"Στη βάση των οικονομικών δεδομένων και με πίστη στις δυνάμεις μας αισιοδοξούμε ότι θα κλείσει και αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι προηγούμενες, χωρίς νέα μέτρα": το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Ε".

Ο υπουργός παρέθεσε εν πρώτοις τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών (αύξηση ΑΕΠ, βιομηχανικής παραγωγής, επενδύσεων, εξαγωγών, κατανάλωσης σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά), αλλά και την αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 θέσεις εργασίας (2015-6). Όλα αυτά συνιστούν, εξήγησε, σαφή σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τούτων δοθέντων, συνέχισε, η κυβέρνηση επιθυμεί "την εφαρμογή μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα την ανάκαμψη της οικονομίας" επισημαίνοντας συγχρόνως ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να υπονομευτεί αυτή η πορεία: "να βρίσκουμε προφάσεις εν αμαρτίαις για να καθυστερούμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκ μέρους των εταίρων ή να παίρνουμε νέα υφεσιακά μέτρα από τώρα. Αυτά είναι δύο ενδεχόμενα που πρέπει να αποφύγουμε και έχουμε πάρα πολύ ισχυρά επιχειρήματα", τόνισε ο υπουργός Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική προσέγγιση ότι ούτε τα πράγματα πρέπει να περιπλέκονται ούτε να σηκώνεται σκόνη επειδή διαφωνούν μεταξύ τους οι θεσμοί. Ενώ στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλει την παρουσία του ΔΝΤ, σημείωσε πως άλλοι ζήτησαν τη συμμετοχή του και η κυβέρνηση το αποδέχθηκε χάριν της συμφωνίας. Και σε ερώτημα για τη μείωση του αφορολογήτου ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν "πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο σε καμία των περιπτώσεων γιατί θα είναι αρνητική εξέλιξη".

Παραλλήλως, ο υπουργός αναφέρθηκε στις διεθνείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τις προάλλες στη Σύνοδο του Νότου και αύριο, στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Σε αυτή τη συγκυρία, αναγκαία είναι η σύσταση ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε, "από την ΝΔ που έχει επενδύσει στην καταστροφή, δεν έχουμε τη στάση αυτή. Ποια η θέση της ΝΔ στη θέση των ακραίων κύκλων των δανειστών που ζητούν νέα μέτρα;", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το σενάριο διαφωνιών του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έδωσε την εξής, χαρακτηριστική απάντηση: "Όχι απλώς τραβηγμένο, αλλά παρα-τραβηγμένο από τα μαλλιά είναι να θεωρεί κανείς ότι επειδή δεν πήρε το λόγο χθες ο υπ οικονομικών, ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικών διαφωνιών. Σε αυτήν την ιστορία είμαστε όλοι μαζί, είμαστε ενωμένοι και θα δώσουμε άλλη μια φορά τη μάχη για τα συμφέροντα της κοινωνίας".

Ευχήθηκε "καλή τύχη" σε αυτούς που βλέπουν τις δημοσκοπήσεις, "το ίδιο έκαναν και στο δημοψήφισμα και τις προηγούμενες εκλογές και έμειναν με τις ...δημοσκοπήσεις στο χέρι", είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, τότε που "η χώρα θα έχει οριστικοποιήσει την πορεία της προς την ανάκαμψη και θα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις που την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Τότε που ο λαός θα μπορεί να κρίνει ποια ήταν η παράταξη που έσπρωξε τη χώρα στην ύφεση και ποια παράταξη ανέλαβε να ξελασπώσει το παρόν και το μέλλον αυτής τη χώρας".

"Κάθε άλλο παρά άνθρακες" το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, που χαρακτήρισε απολύτως διαφωτιστικό τόσο το πόρισμα όσο όμως και τις εργασίες της εξεταστικής νωρίτερα. "Είμαστε ενώπιον του συστήματος λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και της αποταμίευσης του ελληνικού λαού", υποστήριξε εξάλλου. Ενώ για τη συνέχεια ανέφερε πως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και αν οι αρμόδιες αρχές πέσουν σε πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να επιστρέψουν το φάκελο στη Βουλή για τα περαιτέρω. Συμπερασματικά, ήταν μια εξεταστική επιτροπή πού αποτύπωσε πώς λειτουργούσε το σύστημα διαπλοκής. Τα δάνεια που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν, κατά τον Ν. Παππά, "τις ανάρμοστες σχέσεις μεταξύ τραπεζών και πολιτικής".

Επιπλέον, χαρακτήρισε "ανοησία" την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τον ΔΟΛ, επιρρίπτοντας εκ νέου την ευθύνη στην ιδιοκτησία του Ομίλου τόσο για το παρελθόν όσο και για την πρόσφατη περίοδο.

Κλείνοντας, διεμήνυσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία τις τουρκικές ενέργειες, υπενθυμίζοντας τα πολύ σοβαρά, εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.