Απειλεί η Τουρκία για τους 8 - «Δεσμευτικές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης» απαντά η Αθήνα
Διπλωματικές τριβές στον απόηχο της απόφασης του Αρείου Πάγου
Ντόμινο εξελίξεων προκάλεσε η απόφαση του Άρειου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου προσγειώθηκαν με ελικόπτερο σε ελληνικό έδαφος, παρά το επίμονο αίτημα της Άγκυρας.
Σήμερα η τουρκική πλευρά πέρασε στην αντεπίθεση απειλώντας την Ελλάδα με αντίποινα για την μη ικανοποίηση του αιτήματός της.
Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, κίνηση που θα δημιουργήσει τεράσιο πρόβλημα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων", τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος διπλωμάτης, όπως μετέδωσε το Reuters.
Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο "κάδρο" τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε πει πως το ζήτημα θα λυθεί.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους 8 αυτομολήσαντες στρατιωτικούς, ο Ερντογάν είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15-20 ημέρες. «Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των 8 και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
"Δεσμευτική η απόφαση", αντιτείνεται το Μαξίμου
Απαντώντας στους εκβιασμούς της Άγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας. Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και προσθέτει:
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Συνεχίζεται η κράτηση των 8 για λόγους ασφαλείας
Στο μεταξύ, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, Κωνσταντίνου Λουζιώτη, δεν θα αφεθούν ελεύθεροι, λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει, αλλά και για λόγους απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.
Μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, η εισαγγελέας εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, παρήγγειλε την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.
Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, η οποία αναφέρει ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των 8 για διάστημα 3 μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας, που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.
Ακόμη, στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται, ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι η «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».