Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να μην συζητά την ψήφιση της νέας συμφωνίας από μια διευρυμένη πλειοψηφία η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ωστόσο άνοιξε την συζήτηση γι αυτό το θέμα ενώ πυροδότησε την ατμόσφαιρα τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό –αφού ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είχε ενημερώσει το περιβάλλον του πρωθυπουργού για την πρόθεση του να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα - το Μέγαρο Μαξίμου μετράει μόνο θετικά αποτελέσματα παρά τις έντονες και ακραίες αντιδράσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάποιον στελεχών του κόμματος της Φώφης Γεννηματά.
«Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής» είπε ο υπουργός Εσωτερικών πυροδοτώντας την πολιτική επικαιρότητα.

«Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση. Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση».

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες κατ αρχήν είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δεν μίλησε αποκλειστικά για 180 βουλευτές αλλά για μια διευρυμένη πλειοψηφία καλώντας κόμματα και βουλευτές να συστρατευθούν στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα άνοιξε και πάλι η συζήτηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην ΝΔ για το εάν πρέπει να ψηφίσουν ή όχι την νέα συμφωνία καθώς μόλις στο πρόσφατο παρελθόν είχε δημιουργηθεί εσωκομματικό θέμα με την καταψήφιση του επιδόματος στους συνταξιούχους που η κυβέρνηση το είχε χαρακτηρίσει ως 13η σύνταξη. Καθώς μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση αλλά και η γκρίνια στους κόλπους της ΝΔ –ιδιαίτερα μετά το τζάμπα μάγκες του Βαγγέλη Μειμαράκη- η αναζωπύρωση του θέματος μόνο καλό μπορεί να κάνει στην κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι και ο Αλέξη Τσίπρας από τις Βρυξέλλες είχε αναφερθεί στο θέμα της διευρυμένης πλειοψηφίας λέγοντας

« Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για την συνέπεια της στάσης του και για την σοβαρότητα της πολιτικής του. Απλά εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι ίσως αυτό να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση έναντι των μέτρων που πήραμε τα Χριστούγεννα για 1.200.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εφάπαξ πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που αποτέλεσε μια σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε «13η σύνταξη». Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί από τις πράξεις του. »

Το δεύτερο θέμα το οποίο ανοίγει και κλείνει ταυτόχρονα έχει να κάνει με το ΔΝΤ. Καθώς στο παρελθόν οι εκπρόσωποι του ταμείου είχαν ζητήσει οι συμφωνίες να περάσουν από την Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι εάν τεθεί και αυτή την φορά το ίδιο αίτημα θα έχει ήδη στα χέρια του την απάντηση.

Τέλος κάποιοι ερμηνεύουν την αναφορά του υπουργού Εσωτερικών «ότι τα μέτρα θα αφορούν και την επόμενη κυβέρνηση» ως ένα κομψό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ ζητώντας του – με έμμεσο τρόπο -να συστρατευθεί προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να μπει η χώρα σε μια νέα φάση και η συνεργασία ανάμεσα στα δυο κόμματα πάνω σε μια νέα προοπτική.