Κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ της ΕΕ
Στις Βρυξέλλες
Τα θέματα της μεταναστεύσεως, των εξωτερικών σχέσεων, της Λιβύηςμ της Αιγύπτου, των Δυτικών Βαλκανίων και τις Μέσης Ανατολής ήταν θα θέματα που απασχόληση τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) των Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, και την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος αντιστοίχως. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση της έως τώρα προόδου για τη στενότερη αμυντική συνεργασία των κρατών - μελών της ΕΕ.
Ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, μετά το πέρας της συνόδου, απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Νομίζω ότι ήταν μια καλή μέρα για το Συμβούλιο, διότι άλλαξε την πολιτική του απέναντι στην Αίγυπτο και από μια συνεχόμενη αρνητική ατζέντα πέρασε σε μια θετική, άρχισε δηλαδή να εξετάζει με ποιους τρόπους και μεθόδους μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο, η οποία είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Συζητήσαμε σύντομα για το μεταναστευτικό θέμα και κάναμε μία εκτεταμένη συζήτηση για την κρίση που υπάρχει στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι συνάδελφοί μου εξέφρασαν ανησυχίες για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Αυτό που υπογραμμίσαμε εμείς είναι ότι το ζήτημα έχει να κάνει με το ότι πολλοί αντιλαμβάνονται την ΕΕ μόνο ως χορηγό χρημάτων και ως μία προοπτική συμμετοχής σε ένα κέντρο εξουσίας.
Σημειώσαμε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα με αξίες και δημοκρατική αντίληψη και ότι η δημοκρατία απαιτεί κανείς να έχει και να κουβαλάει πάνω του μία κουλτούρα - όπως την ονομάζουμε εμείς - συμβιβασμού και συναίνεσης. Δηλαδή, δεν μπορεί να μη λειτουργεί στις χώρες βόρεια από εμάς μία στοιχειώδης δημοκρατική διαδικασία. Κάλεσα επίσης όσους βρίσκονται γύρω από τις χώρες που έχουν κρίση στα Δυτικά Βαλκάνια να κοιτούν να σιωπούν για τις εσωτερικές τους εξελίξεις, όπως κάνουμε εμείς, που ουδέποτε τα δύο τελευταία χρόνια είπαμε έστω και μια άποψη δημόσια για τις εσωτερικές τους εξελίξεις».
Από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε τέσσερα θέματα:
1)Τόνισε ότι προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ΕΕ και των πολιτών της είναι η δημιουργία μιας ζώνης προστασίας από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Γιβραλτάρ, με τη συνεργασία παράκτιων χωρών της Μεσογείου, όπως της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μαρόκου.
2)Επισήμανε το παράδοξο από τη μία πλευρά να ζητείται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αύξηση των αμυντικών δαπανών και από την άλλη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ενώσεως να ζητούν μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών, ιδιαίτερα της Ελλάδος, κατά 30%.
3)Τόνισε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Αμύνης αποτελεί η χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
4)Πρότεινε να συσταθεί ομάδα εκπροσώπων των Υπουργών Αμύνης και Εξωτερικών, η οποία θα συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία των αποφάσεων επί θεμάτων αμύνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο του 2017.
Λ.Σ.Μ.