Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησαν 13 φοιτητές και φοιτήτριες του Κάμπους του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Αμπού Ντάμπι, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Αθήνα.

Συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Σοφία Καλαντζάκου και υπό τον γενικό τίτλο μελέτης (case study) «Η Πόλη σε Κρίση, Καταφύγιο και απαντοχή» οι φοιτητές ενημερώθηκαν από τους βουλευτές Γιάννη Πλακιωτάκη (πρώην Πρόεδρο της Ν.Δ.), Κώστα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Σταύρο Καλαφάτη και Γιώργο Στύλιο.

Οι βουλευτές απάντησαν σε ερωτήσεις των φοιτητών σχετικά με τις εργασίες του Κοινοβουλίου, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς και για το προσφυγικό. Οι φοιτητές που προέρχονταν από τις ΗΠΑ, την Εστονία, Πολωνία, το Νεπάλ, την Ιαπωνία, το Αφγανιστάν, τη Γουατεμάλα, την Ινδία, το Πακιστάν, τα Εμιράτα, το Μεξικό, το Σουδάν, τον Καναδά, και αλλού, επισκέφτηκαν την Αθήνα στα πλαίσια πανεπιστημιακού μαθήματος εφαρμοσμένης πολιτικής για να μελετήσουν μια πόλη σε κρίση που αναζητά τρόπους για να μετατρέψει τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα σε προκλήσεις και ευκαιρίες.

Η Καθηγήτρια κα Σοφία Καλαντζάκου, τόνισε πως, «η παρατεταμένη κρίση επιβάλλει να εκπονηθούν νέες ρηξικέλευθες πολιτικές με την στενή συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι παλιές φόρμουλες και μεθοδεύσεις έχουν ξεπεραστεί από το χρόνο και τελικά στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας και τη στήριξη των προσπαθειών της κοινωνίας. Στο ταξίδι αυτό οι φοιτητές διαπίστωσαν πως παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν ζωντανοί, ταλαντούχοι και δραστήριοι Έλληνες που ακόμα παλεύουν μέσα στην κρίσης με καινοτόμες ιδέες, προχωρημένη τεχνογνωσία αλλά και αμέριστη αγάπη για την πατρίδα τους».

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο κ. Πλακιωτάκης με μια αναδρομή στα αίτια και στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε τους φοιτητές για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις του προσφυγικού, η κ. Βούλτεψη τους μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην πολιτική και σε θέσεις ευθύνης και ο κ. Στύλιος για το brain drain, δηλαδή τη μαζική έξοδο των πιο μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.