Εκλογές το 2018 βλέπει ο Κώστας Καραμανλής
Ο Τσίπρας θα τα υπογράψει όλα τονίζει σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για την πολιτική διαχείριση που έκανε στις διαπραγµατεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και στον τρόπο µε τον οποίο καταλήγουν αυτές µε το νέο βαρύ πακέτο µέτρων κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής. «Εγώ σας τα έλεγα ότι ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εκλογές και θα τα υπογράψει όλα», είπε σε συνοµιλητές του, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π». «Βλέπετε ότι είχα δίκιο;», συνέχισε. «Είναι έτοιµος να δεχθεί ό,τι του ζητούν, για να κερδίσει χρόνο». Με βάση τα τελευταία δεδοµένα, ο Κ. Καραµανλής βλέπει πλέον τις εκλογές να αποµακρύνονται για µετά το 2017 και να γίνονται µέσα στο 2018, που θεωρεί ότι θα είναι ένα έτος-φωτιά. Θα έχει τελειώσει το τρίτο πρόγραµµα στήριξης και πιθανόν η χώρα να χρειάζεται ένα τέταρτο Μνηµόνιο, αν δεν µπορεί να βγει στις αγορές και να σταθεί µόνη της στα πόδια της, κάτι που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, όσο η οικονοµία δεν αποκτά δυναµική σταθερής ανάπτυξης.
Ο ίδιος από θέµα αρχής ήταν υπέρ της άποψης ότι οι αντιπολιτεύσεις δεν πρέπει να ζητούν εκλογές από την επόµενη µέρα και οι κυβερνήσεις να έχουν έναν χρόνο ανοχής, ώστε να δώσουν κάποια δείγµατα του τι θέλουν να κάνουν. Παρ’ όλα αυτά, στήριξε το αίτηµα του προέδρου της Ν.∆., Κυριάκου Μητσοτάκη, «να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., διότι µε την πολιτική που ακολουθεί βλάπτει τη χώρα». Το επιχείρηµα είναι ισχυρό, όπως έλεγε. Τώρα, όµως, που οι εκλογές πάνε πίσω, θεωρεί ότι η Ν.∆. θα πρέπει να αναπροσαρµόσει τη στρατηγική της. «Εµείς σωστά λέγαµε στον Τσίπρα “ή κλείσε την αξιολόγηση ή πήγαινε σε εκλογές”», τονίζει σε βουλευτές που δέχεται στο πολιτικό του γραφείο στην Πλατεία Μαβίλη. Αν όµως αυτές γίνουν το 2018, θα είναι ένα πρόβληµα να συνεχίσει να ζητάει εκλογές µε την ίδια ένταση. ΑΚΡΑΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός αφήνει αιχµές και για τους δανειστές.
Χαρακτηρίζει ακραία τα µέτρα που ζητούν, χωρίς να παραδέχονται ότι και εκείνοι έκαναν πολλές λάθος επιλογές, επιµένοντας σε ένα πρόγραµµα που κρίνεται στην πράξη αναποτελεσµατικό. Εκτιµάει ότι το κλείσιµο της αξιολόγησης µε τους ακραίους όρους που γίνεται (προνοµοθέτηση µέτρων, που είναι αντισυνταγµατική, µείωση αφορολογήτου, περικοπές συντάξεων κ.λπ.) δεν θα άρει την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονοµία. Θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι, επειδή αρχίζει ο εκλογικός κύκλος, θέλουν να βγάλουν από την ηµερήσια ατζέντα τους την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2017 θα γίνονται εκλογές σε χώρες-κλειδιά της ευρωζώνης (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Γερµανία) και ένα θερµό επεισόδιο µε την Ελλάδα θα τίναζε στον αέρα την προεκλογική τους καµπάνια. Τους βολεύει, εποµένως, να στείλουν µήνυµα στους λαούς τους ότι στη χώρα µας δεν έχει αποτύχει το πρόγραµµα.
Ο Κ. Καραµανλής θεωρεί ότι επέλεξαν να κάνουν µια συµφωνία µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. απλώς για να βάλουν τα προβλήµατα κάτω από το χαλί και να τραβήξουν για µετά τις γερµανικές εκλογές το ελληνικό πρόβληµα, όπως τονίζει. Αυτό σηµαίνει ότι η συµφωνία δεν θα δώσει λύση σε κανένα µεγάλο ζήτηµα που αφορά την Ελλάδα. «Ο Τσίπρας θα είναι όµηρος των δανειστών και η χώρα θα σέρνεται», προειδοποιεί. Ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την άποψή του για την πολιτική και τη διεθνή κατάσταση όταν του ζητείται. Ο ίδιος, όµως, δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο για να πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ένα ή το άλλο που θα έπρεπε να γίνει κατά τη γνώµη του. ∆εν το έκανε ούτε µε τον Αντώνη Σαµαρά. Θεωρεί ότι ο αρχηγός του κόµµατος χαράσσει την πολιτική και αυτός παίρνει και την ευθύνη των αποφάσεών του. Ακόµη και όταν του λένε διάφορα για στενούς συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη, η απάντησή του είναι ότι «ο αρχηγός έχει δικαίωµα να διαλέξει όποιους θέλει για συνεργάτες του και θα κριθεί για τις επιλογές του».
Σύννεφα, πάντως, φαίνεται να υπάρχουν πάνω από το πολιτικό «ειδύλλιο» που άρχισε να δηµιουργείται ανάµεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραµανλή, από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017, µετά την ψυχρότητα που υπήρξε, διότι στην κούρσα για την ηγεσία της Ν.∆. ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη. Τους τελευταίους δύο µήνες, οι δύο άνδρες δεν έχουν την τακτική επικοινωνία που είχαν. Ο πρώην πρωθυπουργός µιλάει πάντα πολύ προσεκτικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Καραµανλικά» στελέχη, όµως, που τον επισκέπτονται συχνά στο γραφείο του, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις στενές επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη µε το πρώην «σηµιτικό» µπλοκ. Υπενθυµίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει κατηγορήσει τις κυβερνήσεις Καραµανλή ότι προχώρησαν σε σπατάλες που αύξησαν το έλλειµµα και το δηµόσιο χρέος, ενώ κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξε «πρωτοφανής ανάπτυξη».