Αναζητά φόρμουλα για τα προληπτικά μέτρα ο Τσίπρας - Ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα
Αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου από την περασμένη Πέμπτη, παρόλο που οι επιτελείς της κυβέρνησης διαμηνύουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την αξιολόγηση.
Το σοκ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες με την ταύτιση όλων των θεσμών με τη θέση του ΔΝΤ για την προληπτική νομοθέητση μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, έρερε και επίσημα τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα αδιέξοδο που ήθελε να αποφύγει, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαμηνύσει τους τελευταίους μήνες ότι νέα μέτρα δεν θα χρειαστεί να ψηφιστούν για να κλείσει η αξιολόγηση.
Την ίδια στιγμή, το σενάριο των εκλογών κερδίζει έδαφος, δεδομένου ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση ψηφίσει τα νέα μέτρα, τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της.
Ο χρόνος εναντίον της
Τα δεδομένα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει ως "αντίπαλο" και τον χρόνο, καθώς στο προσεχές Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει να βρεθεί λύση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου η Αθήνα να αποφύγει τις "περιπέτειες".
Με βάση τον κυβερνητικό στόχο, τον Μάρτιο η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αρχίσει να επέρχεται μία ομαλοποίηση στο κόστος δανεισμού και να ανοίξει ο δρόμος μετά το καλοκαίρι για μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με την έκδοση ομολόγων. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει και μία πολιτική δέσμευση από τους Ευρωπαίους για το χρέος.
Το επόμενο βήμα είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα για τις συζητήσεις για την αξιολόγηση. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους που τέθηκαν την περασμένη Πέμπτη:
α) αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπέδειξε το μείγμα μέτρων: ασφαλιστικό, εργασιακό, φορολογικό. Ότι δηλαδή, ζητά το ΔΝΤ.
β) Νομοθετημένα μέτρα για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να επιδιωχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Και αυτό αφορά τόσο το σκέλος ικανοποίησης του ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, που λήγει στα μέσα του 2018, όσο και τις εκκρεμότητες της β' αξιολόγησης που δεν είναι και λίγες.