Με το βλέμμα στο ΔΝΤ η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο και συμβιβασμό
Διχασμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τα επόμενα βήματα
Με το βλέμμα στραμμένο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς σε μερικές ώρες θα συνεδριάσει το Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει εάν η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο ή έχει παρεκκλίνει πολύ από τους στόχους που τις έχουν τεθεί. Από τις εκτιμήσεις που θα κάνουν οι τεχνοκράτες του ταμείου θα εξαρτηθεί στην συνέχεια εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης - χρηματοδοτώντας το- ή ως τεχνικός σύμβουλος δηλαδή όπως είναι σήμερα ,γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να απαιτεί νέα μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διεμήνυσε χθες για μια ακόμη φορά ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική . «Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Το κλείσιμο μπορεί να γίνει από την πλευρά μας μόνο με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο» έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η παρέμβαση αυτή θεωρήθηκε αναγκαία καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει ότι την συγκεκριμένη στιγμή δεν θα νομοθετήσει νέα σκληρά μέτρα και άρα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα πρέπει να συμπεριλάβουν στα κριτήρια τους και αυτή την παράμετρο πριν πάρουν την τελική τους απόφαση.
Φυσικά σε όλη αυτή την διαδικασία καθοριστικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει στο θέμα ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι ΗΠΑ είναι ο βασικός μέτοχος του ταμείου. Με δεδομένο μάλιστα ότι την τελευταία εβδομάδα ο εκκεντρικός νέος πρόεδρος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Γερμανική κυβέρνηση και καθώς τα στελέχη του ποντάρουν στην χρεωκοπία της Ευρώπης όλα τα ενδεχόμενα για την παραμονή του ταμείου είναι ανοικτά.
Η κυβέρνηση μέχρι και αυτή την στιγμή εμφανίζεται να είναι διχασμένη για το εάν επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Η πλειοψηφία του υπουργικού εμφανίζεται να θέλει την απομάκρυνση του ταμείου καθώς θεωρεί ότι μετά μπορεί να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Κάποιοι άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι το ταμείο μπορεί να φέρει σε πιο σύντομο χρόνο την απομείωση του χρέους άρα η παραμονή του θα ωφελούσε την χώρα παρά τα όσα ακούγονται μέχρι σήμερα.
Να θυμίσουμε ότι η έκθεση για την ελληνική οικονομία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν ενώ πριν από μερικές μέρες ο τελευταίος την συζήτησε και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Η έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη. Σημειώνεται πάντως –όπως έχουν πει ήδη τα στελέχη του ΔΝΤ- το χρέος θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.