Κουρουμπλής: Η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να παραμείνει η ευρωπαϊκή ναυτιλία ανταγωνιστική
Συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας με τους ομολόγους του σε Μάλτα και Κύπρο
Η Ευρώπη πρέπει με κάθε τρόπο να εργαστεί και συνεργαστεί, προκειμένου η ευρωπαϊκή ναυτιλία να παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με τρίτες χώρες, τόνισε το μεσημέρι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του της Μάλτας και της Κύπρου, Joe Mizzi και Μάριο Δημητριάδη, αντίστοιχα, στο υπουργείου, στην Ακτή Βασιλειάδη.
Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των τριών ναυτιλιακών χωρών είναι να καταστήσουν σαφές προς τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ότι η ναυτιλία είναι ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας για την ίδια την Ευρώπη, καθώς προσδίδει οντότητα στην γηραιά ήπειρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης, ότι στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλεται, προκειμένου μεγάλος μέρος νέων ανθρώπων που ζουν το μαρτύριο της ανεργίας, να ενταχθούν σε ένα πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα.
«Θεωρούμε ότι αναβαθμίζοντας τις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης, μπορεί η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, η Μάλτα και Κύπρος να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μέρος από τις ανάγκες που προκύπτουν τα επόμενα χρόνια στην παγκόσμια ναυτιλία» πρόσθεσε ο υπουργός και τόνισε ότι στη συνάντηση έγινε αναφορά και στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό ΙΜΟ και στη συνεργασία των τριών χωρών στα ζητήματα της ναυτιλίας, αλλά και στην απόφαση του ναυτιλιακού οργανισμού για την υπόθεση των ρύπων στα πλοία και στην ανάγκη προσαρμογής τους μέχρι το 2023.
Αναφορικά με το ζήτημα της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της μαλτέζικης προεδρίας.
Για το θέμα της νησιωτικής πολιτικής, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε, ότι η Ελλάδα ανέβαλε μια συντεταγμένη πρωτοβουλία προς τους αρμοδίους επιτρόπους και ευρωβουλευτές των 23 νησιωτικών περιφερειών της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι ενόψει της μαλτέζικης προεδρίας, είναι μια εξαιρετικά καλή συγκυρία προκειμένου να αναδειχθεί η νησιωτική πολιτική.
«Την πρωτοβουλία αυτή στηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο παριστάμενος υπουργός, ο κ. Δημητριάδης, όπως βέβαια και ο Μαλτέζος συνάδελφός μου, ο οποίος στη σημερινή, πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, πρότεινε και απεδέχθη να συμπεριληφθούν στη διακήρυξη της Μάλτας και σε μια σειρά άλλων κειμένων, αλλά και η πρόταση της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και χαρακτήρισε εξαιρετική στιγμή αυτή την αποδοχή.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, εξαρτάται από εμάς τους τρείς, αλλά και από συμμαχίες που πρέπει να συγκροτηθούν, προκειμένου η υπόθεση της νησιωτικής πολιτικής να αποκτήσει σάρκα και οστά, αλλά και να γίνει σαφές στην Ευρώπη, ότι δεν μπορεί το θέμα αυτό να είναι μόνο στις αναφορές, αλλά να μεταφραστεί με συγκεκριμένες πολιτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών στα νησιά, ώστε και οι πολίτες να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας, Joe Mizzi, είπε ότι τρεις ναυτιλιακές χώρες δίνουν προτεραιότητα στη ναυτιλία, έναν πολύ σημαντικό τομέα, που σήμερα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και θέλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον του.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η Μάλτα θα οργανώσει μία υψηλού επιπέδου υπουργική συνάντηση, στις 28 και 29 Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και από τρίτες χώρες, που ενδιαφέρονται για το ναυτιλιακό τομέα, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και απόψεις και να υπάρξει μία κοινή δήλωση. Ο υπουργός τόνισε επίσης, ότι συζητήθηκε το θέμα της νησιωτικότητας και είπε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά το σχέδιο προτάσεων προκειμένου να συμπεριληφθεί στην τελική κοινή δήλωση.
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό που οργάνωσε την συνάντηση αυτή μεταξύ τριών χωρών που έχουν ως μία από τις προτεραιότητές τους τη ναυτιλία.
«Η ναυτιλία είναι σημαντική για τις οικονομίες μας, όπως και για όλες τις οικονομίες της ΕΕ. Έγινε μια πάρα πολύ εποικοδομητική συζήτηση και τώρα με τη μαλτέζικη Προεδρία, είναι μια ευκαιρία κάποια από τα θέματά μας να τα προωθήσουμε περισσότερο αποτελεσματικά» τόνισε ο κ. Δημητριάδης.