Ορόσημο για τις εξελίξεις σε σχέση με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης αποτελεί για την κυβέρνηση η συνεδρίαση του Δ.Σ του ΔΝΤ καθώς τότε αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του Ταμείου. Τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να πάρει και την απόφαση υποχώρηση και νέα μέτρα ή ρήξη και εκλογές.
Το Μαξίμου δείχνει να αναζητά έναν συμβιβασμό με τους εταίρους έχοντας αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει η εικόνα της οικονομίας.
Σε συναγερμό βρίσκονται και στο Υπουργείο Οικονομικών καθώς περιμένουν ότι το ΔΝΤ θα κρίνει ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, πετώντας έτσι και το «μπαλάκι» στην Ευρώπη για να βρει λύσεις ώστε να μετάσχει ξανά με λεφτά το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται όμως πως η πίεση του ΔΝΤ στους δανειστές για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από εκείνους στη χώρα μας, ως πίεση για ακόμα μεγαλύτερα μέτρα λιτότητας.
Η στάση της Γερμανίας
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις κατηγορίες για υπερβολικά σκληρές απαιτήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το Spiegel Online επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters. Σε εκδήλωση χθες στο Ζαρμπρίκεν o κ. Σόιμπλε επέρριψε στην Αθήνα ελλιπή διάθεση για συνεργασία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Είμαι πολύ γενναιόδωρος», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών προσθέτοντας ότι για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες: «Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο». Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων, υπογράμμισε ο Β. Σόιμπλε.
Ο ίδιος τόνισε πάντως πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της, διαφορετικά θα καταλήξει σε αδιέξοδη κατάσταση. «Αν η Ελλάδα επανειλημμένως δεν κάνει αυτό που έχει δεσμευτεί να κάνει, αυτό δεν θα δουλέψει», είπε.