Οι ασφυκτικές προθεσμίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Μέχρι πότε αντέχει η το οικονομικό επιτελείο να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup ουσιαστικά σήμανε την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια των Θεσμών τα οποία θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Στην απόφαση του Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά για εκταμίευση της δόσης από τη στιγμή που εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τα επόμενα ραντεβού για πιθανή συμφωνία είναι στα τέλη Μαρτίου και Απριλίου ενώ το ακραίο σενάριο κάνει λόγο για συμφωνία τον Μάιο. Παράλληλα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει καμία αναφορά για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί, είναι πεπερασμένο και εξαρτάται όχι μόνο από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και από τα ταμειακά διαθέσιμα.
Η ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργήσει καλές εντυπώσεις στη συνεδρίαση του Eurogroup αποπλήρωσε μία δόση 2 δισεκατομμυρίων στον ESM για το δάνειο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο η Ελλάδα μπαίνει σε μία διαδικασία αποπληρωμής δανείων η οποία θα στερέψει τα ταμεία του κράτους.
Στις 17 Μαρτίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ για το δάνειο του 2012 και στις 4 Απριλίου 48 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επίσης από το 2012.
Στις 20 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσει 1,185,800,000 και 168,000,000 προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το «έμφραγμα» έρχεται τον Ιούλιο με τις αποπληρωμές να είναι μεγάλες και σε περίπτωση που δεν έχει εκταμιευθεί δόση προς την Ελλάδα να μην καταστεί δυνατή η αποπληρωμή τους με αποτέλεσμα να υπάρξει πιστωτικό γεγονός, κοινώς χρεοκοπία. Οι αποπληρωμές είναι οι εξής: 2,089 δισ. προς ιδιώτες στις 17 Ιουλίου, 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 18 Ιουλίου και άλλα 2,412 δισ. στις 20 Ιουλίου και ακόμα 1,455 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα