκετό καιρό ασκεί πιέσεις ώστε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν.
Στο υπόγειο αλισβερίσι µεταξύ των ηγεσιών της Κουµουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, ο εκλογικός νόµος αποτελεί το ιδανικό τέχνασµα µε το οποίο θα επιχειρήσουν να «κατευθύνουν» τις πολιτικές εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο, µε «θύµα» τη Νέα ∆ηµοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, «οµήρους» τον επικεφαλής του Ποταµιού, Στ. Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, και «ελεύθερους πολιορκηµένους» τους έξι -προς το παρόν τουλάχιστονανεξάρτητους βουλευτές που υπάρχουν σήµερα στους κόλπους της εθνικής αντιπροσωπίας. ∆ηλαδή, τους προερχόµενους από τον ΣΥΡΙΖΑ Στ. Παναγούλη, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες Ν. Νικολόπουλο, από το Ποτάµι Ι. Φωτήλα, Κ. Μάρκου και Χ. Θεοχάρη και από την Ενωση Κεντρώων Γ. Καρρά. Βέβαια, ο Ιάσων Φωτήλας εξαιρείται από την εξίσωση λόγω των διαύλων επικοινωνίας που έχει µε τη Ν.∆. και του ενδεχοµένου να ενταχθεί σύντοµα στη «γαλάζια» Κ.Ο.
ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ
Η Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη και το Ποτάµι του Στ. Θεοδωράκη, που, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, δεν έχουν σοβαρή προοπτική να ανανεώσουν την παρουσία τους στα έδρανα της Βουλής µετά τις εκλογές, αθροίζουν αυτή τη στιγµή 15 βουλευτές. Και σε περίπτωση που κληθούν να τοποθετηθούν σε µια νέα τροποποίηση του εκλογικού νόµου, που ενδεχοµένως να προβλέπει και τη µείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% κατά µισή ή µία µονάδα, τότε είναι βέβαιο πως θα επανεξετάσουν τη στάση τους, ώστε να προσφέρουν τη θετική τους ψήφο σε νέες αλλαγές, που θα εγγυώνται σε µεγάλο βαθµό τη µετεκλογική τους σωτηρία. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι µονοµερείς κινήσεις επί χάρτου από τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίµου ή της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά αποτελούν αντικείµενο συζήτησης, στο πλαίσιο των διαύλων επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό µεταξύ των δύο κοµµάτων.
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και αρκετά ακόµη πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, όπως οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαµπουράρης και Χρ. Βερναρδάκης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, που είναι αρµόδιος για τις όποιες νοµοθετικές πρωτοβουλίες αναληφθούν για την επανεξέταση του εκλογικού νόµου, διατηρούν επαφές µε ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που επηρεάζουν σε σηµαντικό βαθµό πλέον τη στρατηγική της Φώφης Γεννηµατά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην γραµµατέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, ο οποίος συνεχίζει να ενθαρρύνει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να βρει πεδίο συνεννόησης µε τον Αλ. Τσίπρα για την εκ νέου τροποποίηση του εκλογικού νόµου στην κατεύθυνση της περαιτέρω απλής αναλογικής.