«Δεν είναι προς το όφελος κανενός να πάει μακριά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κάτι που συνομολογούν όλοι», εκτίμησε, μιλώντας στον Real FM, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Αναφερθείσα στο Eurogroup υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια διάσταση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ η οποία αμβλύνεται στα λόγια, αλλά μένει να αποτυπωθεί. Για το χρέος, το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και υποστηρίζει πως με τα στοιχεία που έχει υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και ζητά νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το πρωτογενές 3,5% μετά το 2018 είναι εφικτό».

Η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε αντιφατικό το περιβάλλον που δημιουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική.

Ερωτηθείσα για τις πιέσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει προληπτικά, κάνοντας σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις».

«Εμείς είμαστε εκεί όπου βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια, σε θέση μάχης. Για λόγους ουσιαστικούς, που σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας και τα θετικά στοιχεία που καταγράφει, αλλά και για λόγους τάξεως ως μια χώρα δημοκρατική, που έχει κανόνες, δεν μπορεί η κυβέρνηση να νομοθετεί μέτρα, τα οποία δεν θα ισχύσουν τώρα, άλλα κάποια στιγμή μετά το 2018 και εφόσον χρειαστούν», υπογράμμισε με έμφαση η κ. Γεροβασίλη.

«Επιμένουν εκείνοι επιμένουμε και εμείς και θα δούμε πώς θα επικρατήσει η λογική. Έχουμε κάνει λογικούς συμβιβασμούς, αλλά να μη θίγονται κατά το δυνατόν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», είπε η κ. Γεροβασίλη και κάλεσε σε συστράτευση υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

«Το ΔΝΤ στο σχέδιο έκθεσής του περιγράφει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και, αντί να περιστραφεί η συζήτηση στο τι πρέπει να γίνει για να καταστεί βιώσιμο, συζητάμε τι μέτρα πρέπει να πάρει η Ελλάδα - αυτό είναι παράλογο», υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας: «Οι αντιφάσεις αυτές δεν πρέπει να αφήσουν καμία πλευρά να βγει σε παραλογισμό, που θα συνθλίψει την οικονομία της χώρας. Με ψυχραιμία, καλούμε όλες τις φωνές (στο εσωτερικό) να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια. Είναι προς το συμφέρον όλων είναι να βρεθεί η λύση, να υπάρξει γεφύρωση μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. Εμείς θα μείνουμε εδώ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί λύση».

Ερωτηθείσα για το βοήθημα στους συνταξιούχους και αν προκάλεσε εμπλοκή, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε θέμα την ώρα που δεν το είχαν θέσει οι θεσμοί».

«Όταν δεν το βρίσκουν προβληματικό οι ξένοι, πώς είναι δυνατόν ελληνικό κόμμα να λέει ότι είναι προβληματικό;» αναρωτήθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Κατηγόρησε παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση, που «έκοψε τις συντάξεις έντεκα φορές», πως γύρισε την πλάτη στους συνταξιούχους και δεν ψήφισε.

Καταλήγοντας, η Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων να μπορεί να διατεθεί από την κυβέρνηση με όποιον τρόπο η τελευταία θέλει. «Οι ξένοι το αποδέχτηκαν και ξεκλείδωσε ο ESM την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Δεν το δέχεται ο κ. Μητσοτάκης, τι να πω πια;», σχολίασε.