Ο αμερικάνικος "γρίφος" διχάζει την κυβέρνηση
Ανήσυχος ο πρωθυπουργός, ενθουσιασμένος ο υπουργός Άμυνας, συγκρατημένα αισιόδοξος ο υπουργός Εξωτερικών
Του Ευτύχη Παλλήκαρη
«Σιγή ασυρμάτου» επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με τις προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές του συμπεριφορές όσο και σε σχέση με τις κινήσεις του για τον οικονομικό «γόρδιο δεσμό» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Ωστόσο, η επίσημη σιωπή μάλλον καλύπτει τη σοβαρή διαφορά προσέγγισης που εκδηλώνεται στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δηλώνει αισιόδοξος για τα ελληνικά πράγματα από την εκλογή Τραμπ και ο υπουργός Αμυνας, κ. Καμμένος, ενθουσιασμένος από τον ηγέτη που τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης…
Ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε να καθησυχάσει τον κ. Τσίπρα, που ανησυχεί με βάση τις πρώτες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου. Αλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Τραμπ έσπευσε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο, κ. Ερντογάν, την ώρα που η Αθήνα έστελνε ένα τυπικό συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του. Και πώς να γίνει αλλιώς, αφού μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο Ελληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του σε διεθνές συνέδριο, αναρωτιόταν: «Ποιος θα το πίστευε ότι φαβορί των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τραμπ, με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα; Ελπίζω να μη μας βρει κι αυτό το κακό, να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ». Το κακό μάς βρήκε, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με ανακοίνωσή του να επισημάνει πως «η ατζέντα με την οποία εκλέχτηκε ο Τραμπ στηρίχτηκε στην κλασική για το υπερσυντηρητικό στρατόπεδο λογική του αποδιοπομπαίου τράγου, περιλαμβάνοντας πολλές αρνητικές κι επικίνδυνες θέσεις για τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τη θέση των γυναικών, για ολόκληρη την ατζέντα των δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Την ώρα, όμως, που στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος εκδηλώνονται έντονες ανησυχίες για τα πρώτα διατάγματα του Τραμπ κατά των μεταναστών, ο υπουργός Αμυνας κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση, μη κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για τον Αμερικανό πρόεδρο και εκτιμώντας ότι θα βγει σε καλό για την Ελλάδα η εκλογή του. Ο κ. Καμμένος θεωρεί ότι ο κ. Τραμπ θα εμποδίσει τις επιθέσεις κατά των οικονομικά ασθενέστερων χωρών, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά της Γερμανίας. «Αυτοί που στενοχωρήθηκαν με την εκλογή Τραμπ, πέραν των γνωστών εδώ στην Ελλάδα, είναι διεθνείς παίκτες τύπου Σόρος, οι οποίοι στήριξαν και στηρίχθηκαν στην πολιτική Κλίντον», σημείωνε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Αισιόδοξος δήλωνε και μετά το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, παρέα με τον υπουργό Νίκο Παππά, κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου. Μάλιστα, ο ίδιος προεξοφλούσε την υπογραφή συμφωνίας, μέσω της οποίας η Ελλάδα θα πάρει ανταλλάγματα για τη χρήση των βάσεων που θα αξιοποιηθούν για εξοπλισμούς και ανανέωση των μαχητικών αεροσκαφών. Μένει, βεβαίως, αδιευκρίνιστο πώς ο κ. Καμμένος θεωρεί ότι η αλλαγή οικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ θα ωφελήσει τη χώρα μας και, ακόμα, πώς μετά και τα διατάγματα που έφεραν τα πάνω κάτω θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Θετική προσέγγιση στην προεδρία Τραμπ με μια πιο θεωρητική γεωπολιτική προσέγγιση έχει και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς είχε, άλλωστε, συναντήσεις κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ τόσο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τον προσωπάρχη, Ράις Μπρίμπους, και τον Ελληνοαμερικανό συνεργάτη του νέου προέδρου, Τζορτζ Τζιτζίκος. Η αίσθηση που αποκόμισε ο κ. Κοτζιάς είναι ότι οι γεωστρατηγικές προτεραιότητες του κ. Τραμπ μάλλον ευνοούν τη χώρα μας, καθώς για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δίνεται προτεραιότητα στη στήριξη των σχέσεων τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο - χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη συνεργασία της τα τελευταία χρόνια. Η τριμερής αυτή συνεργασία, κατά τον κ. Κοτζιά, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και, κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει αυτήν την παράμετρο η νέα αμερικανική ηγεσία.
Ωστόσο, στο Μαξίμου η θεώρηση μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά τις θετικές εκτιμήσεις των δύο υπουργών. Ο πρωθυπουργός αναμένει με ανησυχία τη διαμόρφωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση που εξελίσσεται μέχρι στιγμής σε έντονα ανταγωνιστικό κλίμα. «Αγνωστος Χ» παραμένει και η επίπτωση που θα έχει στην περιοχή μας η προσέγγιση του κ. Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, κ. Πούτιν, καθώς και οι διαφαινόμενοι ανταγωνισμοί με την Κίνα.
Ωστόσο, η ανησυχία επιτείνεται και από την επίθεση κατά βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που εκδηλώνεται ήδη από τις πρώτες μέρες προεδρίας του κ. Τραμπ, θέμα για το οποίο δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν έντονες διαφοροποιήσεις. Δεν περνά, πάντως, απαρατήρητο ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στη χώρα μας εμφανίζει τάσεις θετικά διακείμενες ή ουδετερότητας απέναντι στον κ. Τραμπ, κάτι που πολιτικά φαίνεται να ευνοεί πολιτικά κόμματα και αρχηγούς που έχουν επενδύσει στην «ενθρόνιση» του νέου προέδρου στον Λευκό Οίκο και στον λαϊκίστικο λόγο του.
Το Μαξίμου αναμένει και τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου, τις προτεραιότητες που θα θέσει για την περιοχή μας, καθώς και τα πρόσωπα που θα οριστούν για να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο για τα «κεφάλαια» που μας αφορούν. Ωστόσο, η αναμονή θα είναι βασανιστική και με άγνωστη έκβαση.
Από την εφημερίδα "Επένδυση"