Παπαδημούλης: Προς το συμφέρον όλων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
"Μας συμφέρει, γιατί θα ενταχθεί μια ώρα νωρίτερα η Ελλάδα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ " επεσήμανε σε συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ «9.84» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος τη δήλωση του Επιτρόπου Ντομπρόβσκις ότι «θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωσή της πριν την 20ή Μαρτίου».
«Εμάς μας συμφέρει, γιατί θα ενταχθεί μια ώρα νωρίτερα η Ελλάδα στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα δοθεί και ένα σήμα ώθησης σε μια οικονομία, αλλά και στους Ευρωπαίους δανειστές που προτιμούν να μην έχουν την χώρα μας ως αντικείμενο αντιπαράθεσης στην αλυσίδα των επικείμενων εκλογών στην ΕΕ», διευκρίνισε.
Ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί ότι αν κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου ή στις 7 Απριλίου -γιατί αυτές είναι οι ημερομηνίες των προγραμματισμένων Eurogroup- τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέσα στην άνοιξη. Τονίζει ότι αυτό είναι απαραίτητο διότι θα δοθεί η δυνατότητα αγοράς κρατικού χρέους, αλλά κυρίως θα βοηθήσει στον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων με μικρότερο επιτόκιο, που θα συμβάλει στις επενδύσεις, στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Τρίτη με τους θεσμούς, ο κ. Παπαδημούλης δέχεται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά επισήμανε ότι «είναι θετικό ότι δεν μιλάμε για πρόσθετα μέτρα, αλλά για ένα συνολικό πακέτο μέτρων, με τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα μηδέν».
Προειδοποίησε, πάντως, να μην καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες, προσθέτοντας ότι «όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή από τον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη, θα εγκριθεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» και δεν βλέπει, όπως σημείωσε, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο εκλογών.
Για την άνοδο των τόνων στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι λόγω και του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία, «ψάχνονται για καυγά», αλλά η δική μας η πλευρά, θα πρέπει με βάση και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, «να είναι ψύχραιμη και σταθερή στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων, αλλά να αποφεύγει την παγίδα μιας ρητορικής, που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε μια αλυσίδα εντάσεων».
Για το Κυπριακό, τόνισε ότι πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία αδιεξόδου, ρίχνοντας την πρώτη ευθύνη για τη χειροτέρευση του σκηνικού στην Άγκυρα και την επίδρασή της στην πολιτική Ακιντζί, για να υπογραμμίσει ότι παρόλα αυτά, η ηγεσία Αναστασιάδη και το ΑΚΕΛ δεν πρέπει να παγιδευτούν σε μια δυναμική που θα οδηγήσει σε ναυάγιο των συνομιλιών.
Για ενδεχόμενη κυβερνητική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι αυτά δεν αφορούν την παρούσα κυβερνητική και κοινοβουλευτική θητεία. Χαρακτηρίζει την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, «αναγκαστική σε μεγάλο βαθμό», γιατί «το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ την αρνήθηκαν το 2015».
Κατηγόρησε, τέλος, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι επιμένει σε μια «φανατικά αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή και νοιώθει πιο κοντά στη ΝΔ παρά στον ΣΥΡΙΖΑ» και ζήτησε από την κ. Γεννηματά «να ξεκολλήσει πολύ περισσότερο από τη γραμμή Βενιζέλου, που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο να γίνει αυτοκόλλητο με τη ΝΔ».