Οι “βόμβες” που πέταξε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης περί “αναγκαίας πολιτικής συνεννόησης” χθες το μεσημέρι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις προχθές το βράδυ, έκλεινε κάθε χαραμάδα συναίνεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση μία εσωκομματική περιδίνηση η οποία ανέδειξε την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ. Τους “σκληρούς” που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία σήμερα που ο Τσίπρας βρίσκεται σε πτώση και διευρύνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια και τους “συναινετικούς” που κάποιοι εξ αυτών χρεώνονται στο καραμανλικό μπλοκ και όχι μόνο και κινούνται περισσότερο υπερκομματικά.
Χθες το απόγευμα, επιχείρησαν και οι δύο πλευρές να ρίξουν του τόνους.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σε νεότερη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους έλεγε ότι τα όσα είπε ήταν απάντηση στο Μάκη Βορίδη ο οποίος το πρωί εξέφρασε την άποψη ότι το 2015 η ΝΔ δεν έπρεπε να ψηφίσει τα μέτρα. “Το 2015 δεν είναι ίδιο με σήμερα” είπε ο Β.Μεϊμαράκης. “Το 2015 το δίλημμα ήταν ευρώ ή δραχμή, συμφωνία ή δραχμή και ψηφίσαμε τη συμφωνία, όχι τα μέτρα. Την απόφαση την πήραμε μετά από 10ωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. Εισηγητής της συμφωνίας ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Το να λες τώρα, εκ τους ασφαλούς, αφού σώσαμε τη χώρα, ότι δεν θα ψήφιζα το τρίτο μνημόνιο, είναι τζάμπα (μαγκιές). Τότε του είπαμε του Τσίπρα να κάνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να πάμε όλοι μαζί να διαπραγματευτούμε τα μέτρα. Δεν το έκανε οπότε κι εγώ του είπα αναλαμβάνεις αποκλειστικά στην ευθύνη των μέτρων. Εμείς δεν θα τα ψηφίσουμε. Οπότε κάνει καλά τώρα ο Μητσοτάκης που λέει ότι δεν θα τα ψηφίσουμε.”


Νωρίτερα, όμως, είπε και άλλα ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ: “Εγώ την πίστευα την πολιτική της συνεννόησης για τα ζητήματα της κρίσης. Για εμένα είναι στρατηγικής σημασίας αυτή η πολιτική και μάλιστα εγώ εκπαιδεύτηκα σε αυτήν την πολιτική”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτήν την πολιτική συνεννόηση “την υπηρέτησε ο Κωσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Παύλο Μπακογιάννη”. Το σκεπτικό του ήταν ότι το 2015 “επειδή δεν είχαμε μια περίοδο ευμάρειας, παραγωγής πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είχαμε μια περίοδο κατάθλιψης, διαχείρισης φτώχειας κλπ, οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε στα συγκεκριμένα ζητήματα να συνεννοηθούμε, και αφού οι πολιτικές δεν διαφέρουν, ίδιες είναι, να υπήρχε μια συνεννόηση, και αυτό το μήνυμα θα ήταν θετικό και προς τα μέσα και προς τα έξω”.

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ με την εντολή της ρήξης και όχι της συναίνεσης, η οποία είχε χρεωθεί στον Β.Μεϊμαράκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι “η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση Τσίπρα” την οποία κατηγορεί ότι “καταστρέφει τη χώρα”. Ούτε θεωρεί ότι οι πολιτικές είναι ίδιες. Το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα “ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προχωρήσει” όπως την κατηγορεί. Εχουν αντίθετες απόψεις για παράδειγμα και σε ότι αφορά στο δημόσιο. Ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει περικοπές στις κρατικές δαπάνες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “δημιουργεί ένα κομματικό κράτος” όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ. Τέλος θεωρεί ότι θα πείσει τους δανειστές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθούν ενώ ο Τσίπρας “είναι αναξιόπιστος να το κάνει”.

Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης εκφράζουν δύο διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες. Αν ο Αλ.Τσίπρας απωλέσει την δεδηλωμένη και δεν θα μπορεί να περάσει τα μέτρα, μόνο με τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Δεν θα τα ψηφίσει η ΝΔ και η χώρα θα πάει σε εκλογές. Η άλλη πλευρά αφήνει ένα ερωτηματικό ως προς τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε. Αυτές οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ “σκληρών” και “συναινετικών” μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αναταράξεις στη ΝΔ; Οχι, προς το παρόν τουλάχιστον. Κατ΄αρχήν όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψης. Από εκεί και πέρα ο Κυρ.Μητσοτάκης επί μήνες προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις και δύσκολα θα τολμήσει ο οποιοσδήποτε να δώσει την εικόνα ότι γίνεται “δεκανίκι” του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό άλλωστε και ο Κυρ.Μητσοτάκης λέει ότι στο βάθος πιστεύουν τα ίδια πράγματα με τον Β.Μεϊμαράκη και δεν τραβάει στα άκρα το σχοινί...