Τσακαλώτος: Προβληματική από δημοκρατική άποψη η προνομοθέτηση μέτρων
Χαμηλώνει τον πήχη ο υπουργός Οικονομικών - Μίλησε για προσωρινή συμφωνία στις 20 Μαρτίου
Ανησυχία στις τάξεις των κυβερνητικών κυρίως βουλευτών προκάλεσε, λίγη ώρα πριν την έναρξη της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, η πρωτολογία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τα αποτελέσματα του Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο, να χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών σε σχέση με την κυβερνητική αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας. Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου η πολιτική συμφωνία δεν αφορούσε στην ουσία αλλά στις γενικές κατευθύνσεις και στη διαδικασία συνέχισης της διαπραγμάτευσης: " Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν σε συνάντηση πριν από το Eurogroup . Αυτό παρουσιάστηκε στο Eurogroup και υπήρξε πολιτική συμφωνία ότι αυτό είναι μια καλή βάση για να επιστρέψουν οι θεσμοί και για να δέσουν όλα στο Eurogroup του Μαρτίου. Το Eurogroup δεν ζητάει την πολιτική έγκριση της συμφωνίας γιατί δεν υπάρχει συμφωνία. Ζήτησε τη συμφωνία για τη διαδικασία. Δεν ξέρει κανένας που θα είναι η τελική συμφωνία για ενέργεια, εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέτρα-αντίμετρα, μεσοπρόθεσμα χρέους
Ηρεμία. Μην μου κάνετε ερωτήσεις για τα μέτρα. Μην με ρωτάτε λεπτομέρειες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζοντας ότι η πραγματική ατζέντα με τους θεσμούς θα ανοίξει απόψε στις 19:30 στο Χίλτον.
Περιγράφοντας τη γενική κατεύθυνση των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Ελλάδας-Θεσμών πριν από το Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τρία στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι δεν συνεχίζεται η λιτότητα και ότι τα μέτρα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Το δεύτερο είναι ότι το ΔΝΤ δέχεται πλέον να συζητήσει μέτρα στο εργασιακό πεδίο όπως η αρχή της επεκτασιμότητας και οι συλλογικές συμβάσεις τα οποία μέχρι τώρα απέκλειε. Το τρίτο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για δάνειο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. "Για εμάς αυτό είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα" είπε.
Δείχνοντας ότι η διαπραγμάτευση σπάει σε δύο κομμάτια ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για στόχο "προσωρινής συμφωνίας" στις 20 Μαρτίου στην οποία δεν θα υπάρχουν ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ούτε οι στόχοι για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, δηλαδή πλεονάσματα από το 2019 και μετά. "Είναι εδώ οι θεσμοί. Θα καθίσουν μια εβδομάδα, δέκα ημέρες. Στόχος είναι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου να έχει κλείσει το Staff Level Agreement, να έχει κλείσει συζήτηση για μέτρα και να μιλήσει ο Ντάισελμπλουμ για προσωρινή συμφωνία" είπε.
Καταλήγοντας ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το όλο πακέτο είναι υφεσιακό. -Το σημαντικό -πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος- είναι ότι δεν αυξάνεται η λιτότητα. Είναι περιοριστικό το πλαίσιο. Το έχω πει πάμπολλες φορές. Το θέμα είναι σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για θέσεις εργασίας που θα αναστρέψουν το κλίμα".
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ζήτημα της προνομοθέτησης των μέτρων και κατά πόσο είναι συνταγματική, παραδεχόμενος ότι μπορεί να μην είναι αντισυνταγματική αλλά είναι προβληματική από δημοκρατικής άποψης.
"Δεν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση. Αντισυνταγματική θα ήταν η υπό αίρεση ψήφιση μέτρων. Αν με ρωτάτε αν είναι προβληματική ναι είναι προβληματικό από δημοκρατική άποψη.
Δεν κρυβόμαστε. Σας το λέω ευθέως. Δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Δεν είμαστε ευτυχείς που η Ευρώπη προσέφυγε σε αυτή τη μέθοδο για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ." ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.