Βίτσας: Να μην εμπλακούμε στην κρίση μεταξύ Τουρκίας- ΕΕ
"Μαύρο μέλλον η ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων"
Ιδιαίτερη προσοχή και μη εμπλοκή της χώρας στην κρίση μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής.
"Είναι αρκετά επικίνδυνη οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε σε αυτή την υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές διαδικασίες, στην Ολλανδία και το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Με μια τέτοια "υπερβάλλουσα" ρητορική από τις πολιτικές ηγεσίες, αυτοί οι άνθρωποι που συμβιούν σε μια πόλη, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα", διερωτήθηκε.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι μια τέτοια κατάσταση πλήττει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας -που είναι "και προς το συμφέρον της γεωπολιτικής σταθερότητας, και δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες δεν ξεπερνιούνται από τη μία ημέρα στην άλλη μετά. Άρα, σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί".
Σε ό,τι αφορά στην πραγματοποίηση ή μή τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε: "Άλλο πράγμα να είναι βουλευτικές εκλογές και άλλο δημοψήφισμα. Άλλο πράγμα είναι να έρχονται στελέχη του κόμματος και να μιλάνε στην πρεσβεία ή κάπου αλλού και άλλο να έρχεται σε μια προεκλογική εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο πρωθυπουργός. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να υπάρχει καταρχήν συνεννόηση", παρατήρησε.
Σε ερώτηση για το εάν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει απομακρυνθεί, σχολίασε ότι "υπάρχουν πολλά στοιχεία (Κυπριακό, η διαχείριση των κρίσεων στα Νότια και Ανατολικά σύνορα της, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη), για τα οποία "δεν είναι ανεύθυνη η ηγεσία της Τουρκίας".
Πάντως, παρατήρησε ότι "η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό".
Όσον αφορά στην ελληνική στάση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε: "Σεβόμαστε τις συνθήκες. Έχουμε όμως πλάνα για τα πάντα-κάτω από το δόγμα νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ό,τι και να γίνεται θα υπάρχει και η ελληνική απάντηση".
Σε ερώτηση εάν μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα "να απαλύνουν, να κατευναστούν κάπως τα πράγματα, αλλά δεν είναι δική μας υπόθεση αυτή. Η Κύπρος ως μέλος του ΟΗΕ, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει αρκετές εγγυήσεις στο να προχωρήσει σε αυτό που πρέπει να προχωρήσει".
Μαύρο μέλλον η ιδέα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων
Με αφορμή την άνοδο της Ακροδεξιάς της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε "μεγάλη συμφωνία" αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων ότι διεξάγουμε τη μάχη μας, αλλά όλοι μαζί πετάμε τους φασίστες, πετάμε τους ναζί απ’ έξω".
Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της ιδέας της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, εκτιμώντας ότι "είναι στοιχείο πλέον ενός μαύρου μέλλοντος για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα".
Επισήμανε δε την ανάγκη "να εμβαθύνουμε πάνω στα ζητήματα της κοινωνικής, και εξ αυτού πολιτικής, ενοποίησης, όχι από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά με βήματα, ώστε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως στοιχείο της πλανητικής δομής, να προχωράει μπροστά και υπέρ των ίδιων των λαών".
"Ας μην ξεχνιόμαστε σήμερα, υπάρχουν ακροδεξιά συνθήματα τα οποία κερδίζουν ή μερικές φορές και ποπουλίστικα - λαϊκίστικα συνθήματα, τα οποία κερδίζουν, γιατί ο κόσμος δεν περνάει καλά".
Βολές κατά των "θεσμών"
Σχολίασε δε ότι η διαχείριση της κρίσης από σώματα ή όργανα, τα οποία δεν προβλέπεται σε καμία συνθήκη, και από συμβουλευτικά γίνονται κυρίαρχα, συνιστούν "μείωση του επιπέδου του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας; Είναι διαφορετικό πράγμα η σύνοδος των ηγετών και άλλο το Eurogroup".
Περαιτέρω τόνισε ότι, "κάποτε θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη κουβέντα, πραγματική, αλλά και στην πράξη για το τι ήταν το PSI και πως μεταφέρθηκαν χρέη από τις ξένες τράπεζες στο εσωτερικό και πως κουρεύτηκαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από το ίδιο το Δημόσιο και πως παράχθηκε όλο αυτό το πράγμα".
Αναφερόμενος στην συζήτηση που γίνεται για το 2019 και μετά για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ο Δημήτρης Βίτσας διευκρίνισε "το 2019 να υποθέσουμε ότι έχουμε συμφωνήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% και με τα νέα μέτρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι πάλι 3%. Αν πιάσουμε 3,5%, αυτό το 0,5%, το παραπάνω, με έναν ορισμένο τρόπο θα έχουμε επιστροφή στην κοινωνία. Αν πιάσουμε 2%, δηλαδή δεν πιάσουμε τον στόχο, τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τέτοια μέτρα, ώστε να πιάσουμε το 3%.
Επανέλαβε δε ότι, "εμείς θέλουμε να κλείσει για να υπάρχει μια σταθερότητα και να ενεργοποιηθούν ορισμένες δυνάμεις που μπορούν να προσδώσουν παραπέρα ώθηση και στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να έρθει στην εσωτερική μας οικονομία φρέσκο χρήμα από τα έξω".
Επίσης παρατήρησε ότι υπάρχει αύξηση του ELA κατά 300 εκατομμύρια, αλλά συγχρόνως έχουμε μια μείωση του ELA κατά 30 δισ. από το 2015 μέχρι τώρα.
Καλό θα είναι, ο καθένας να νομοθετεί για μια τετραετία
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη όσον αφορά την ψήφιση μέτρων από διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας όπως είπε "απόλυτη προσωπική θέση" σχολίασε ότι "κάθε κυβέρνηση και κάθε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναλαμβάνει την ευθύνη της και για το παρόν και για το μέλλον. Αν θέλει μια άλλη πολιτική δύναμη, η αξιωματική αντιπολίτευση, να τα ψηφίσει, είναι δική της επιλογή, που μπορώ να την κρίνω. Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση, αναλαμβάνουν την ευθύνη τους, τα φέρνει η κυβέρνηση στην Βουλή, και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα ψηφίζει. Το Σύνταγμα, σαφώς ορίζει, που χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες, δεν είμαστε σε μια τέτοια περίπτωση. Νομίζω ότι ο Πάνος το είπε στην λογική ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα και ότι αυτό θα βοηθούσε".
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε "όταν νομοθετείς στη Βουλή, εκτός του προληπτικού που δεν μπορεί να γίνει από το Σύνταγμα, νομοθετείς για το μέλλον. Από κει και πέρα αν αλλάξουν τα πράγματα, μια άλλη Βουλή μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα. Να δούμε πως θα το κάνει αλλά μπορεί".
"Καλό θα είναι, ο καθένας να νομοθετεί για μια τετραετία, όσο είναι η διάρκεια της Βουλής, όμως αυτή τη στιγμή δεν διαπραγματευόμαστε οι δύο μας".
Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας η αναβάθμιση των μαχητικών
Επανέλαβε ότι η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών "είναι μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες, παίρνοντας υπ’ όψιν βεβαίως ότι η εξόφληση όλων αυτών των πραγμάτων και όλο αυτό το πρότζεκτ, είναι πρότζεκτ δεκαετίας".
"Ό,τι γίνει, θα γίνει εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που έχουμε", δηλώσαμε ως πολιτική ηγεσία, ενώ "ο υπουργός Άμυνας δεν έχει μιλήσει ποτέ για αγορά", κατέληξε.