Αντώνης Σαμαράς: «Ούτε οι ίδιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν τον Τσίπρα»
Παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για την κυβέρνηση και την πορεία της οικονομίας
Παρέµβαση µε επίκεντρο την αξιολόγηση και τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. για τις αρνητικές προοπτικές της χώρας, όπως διαµορφώνονται τουλάχιστον µέχρι αυτή τη στιγµή, έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς µε αποκλειστικές δηλώσεις του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». «Χωρίς καµία προοπτική ανάπτυξης, σε λίγο ούτε οι πιο φανατικοί ΣΥΡΙΖΑίοι δεν θα πιστεύουν τον Τσίπρα», δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης, στην οποία ήταν οµιλητής, στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός νωρίτερα είχε επικοινωνίες µε Ευρωπαίους αξιωµατούχους, στον απόηχο ενός ακόµη θρίλερ που εξελισσόταν στην Αθήνα γύρω από το αν φεύγει ή δεν φεύγει η τρόικα. Μίλησε µε σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου και άφησε αιχµές για τους πολιτικούς χειρισµούς αναφορικά µε το κλείσιµο της αξιολόγησης, και τα βαριά µέτρα που είναι στο τραπέζι και δυναµιτίζουν το µέλλον της χώρας. «Η µείωση του αφορολόγητου, σε συνδυασµό και µε την απίστευτη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, θα σκοτώσει την εσωτερική ζήτηση», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός στα «Π». «Αυτή η έλλειψη ζήτησης, χωρίς άλλες µορφές ενδυνάµωσης της αγοράς, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, που καρκινοβατούν, γίνεται το κορυφαίο κεφάλαιο του δράµατος: Καµία, δηλαδή, προοπτική ανάπτυξης», συνέχισε. «Χωρίς αυτήν, όµως, σε λίγο ούτε οι πιο φανατικοί ΣΥΡΙΖΑίοι δεν θα πιστεύουν τον Τσίπρα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν καµπανάκι. Ηταν κώδων, που µόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να ακούσει!».
Ο Αντώνης Σαµαράς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση. «Η καθυστέρηση κοστίζει και σε χρήµα και σε εµπιστοσύνη», τόνισε. «Οι εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία στρέφουν αλλού την προσοχή των ξένων και συνδέουν την ελληνική λύση και µε τις εκλογές αυτές. Η Ελλάδα έτσι ξαφνικά εξαρτάται και από παράγοντες που η ίδια δεν µπορεί να ελέγξει...»
ΓΙΑ GREXIT. Ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε για 20 ώρες στις Βρυξέλλες. Ηταν οµιλητής σε εκδήλωση µε τίτλο «Θεµατικά µουσεία: Ευκαιρίες για τουρισµό και ανάπτυξη», που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της Ν.∆. Ελίζα Βόζεµπεργκ, µε τιµώµενο πρόσωπο τη Σοφία Στάικου, πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύµατος της Τράπεζας Πειραιώς. Χαιρετισµούς µε πολιτικά µηνύµατα απηύθυναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Εστέµπαν Γκονζάλες Πονς. Είχε προηγηθεί η συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ, Ραχόι και Τζεντιλόνι, όπου συζήτησαν για µια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, που θα επιτρέψει σε κάποιες χώρες να φύγουν µπροστά και να ευηµερήσουν. Ενα τέτοιο ενδεχόµενο, όµως, φέρνει πιο κοντά και τα σενάρια του Grexit. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είπε ότι «χωρίς την Ελλάδα δεν έχουµε Ευρώπη». «Πρέπει να συνεργαστούµε στην Ε.Ε. για να κάνουµε ακόµη πιο ισχυρή την ευρωπαϊκή ταυτότητά µας, η οποία έρχεται να συµπληρώσει την εθνική ταυτότητα», τόνισε. «Πρέπει να δώσουµε περισσότερες εξουσίες στους λαούς». «Η αρχή όλων είναι η Ελλάδα», τόνισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, κ. Πονς. «∆εν υπάρχει η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα».
Ο Αντώνης Σαµαράς, παρουσιάζοντας το έργο της Σοφίας Στάικου, τόνισε ότι τα µουσεία αποτελούν «προστιθέµενη αξία στο κύρος της χώρας». «Οταν το κύρος είναι ψηλά, η χώρα πάει καλά», τόνισε. «Οταν είναι κάτω, οι προοπτικές µόνο αρνητικές είναι». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έννοια της λέξης «πείσµα». «Στην Ελλάδα ως οµάδα -µε εξαίρεση την οµάδα του Euro 2004δεν καταφέραµε να αποδώσουµε», τόνισε. «Ο Μανώλης Αναγνωστάκης έγραψε “όρθιοι και µόνοι µες στη φοβερή ερηµία του πλήθους”. Το πείσµα είναι εκείνο που σε κρατάει όρθιο κόντρα σε ανέµους, στις προβλέψεις και τη λογική. Αυτό πρέπει να είναι το µήνυµα του καθενός µας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγµές. Ας το κάνουµε προσωπικό πείσµα για τη διαδροµή προς την πρόοδο, γιατί δεν του πρέπει αυτού του τόπου να ζει αυτήν την οδύνη», κατέληξε βουρκωµένος. Η Ελίζα Βόζεµπεργκ, µιλώντας για τον Αντώνη Σαµαρά στην κατάµεστη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, που τον χειροκροτούσε παρατεταµένα, αναφέρθηκε στον ∆ηµοσθένη, ο οποίος είχε πει ότι «ο έπαινος και ο ψόγος είναι δηµόσια πράγµατα». «Ο,τι κριτική και να κάνει κάποιος για την ιστορική διαδροµή του Αντώνη Σαµαρά, ανέλαβε τη χώρα το 2012 και την παρέδωσε, χωρίς τη θέλησή του, δυόµισι χρόνια µετά, ενώ την έβαλε στην οδό της ανάκαµψης. Κι αυτό του το αναγνωρίζουν -έστω κατόπιν εορτήςκαι αυτοί που είναι απέναντί του».